Este vorba despre un obiectiv turistic extrem de interesant, localizat în micul orăşel Tzaneen, din districtul Mopani al provinciei Limpopo. Orăşelul este relativ nou, a fost întemeiat abia în 1912 şi, în mod surprinzător, muzeul care îi poartă numele caută să reflecte prin expoziţiile sale permanente trecutul extrem de îndepărtat al sud africanilor indigeni.

Orăşelul Tzaneen este o localitate tipică Africii de Sud, plină de vegetaţie indigenă şi bogată în fructe savuroase – nuci Macadamia, citrice, avocado, mango şi banane.

Muzeul Tzaneen este la rându-i bogat, însă în obiecte făurite de mâna omului şi nu a naturii. Reprezintă unul dintre cele mai mari şi mai renumite muzee ale provinciei, graţie colecţiilor sale semnificative pentru istoria locului.

Muzeul Tzaneen a fost inaugurat în vara anului 1995, într-un cadru festiv emoţionant şi o clădire destul de micuţă în raport cu însemnătatea artefactelor deţinute. Exponatele aflate în proprietatea acestui muzeu vorbesc despre trecutul sud africanilor băştinaşi din urmă cu 2000 de ani şi reflectă cu precădere personalitatea a două culturi marcante în această zonă – cultura Sotho şi cultura Tsonga. Cele două au fost, sute de ani la rând, principalele două grupuri etnice care au populat actuala provincie Limpopo, amprentând împrejurimile cu obiecte de cult, unelte casnice şi militare, piese folosite în timpul ritualurilor religioase şi numeroase bijuterii tipice culturii sud africane.

Muzeul Tzaneen oferă turiştilor mai multe expoziţii, unele permanente, altele temporare. Cele permanente sunt cele care i-au adus renume internaţional, pentru că cine doreşte să descopere adevăratul spirit al Africii de Sud, trebuie să vină în orăşelul Tzaneen.

Se pot admira exponate de la cele mai mari şi importante până la mici ustensile folosite de către femeile africane Sotho şi Tsonga, pe timpul activităţilor obişnuite ale zilei.

În special, muzeul Tzaneen se mândreşte cu o extraordinară colecţie de ceramică veche de sute ani, bijuterii din mărgele tipic africane, arme de vânătoare şi de luptă între triburi, tobe folosite în timpul ritualurilor şi dansurilor, ustensile de toate mărimile şi destinate activităţilor celor mai diverse. Predomină ustensilele folosite în bucătărie, linguri de lemn, cuţite, boluri, etc. În timp ce colecţia de ceramică dispune de exponate în vârstă de 2000 de ani, muzeul Tzaneen este faimos în special datorită colecţiei de pari sculptaţi, cea mai mare colecţie de acest fel din întreaga lume.

Toate exponatele ale acestui mic muzeu au reprezentat la un moment dat colecţia personală de artefacte ale curatorului Jurgen Witt. Acesta le-a tot strâns începând încă din anul 1960, dovedindu-se un apărător al artei şi culturii africane băştinaşe.

Deşi colecţia nu este foarte mare, este, în schimb, de o extraordinară importanţă istorică. Jurgen Witt a preferat să îşi expună colecţia în cadrul muzeului Tzaneen pentru a o împărtăşi întregii lumi, în loc să vândă artefactele contra unor mari sume de bani, aşa cum fusese sfătuit.

Obiectivul lui Jurgen Witt şi al muzeului Tzaneen este, aşadar, de a evoca trecutul misterios, fascinant şi plin de încărcătură religioasă al populaţiei indigene, în speranţa că astfel sud africanii vor avea şansa să îşi cunoască mai îndeaproape strămoşii şi să se identifice cu civilizaţia lor.

Artefactele sunt expuse pe perioade şi grupuri etnice, astfel că muzeul spune o poveste foarte uşor de înţeles şi memorat. Bijuterii, păpuşi, curele, brăţări de origine Sotho se împletesc cu tobele sacre ale populaţiei Tsonga şi ceramica realizată de populaţia Venda.

