În inima Roșiorilor de Vede se află Muzeul Municipal de Istorie „Petre Voivozeanu”, o instituție ce servește nu doar drept adăpost al mărturiilor trecutului, ci și ca un pilon esențial în viața culturală și educațională a comunității. Muzeul, prin colecțiile sale variate – de la arheologie și numismatică, la etnografie, etnologie urbană și artă – invită vizitatorii să traverseze istoria unei așezări de peste 600 de ani​

detalii-arhitecturale-de-la-muzeul-municipal-de-istorie-din-rosiori-de-vede-judetul-teleorman.jpg

Exponatele muzeului îi conduc pe vizitatori într-o călătorie prin diverse epoci, începând cu perioada neolitică, trecând prin epoca fierului și ajungând până la momente cruciale din istoria modernă a României, cum ar fi Răscoala din 1907. Printre comorile expuse se numără sabia miceniană din secolul XIV î.Hr., tezaurul de la Peretu, sau patela de la Socetu, toate reflectând un trecut îndelungat și complex al zonei​.

placuta-de-pe-muzeul-municipal-de-istorie-din-rosiori-de-vede-judetul-teleorman.jpg

Limesul transalutanus, o impresionantă structură de apărare datând din epoca romană, este un alt subiect de interes major. Acest val, care marca granița Imperiului Roman, trecea chiar prin Roșiorii de Vede, demonstrând importanța strategică a locului în antichitate. Cercetările arheologice din zonă, inclusiv cele asupra castrului roman de la Urlui, au adus la lumină detalii fascinante despre viața și organizarea militară romană.

Citește și:  Muzeul Cinegetic Posada: Obiective turistice Prahova

muzeul-municipal-de-istorie-din-rosiori-de-vede-judetul-teleorman-fotografiat-din-spate.jpg

Începând cu anul 2004, muzeul și-a reorientat expoziția permanentă spre istoria locală, cu un accent deosebit pe viața cotidiană roșioreană de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Sala de etnografie și sala de etnologie urbană oferă o fereastră către obiceiurile, vestimentația și obiectele casnice care marcaseră viața locuitorilor din acea perioadă​.

usa-de-la-muzeul-municipal-de-istorie-din-rosiori-de-vede-judetul-teleorman.jpg
muzeul-municipal-de-istorie-din-rosiori-de-vede-judetul-teleorman.jpg
intrarea-in-muzeul-municipal-de-istorie-din-rosiori-de-vede-judetul-teleorman.jpg
fotografie-cu-muzeul-municipal-de-istorie-din-rosiori-de-vede-judetul-teleorman.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.