Muzeul Romanațiului din Caracal este adăpostit în casa lui Iancu N. Dobruneanu, care a fost nepotul legendarului haiduc Iancu Jianu. Muzeul a fost înfiinţat la 26 septembrie 1949, atunci avea doar secţiunea de artă plastică şi istorie.

Mai târziu, patrimoniul muzeal s-a îmbogăţit cu piese de valoare (provenite din cercetări arheologice, donaţii şi achiziţii) şi a fost organizat pe patru secţiuni: Istorie şi Arheologie, Etnografie, Artă Plastică şi Secţia memorială Iancu Jianu. Muzeul are şi o Bibliotecă cu 2140 cărţi de specialitate.

imagine-cu-muzeul-romanatiului-din-caracal-judetul-olt.jpg

Secţia de Istorie şi Arheologie cuprinde colecţii de obiecte care datează din epoci diferite: paleolitic, neolitic, daco-romană, precum şi sec. VI-XIII. Una dintre cele mai importante piese este sarcofagul lui Aelius Iulius Iulianus, din calcar de Vrată, cu frumoase ornamente sculptate. Această piesă a fost descoperită în anul 1952, lângă Romula, în necropola de la Hotărani.

muzeul-romanatiului-din-caracal-judetul-olt.jpg

Paleoliticul este reprezentat printr-o serie de unelte din os, oase de mamut şi vase de ceramică. Câteva arme şi obiecte de cult din expoziţie datează din neolitic.

Epoca daco-romană este reprezentată de numeroase exponate, din care exemplificăm: amfore, pahare, fibule, oale, praguri de porţi, sarcofage, inscripţii pe piatră, statuete (reprezentări ai unor zei, Fortuna, Diana, Jupiter), inscripţii pe cărămidă.

placa-indicatoare-cu-muzeul-romanatiului-din-caracal-judetul-olt.jpg

În câteva vitrine sunt prezentate documente, texte şi hărţi deosebit de valoroase, care datează din sec. VI-XIII, precum şi imagini, arme, uniforme, obiecte, fotografii, opere de artă, toate legate de viaţa economică şi socială, de istoria şi cultura judeţului Romanați.

Acest judeţ a fost desfiinţat la 6 septembrie 1950, odată cu reforma administrativă. El cuprindea o parte mică din judeţul Teleorman, partea sud-estică a judeţului Dolj şi cea central-sudică a judeţului Olt.

indicator-cu-muzeul-romanatiului-din-caracal-judetul-olt.jpg

Secţia de Artă Plastică este consacrată pictorilor talentaţi din Caracal: Marius Bunescu, Mihai Lipatty, Gheorghe Theodorescu Romanati, Ion Musceleanu, Sorin Chirimbu, Teodor Catană.

De asemenea, sunt expuse opere ale pictorilor Ştefan Luchian şi Gheorghe Petrașcu, piese ale sculptorilor R. Romanelli, V. Năstăsescu şi Ernest Dubois, icoane vechi, pe lemn, care datează din sec. al X-lea, al XVII-lea, al XIX-lea, şi goblenuri.

exponata-de-la-muzeul-romanatiului-din-caracal-judetul-olt.jpg

Secţia de Etnografie cuprinde o colecţie de costume populare din judeţ: costume de femei şi bărbaţi, marame, opinci, ii. De asemenea, sunt prezentate unelte şi diferite obiecte de uz casnic: seceri, război de ţesut orizontal, rărită, plug de lemn.

gardul-de-la-muzeul-romanatiului-din-caracal-judetul-olt.jpg

Numeroase documente şi mărturii expuse în Secţia memorială Iancu Jianu ne demonstrează că Iancu Jianu s-a născut în anul 1787. Personalitatea sa era binecunoscută în sec. al XIX-lea, el fiind un boieraș din Caracal, însărcinat cu diverse dregătorii.

intrarea-in-muzeul-romanatiului-din-caracal-judetul-olt.jpg

Din analiza exponatelor rezultă că cel de-al doilea moment important din viaţa haiducului Iancu Jianu a fost participarea sa la Revoluţia condusă de Tudor Vladimirescu. Iancu Jianu era unul dintre căpitanii de nădejde ai lui Tudor, el a îndeplinit mai multe misiuni de organizare a revoluţionarilor din 1821. Sfârşitul revoluţiei a însemnat şi retragerea lui Iancu Jianu din viaţa politică. El se stinge din viaţă la 14 decembrie 1842.

placa-aniversara-de-la-muzeul-romanatiului-din-caracal-judetul-olt.jpg

La muzeu, se păstrează câteva piese de mobilier, iataganul, flinta, pistoalele cu ţevi încrustate, purtând numele eroului. De asemenea, pot fi analizate o serie de cărţi vechi, cornuri pentru praful de puşcă, precum şi multe imagini şi documente care se referă la familie şi care reconstituie diferite etape din viaţa sa.

informatii-despre-muzeul-romanatiului-din-caracal-judetul-olt.jpg

Expoziţia conţine câteva stampe, reproduceri, litografii care reprezintă centre ale revoluţionarilor şi puncte de întâlnire ale haiducilor. Dintre obiectele personale, mai fac parte: doniţa pentru apă, o haină lungă, albă, din lână, pe care o purta haiducul, câteva hărţi, unele cu însemnări făcute de mâna lui Iancu Jianu.

Sunt expuse şi un lot de lucrări consacrate haiduciei şi Revoluţiei de la 1821, în cadrul căreia Iancu Jianu a avut un rol deosebit.

poza-cu-muzeul-romanatiului-din-caracal-judetul-olt.jpg

O parte dintre exponatele de la Muzeul Romanațiului sunt expuse temporar aici, deoarece ele sunt aduse de la Casa memorială Iancu Jianu, care momentan se află în reabilitare.

Secția memorială Iancu Jianu este dedicată vieții și eroismului lui Iancu Jianu, oferind o perspectivă personală asupra istoriei locale. Articole personale, documente și fotografii vechi aduc mai aproape de vizitatori spiritul rebel al haiducului.

Muzeul dispune și de o bibliotecă cu 2140 de cărți de specialitate, care servește ca un centru de resurse pentru cercetători, studenți și oricine este interesat să aprofundeze cunoștințe despre istoria și cultura zonei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.