Home Călătorii Obiective turistice din România Muzeul Pălăriilor de Paie: tradiție și meșteșug în Harghita

Muzeul Pălăriilor de Paie: tradiție și meșteșug în Harghita

0

Localitatea Crişeni, aflată la aproximativ 40 de kilometri de oraşul Sovata, în judeţul Harghita, adăposteşte un muzeu unic în ţara – Muzeul Pălăriilor de Paie. Cel care a pus bazele acestuia este Szocs Lajos, un bărbat care se ocupa cu fabricarea pălăriilor de paie. De altfel, ultimele trei generaţii ale familiei sale au avut această deosebită îndeletnicire.

Muzeul Pălăriilor de Paie a fost amenajat într-o casă ţărănească, renovată special pentru acest lucru. Obiectele sunt expuse în trei încăperi, iar în curtea muzeului se află una dintre principalele atracţii: o uriaşă pălărie de paie, al cărei diametru este de cinci metri. Tot în curte, se află peste 600 de pietre sculptate, cu diverse forme (şepci, rațe, porumbei şi altele), dar şi trei tipuri de porţi secuieşti, sculptate în manieră tradiţională.

Prima încăpere a Muzeului Pălăriilor de Paie este dedicată pălăriilor specific româneşti, săseşti sau maghiare, dar care sunt sau au fost purtate pe teritoriul României. Unele dintre ele se „mândresc” cu faptul că au fost incluse în Cartea Recordurilor – aici se află cea mai mare pălărie de paie din România, purtabilă, care a fost realizată din 500 de metri de paie împletite, 1.5 kilometri de aţă, având o greutate de 2.65 kilograme.

A doua încăpere este destinată obiectelor decorative, precum şi celor folosite în gospodărie, toate realizate, desigur, din paie. Astfel, aici pot fi admirate decoraţiuni de Crăciun, de Paşte, coşuri împletite şi altele.

Ultima încăpere este dedicată artei prelucrării paielor – sunt prezentate etapele prelucrării lor, de la secerat şi până la rezultatele finale.

Vizitatorii pot admira diverse utilaje, de la cele mai vechi, la cele moderne.

De asemenea, vizitatorii pot participa la ateliere interactive unde pot învăța bazele țesutului de paie și pot crea propriile lor suveniruri sub îndrumarea meșterilor locali.

În cadrul muzeului, sunt organizate periodic expoziții temporare care ilustrează evoluția tehnicilor de țesut și influența acestora asupra modei și culturii populare.

Muzeul Pălăriilor de Paie poate fi vizitat zilnic, iar cei care vor să calce pragul nu trebuie să plătească nicio taxă de intrare – cu toate acestea, pot dona sume de bani, care să ajute întreţinerea acestui muzeu interesant. Există chiar şi un magazin de suvenire, de unde turiştii îşi pot lua diverse obiecte în formă de pălărie şi chiar şi pălării de paie. Vara, muzeul organizează tabere pentru cei care vor să înveţe tehnica prelucrării şi împletirii paielor.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version