National English Literary Museum (NELM) este localizat în oraşul Grahamstown din provincia Eastern Cape din Africa de Sud.

Primii paşi în sensul înfiinţării muzeului au fost făcuţi în anii 1960, în cadrul Universităţii Rhodes, având ca punct de pornire o colecţie mică de manuscrise literare sud-africane. Misiunea acestuia era de a promova cititul şi studiul, oferind accesul la diverse materiale, expoziţii şi programe publice. