Muzeul Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida” se află în Parcul Carol I din Bucureşti, pe strada Candiano Popescu, la numărul 2. Muzeul este unul dintre cele mai importante şi mai interesante muzee din ţară, exponatele sale acoperind o gamă largă de domenii tehnice.
Muzeul poartă numele celui care l-a înfiinţat, inginerul şi omul de ştiinţă Dimitrie Leonida. Acesta a fondat, în anul 1908, prima şcoală de mecanici şi electricieni din ţară, iar primele obiecte expuse în muzeu au fost strânse de el şi de primii săi elevi. Muzeul Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida” a fost înfiinţat în anul 1909, însă pe atunci era cunoscut doar ca „Muzeul Naţional Tehnic din Bucureşti”.
Muzeul a fost amenajat după modelul celui din Munchen, care a fost deschis în anul 1903. Dimitrie Leonida a efectuat studii universitare la Şcoala Politehnică din Charllotenbourg, aflată lângă Berlin, iar când s-a întors în ţară şi-a dorit foarte mult să arate românilor importanța tehnicii.
La început, muzeul a funcţionat în clădirea în care funcţionau cursurile Şcolii de Mecanici şi Electricieni, fiind mutate ulterior pe Bulevardul Magheru. În anul 1928, sediul a fost mutat în Parcul Carol I, într-unul din pavilioanele recent construite, iar din anul 1935 se află în clădirea actuală, numită pe atunci „Pavilionul Industrial”.
Peste 5.000 de obiecte sunt expuse în Muzeul Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida”, care are o suprafaţă totală de 4.500 m². Muzeul are şi o secţie în aer liber, iar exponatele sunt grupate în funcţie de domeniul din care fac parte. Astfel, vizitatorii pot vedea obiecte din electricitate, hidraulică, magnetism, electrotehnică, industria minieră şi petrolieră, fizică atomică, transporturi terestre şi aeriene şi maşini industriale.
Foarte apreciată este „Colecţia Henri Coandă”, Muzeul Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida” cinstindu-i memoria savantului care a reuşit să obţină mai mult de 700 de brevete pentru invenţiile sale.
Colecţia este alcătuită în special din fotografii şi machete, iar printre cele mai interesante exponate se numără macheta primului avion cu reacţie, macheta sistemului de transport tubular cu mare viteză, cea a hidrogeneratorului care desalinizează apa de mare şi multe altele.
Alte exponate de mare preţ ce pot fi văzute în Muzeul Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida” sunt:
- Doua dinamuri Brush, de la prima centrală electrică din România
- Dinamul Edison, care datează din 1884 si care era folosit ca sursă de alimentație de catre Teatrul Național Român
- Motorul sonic Gogu Constantinescu – Gogu (George) Constantinescu a fost un savant român care a dezvoltat Teoria Sonicității, știință care se ocupă cu transmiterea puterii prin lichide, gaze sau solide.
- Un motor de tramvai electric din anul 1894, realizat de Dimitrie Leonida și doctorul Constantin Istrate (acesta s-a ocuapt cu amenajarea Parcului Carol I pentru expoziția din 1906)
- Automobilul – trăsură “Olds Patent”, care dateaza din 1888 și care a fost printre primele automobile văzute pe străzile din București. Automobilul funcționa cu ajutorul unui motor cu aprindere prin scânteie, ilumina cu ajutorul unor lampi cu acetilenă, iar sistemul de direcție era comandat de un ghidon.
- Macheta avionului Vuia – avionul s-a ridicat de la sol in anul 1906, la Montesson (Franța).
- Automobilul cu formă aerodinamică Aurel Persu, care a fost primul din lume. Automobilul a fost construit in 1923, iar Persu a obținut brevetul pentru invenția sa un an mai tarziu. Acesta a mers mai mult de 100.000 de kilometri cu el.
Alte exponate sunt moara de apă cu făcaie, motorul de avion IAR-K 14, un macaz cu ac şi inima de lemn, utilaje de la fabricile româneşti, pile Karpen (cu electrozi din platină şi aur) şi multe altele. Din patrimoniul Muzeului Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida” face parte şi o bibliotecă, aceasta având mai mult de 20.000 de cărţi tehnice şi ştiinţifice, donate de cel care a pus bazele muzeului. De asemenea, fototeca muzeului este alcătuită din peste 10.000 de fotografii.
Muzeul poate fi vizitat de miercuri până duminică, fiind închis, pe lângă lunea şi marţea, şi în următoarele zile: 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşte, prima şi a doua zi de Rusalii, 1 mai, 15 august, 1 decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun. Intervalul orar în care muzeul este deschis:
- Aprilie – Octombrie (program de vară): 10:30 – 18:00
- Noiembrie – Martie (program de iarnă): 9:30 – 17:00
Ultima intrare are loc cu o jumatate de oră înainte închiderii programului, iar vizitatorii trebuie să plăteasca o taxă de intrare, redusă pentru anumite categorii de vârstă.
Arhitectura muzeului însuși este remarcabilă, combinând elemente tradiționale cu design modern, creând un spațiu unde istoria se întâlnește cu inovația. Clădirea este înconjurată de verdețea Parcului Carol, oferind vizitatorilor o experiență plăcută și relaxantă pe lângă aspectul educativ.
Printre cele mai apreciate exponate se numără replica funcțională a unui tren electric construit de inginerul Dimitrie Leonida, care ilustrează principiile de bază ale electromagnetismului și ale mecanicii. Acesta este adesea punctul culminant al vizitelor, atrăgând atât tineri, cât și adulți fascinați de mecanismele complexe.