În sec. al XIX-lea, a fost construit Castelul Misici – un monument istoric şi arhitectural deosebit – care adăposteşte Muzeul Oraşului Lipova, întemeiat în anul 1952.

Patrimoniul muzeal cuprinde colecţii organizate tematic: Istorie, Etnografie şi Artă.

Expoziţia este prezentată de-a lungul a opt săli care sunt tapisate în culori diferite. În interiorul lor, sunt păstrate frumoase piese de mobilier şi teracote și sunt expuse numeroase obiecte descoperite în urma cercetărilor făcute în ultimii ani. Materialele de factură dacică sunt mărturii ce atestă nivelul cultural al strămoşilor noştri care au trăit în perioada lui Burebista.

Un capitol separat tratează tema participării oraşului la viaţa economică medievală a Transilvaniei, în special la marile lupte de clasă ale epocii feudale. În zona Lipova, au acţionat cu putere masele răsculaţilor în anul 1514 şi mai ales în anul 1784.

Muzeul Oraşului Lipova prezintă interesante mărturii ce atestă entuziasmul şi adeziunea romanilor la actul Unirii înfăptuită de domnitorul Mihai Viteazul, la 27 mai 1600. Mihai Viteazul a fost intitulat, într-un hrisov emis la acea dată, ca fiind: ,,Domn al Ţării Româneşti, Ardealului şi Moldovei”. Lipova făcea parte din sistemul militar strategic al marelui voievod, în acest oraş Mihai Viteazul lăsând un grup de ostaşi devotaţi.

Secţia de Istorie cuprinde şi aspecte ale Revoluţiei de la 1848-1849 în Transilvania. Sunt prezentate documente rare, care atestă prezenţa lui Nicolae Bălcescu la Lipova, după înfrângerea Revoluţiei la Bucureşti, din 13 septembrie 1848.

Muzeul adăposteşte o bogată colecţie etnografică ce prezintă piese caracteristice gospodăriei ţărăneşti de pe Valea Mureşului mijlociu. De asemenea, trebuie menţionată şi interesanta colecţie de cărţi româneşti vechi.

Patrimoniul muzeului a fost completat în anul 1980, cu o colecţie de artă plastică şi decorativă, donată de pictorul Vasile Varga şi soţia lui, Eleonora Costescu, critic de artă modernă.

Ea cuprinde lucrări reprezentative ale Şcolilor picturale din Italia, Franţa, Olanda, Anglia şi alte centre europene. Sunt expuse: picturile ,,Sfânta Familie” şi ,,Sfântul Ioan Botezătorul” – realizate în Italia, şi ,,Marina” – realizată de pictorul olandez Rudolf Bakhuyzen.

muzeul-orasului-lipova.jpg

Secţia de Artă prezintă o frumoasă expoziţie de picturi ale marilor artişti români: Ştefan Luchian, Ion Andreescu, Gheorghe Petrașcu, Dumitru Gheaţă, Nicolae Tonitză, Theodor Pallady, Camil Ressu şi mulţi alţii. O parte a expoziţiei este afectată pictorilor şi sculptorilor contemporani.

Deosebit de interesante sunt colecţiile de artă decorativă europeană, ce cuprind numeroase piese din lemn, porţelan, metal, cristal, grafică şi sculptură, care sunt de o mare diversitate.

Muzeul Oraşului Lipova are un spaţiu separat rezervat artei extrem orientale, unde sunt expuse stampe japoneze, obiecte realizate din lemn de abanos şi tek, sculpturi birmane, etc. De-a lungul a trei săli sunt prezentate piese de artă romanescă veche, din sec. XIX-XX, că de exemplu: ţesături, vechi icoane pe lemn şi sticlă, tablouri din sec. al XIX-lea, realizate de pictori transilvăneni anonimi.

Muzeul se găseşte pe strada Nicolae Bălcescu nr. 21 din oraşul Lipova. Edificiul există din sec. al XVIII-lea. În sec. al XIX-lea, intră în proprietatea familiei Missici. În anul 1866, moare Athanasie Missici, astfel intră în posesia fiului său, Iuliu Missici, care o vinde în anul 1893 lui Şerban din Lipova.

Mai târziu, în anul 1922, clădirea este cumpărată de Sever Bocu. Acesta face reparaţii, modificări, păstrează planul general, schimbă doar partea superioară a edificiului, făcând să aibă un aspect monumental de palat în stil franţuzesc elegant şi rafinat. În interior, se păstrează şi astăzi un şemineu realizat din marmură de Carrara, parchetul, candelabrele, oglinzile din cristal aduse de Sever Bocu, de la Viena.

Muzeul Oraşului Lipova aparţine Complexului Muzeal din Arad.

Una dintre cele mai valoroase piese ale muzeului include colecția de artă plastică, care prezintă lucrări ale unor artiști renumiți locali, dar și naționali, într-un decor arhitectonic impresionant, ce accentuează valoarea fiecărui tablou.

Pe lângă artefactele istorice, Muzeul Orașului Lipova oferă o perspectivă unică asupra evoluției comunităților locale, printr-o serie de documente și fotografii vechi, ce ilustrează viața cotidiană din Lipova de-a lungul secolelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.