Amsterdamul, capitala Olandei, ofera nu numai bucuria plimbarilor de-a lungul canalelor pitoresti, care strabat orasul (aproximativ o suta de kilometri de canale concentrice), ci si posibilitatea de a descoperi frumusetea arhitecturala inconfundabila a cladirilor si de a vizita muzeele care, spre deosebire de alte parti ale lumii, dau sentimentul ca sunt “vii”, ca lumea veche, pe care o conserva, vine spre cel care o contempla cu toata incarcatura ei afectiva. Muzeul Rijks (Muzeul National al Olandei), Muzeul de arta moderna, Stedelijk, Muzeul Van Gogh, Hermitage (o replica a Muzeului din Saint Petersburg), Muzeul Teatrului, al Ceaiului si al Cafelei, Muzeul Maritim, NEMO (al stiintei si al tehnologiei), Muzeul Figurilor de Ceara, Muzeul Sexului sunt numai cateva dintre cele peste cincizeci de muzee vizitate anual de milioane de turisti.

Muzeul Rembrandt din Amsterdam1

Muzeul Rembrandt din Amsterdam, Olanda (Rembrandtthuis), are menirea de a proteja si de a prezenta celor pasionati de arta opera celebrului pictor din secolul al XVII-lea. Aproape douazeci de ani a locuit Rembrandt van Rijn in casa devenita astazi muzeu (intre 1639 si 1658), aici a avut atelierul si tot aici si-a initiat discipolii in arta picturii. Locul nasterii lui Rembrandt este Leiden (nu departe de capitala Olandei) si abia la varsta de douazeci de ani, artistul vine in Amsterdam, unde incepe sa primeasca diverse comenzi de tablouri, prima realizare importanta fiind “Lectia de anatomie”( a doctorului Tulp), dar si portrete, care erau la mare cautare.

In Amsterdam a cunoscut-o si pe sotia sa, Saskia, fiica de primar, cu avere, de care a fost indragostit, cu adevarat, si pe care a pictat-o de multe ori, in lucrarile sale. In 1639, se hotaraste sa cumpere casa din strada Breestraat (astazi, Jodenbreestraat), unde functioneaza, in prezent, Muzeul Rembrandt din Amsterdam, Olanda. Sederea in acest loc central si animat din Amsterdam s-a dovedit a fi benefica, inspirandu-l pe artist, si in privinta subiectelor, dar si a culorilor.

Muzeul Rembrandt din Amsterdam11

Atmosfera timpului a putut fi recreata, in muzeu, gratie schitelor pictorului, care s-au pastrat si pentru ca, in 1656, cand Rembrandt avea mari probleme financiare, s-a facut un inventar al bunurilor, dupa care picturile au fost vandute la licitatie. Casa care gazduieste acum Muzeul Rembrandt din Amsterdam, Olanda, a fost vanduta de mai multe ori si, tarziu, la inceputul secolului al XX-lea, un pictor vine cu ideea de a transforma locuinta in muzeu, la 300 de ani de la nasterea lui Rembrandt, adica in 1911.

Cei care viziteaza Muzeul Rembrandt din Amsterdam, Olanda, vor putea incepe cu incaperea de la subsol, in care a fost bucataria si in care se afla un semineu, datorita caruia aceasta parte este cea mai calduroasa din intreaga casa. Ferestrele dau spre o curte interioara unde a fost amplasat un bust al pictorului. La parter, un hol impozant este decorat cu marmura si cu mai multe picturi apartinand altor artisti.

Muzeul Rembrandt din Amsterdam111

Intr-o incapere alaturata, Rembrandt obisnuia sa isi primeasca numerosii clienti. Se poate observa pe un perete un tablou (o copie a unui tablou al maestrului – “Hristos aratandu-se Mariei Magdalena”), apartinand lui Ferdinand Bol, discipol al lui Rembrandt. La parterul Muzeului Rembrandt din Amsterdam, Olanda, se afla si atelierul de gravura, unde vizitatorii pot testa tehnica folosita de Rembrandt. Parterul este completat de salonul de zi si de dormitor.

Cele trei etaje ale Muzeului Rembrandt din Amsterdam, Olanda, sunt legate printr-o scara interioara din lemn. La primul etaj, atelierul de pictura este locul in care Rembrandt a realizat multe dintre capodoperele sale: ”Rondul de noapte”, “Batseba” (expusa la Louvre), Autoportrete (cel mai cunoscut fiind “Autoportretul artistului cu sevalet”), “Pelerinii”, “Filosoful”,”Sacrificiul lui Isaac”, “Titus” etc. Vizavi, un cabinet cu obiecte de arta adaposteste o colectie de curiozitati din intrega lume, unele dintre ele inspirandu-l pe artist. La celelalte etaje se afla expozitii de pictura si multe gravuri (peste 200), printre care un Autoportret al lui Rembrandt si o gravura de Albrecht Dürer, din secolul al XVI-lea.

Muzeul Rembrandt din Amsterdam1111

Cea mai mare parte a operelor lui Rembrandt sunt expuse la Rijksmuseum, Muzeul National olandez. Pictura “Rondul de noapte” (1642), expusa aici, o capodopera a lui Rembrandt, continua dupa atatea secole sa uimeasca si sa intrige nu numai pe simplii privitori, ci si pe specialisti, prin felul in care sunt surprinse miscarea, intr-o scena de grup, lumina, penumbra, proportiile. In pictura secolului al XVII-lea (considerata “varsta de aur” a picturii olandeze), Rembrandt este un maestru al tehnicii numita “clar-obscur”, un joc, cu efecte artistice exceptionale, al luminii si al umbrelor, pe care nimeni inaintea lui nu a reusit sa il redea cu atata forta de sugestie.

In 2006, cand s-au sarbatorit 400 de ani de la nasterea lui Rembrandt, in Piata Rembrandt (Rembrandtplein), care dateaza din 1668, au fost amplasate 22 de statuete in bronz, realizate de cativa artisti rusi, care reprezentau personajele din tabloul rembrandtian “Rondul de noapte”. Au fost expuse aici doar doi ani, dovedindu-se prea scumpe pentru a fi pastrate permanent.

Pentru a-si promova exceptionalele valori, autoritatile din Amsterdam au emis un card special (museumkaart) pentru vizitarea muzeelor, cu ajutorul caruia pot fi vazute peste 400 de muzee (in capitala si in alte orase ale Olandei).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.