Recent, presa internationala si retelele de socializare au fost “agitate” de publicarea unui studiu, atribuit initial centrului de cercetare american al NASA (National Aeronautics and Space Administration), aparut in revista Elsevier Journal Ecological Economics si, ulterior, in Guardian, potrivit caruia civilizatia noastra ar putea sa dispara in urmatoarele decenii. NASA anunta sfarsitul lumii…, Apocalipsa NASA… – asa au titrat stirea publicatii importante din intreaga lume.

apocalipsa in marile orase
apocalipsa in marile orase

In realitate, studiul nu a fost realizat de NASA, ci de cercetatorii de la Universitatea din Maryland si din Minnesota, SUA, care au utilizat un model informatic – Handy (Human and Nature Dynamical) – pus la punct, intr-adevar, de catre NASA, pentru a formula o astfel de « profetie » stiintifica. Programul Handy a permis formularea unor concluzii, extrem de sceptice, cu privire la viitorul apropiat al omenirii, pe baza analizei si comparatiei factorilor care au dus la disparitia marilor imperii, de-a lungul timpului. Acesti factori inclusi in analiza se refera, in primul rand, la inechitatile sociale, la diferentele enorme dintre bogati si saraci, generatoare de haos politic si social, si la epuizarea resurselor naturale, care, inevitabil, vor antrena prabusirea industriilor moderne.

Aceste repere pentru construirea unui « scenariu » al urmatoarelor decenii au fost alese de specialisti, considerandu-le concludente, dintre multe alte posibilitati. Asadar, concluziile studiului mentionat anterior sunt formulate fara echivoc : « Pentru lumea secolului al XXI-lea, exista doua scenarii posibile: primul ar insemna diminuarea populatiei sarace si, deci, a muncitorilor, din cauza foametei, iar al doilea o scadere drastica a resurselor naturale, urmata de declinul populatiei sarace si, apoi, de cel al populatiei bogate ».

Pe de alta parte, si GIEC (Grupul international de experti in evolutia climei) avertizeaza ca, in urmatoarele decenii, schimbarile climatice vor determina catastrofe naturale, cresterea semnificativa a nivelului apelor marilor si oceanelor, pierderi importante de suprafata de uscat, urmarea fiind ca milioane de oameni vor trebui sa se deplaseze, din zonele de coasta inundate, in alte regiuni.

apocalipsa - sfarsitul pamantului
apocalipsa – sfarsitul pamantului

In astfel de conditii, recoltele vor scadea cu peste 2%, la fiecare zece ani, estimandu-se ca nevoile de hrana vor creste cu peste 14%, la fiecare deceniu, pana in 2050. Se vor intensifica si perioadele de canicula, riscul de incendii va creste si va spori numarul maladiilor legate de alimentatie si de calitatea apei. Toate acestea pot avea consecinte grave si la nivel social si politic, prin amplificarea conflictelor, a violentelor, a riscurilor de razboi, pe fondul saraciei si al socurilor economice. Un raport intocmit in Japonia, in martie 2014, arata ca o incalzire globala cu aproximativ 2,5 grade Celsius, pana la sfarsitul acestui secol, ar presupune pagube de miliarde de euro.

Indiferent de sursa studiilor si a predictiilor stiintifice referitoare la sfarsitul civilizatiei umane, toate arata ca, in istorie, disparitia unor mari civilizatii – Imperiul mesopotamian, civilizatia mayasa, Imperiul Roman etc. – s-a produs din pricina conducatorilor « orbiti » de putere, care s-au crezut invincibili si au refuzat reformarea sistemului pe care il conduceau, in pofida semnelor de declin. In lumea contemporana pare a se intampla la fel, istoria se repeta – mari puteri economice, politice, financiare se simt « eterne », stapane pe situatie, indiferent de context, au un comportament de « casta », protejandu-si fara jena privilegiile, refuzand cu obstinatie masurile de reducere a inechitatilor sociale si economice, ceea ce este o perceptie falsa a realitatii, urmarea fiind, inevitabil, un « crash » la nivel mondial.

1 COMENTARIU

  1. Conform Ortodoxiei, „Apocalipsa” (Revelatia) este o descriere in mare a intregii istorii universale, raportate planului de mantuire a lui Dumnezeu. Acest sistem se numeste „sistemul istoriei universale”. Nu poate poate spune ca „Apocalipsa” se refera exclusiv la sfarsitul luimii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.