Muzeul Tzaneen, deşi micuţ din punct de vedere al spaţiului, pare că dă pe dinafară, de plin ce este. Clădirea muzeului cuprinde numai trei încăperi, transformate în galerii expoziţionale, unde personalul format din ghizi turistici abia aşteaptă să împărtăşească vizitatorilor informaţii preţioase despre utilizarea şi vârsta pieselor aflate la vedere.

De o importanţă foarte mare sunt câteva piese extrem de rare, care au învins bariera timpului în mod miraculos. Este vorba despre câteva dintre posesiunile reginelor ploilor, de genul ustensilelor folosite în timpul meselor şi de câteva tambure sacre cu ajutorul cărora era invocată ploaia. Miracolul constă în faptul că aceste posesiuni obişnuiau să fie arse la momentul stingerii din viaţă al respectivei regine, însă unele dintre ele nu au fost distruse, ajungând în posesia curatorului Jurgen Witt.

Cine erau însă reginele ploii? Erau femeile conducătoare ale populaţiei Balobedu din provincia Limpopo. Se credea despre ele că au puteri speciale în ce priveşte condiţiile meteorologice. Reginele ploii ar fi putut controla norii, furtunile şi durata ploilor. Ele erau conducătoarele poporului şi titlu se moştenea pe cale maternă. Cea mai mare dintre fiice devenea regină a ploii, în timp ce bărbaţii familiei nu aveau absolut niciun rol în ce priveşte conducerea tribului. În prezent, în provincia Limpopo nu mai există nicio regină a ploii, ultima dintre ele stingându-se din viaţă în anul 2005. Cele mai vechi posesiuni regale ale colecţiei muzeului Tzaneen au o vârstă remarcabilă – peste 150 de ani.

De la aceleaşi triburi, provin şi câteva sculpturi în lemn, faimoase pe plan internaţional. Oricum, muzeul Tzaneen adăposteşte cea mai numeroasă colecţie de sculpturi realizate în lemn, cele mai multe fiind sub forma unor totemuri foarte înalte. Acestea provin de la mai multe triburi care ar fi trăit, în diferite perioade de timp, în regiunea actualei provincii Limpopo.

În ce priveşte artefactele extrem de preţioase ale muzeului, este vorba despre expoziţii care pot fi admirate doar la cerere expresă sau în timpul unor zile speciale. Cea mai interesantă este o colecţie de unelte ce datează din epoca de piatră, unele dintre exponate fiind în vârstă de aproape un milion de ani.

Ceea ce nu înseamnă totuşi că muzeul Tzaneen nu preţuieşte şi arta contemporană sud africană. Aici pot fi admirate câteva expoziţii de sculpturi în lemn aparţinând artiştilor locali faimoşi din zilele noastre. Spre exemplu, artistul Philip Rikhotso obişnuieşte să îşi expună lucrările în galeriile muzeului Tzaneen, în timpul unor expoziţii temporare marcate de evenimente culturale dedicate civilizaţiei Tsonga.

Tot sub forma unor expoziţii temporare, pot fi admirate numeroase obiecte împrumutate de la muzeele centrale ale întregului continent african. Una dintre cele mai apreciate de public este expoziţia de măşti africane şi ustensile pentru tutun, provenită din Congo. O altă expoziţie care s-a bucurat de un real succes a fost cea despre arta egipteană, în cadrul căreia au fost prezentate artefacte extrem de vechi, în vârstă cam de 4000 de ani.

Muzeul Tzaneen poate fi vizitat zilnic, între orele 9.00 şi 16.00. Nu se percepe taxă de vizitare, în schimb turiştii sunt încurajaţi să facă unele donaţii în spiritul conservării artei şi culturii vechi a Africii de Sud.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.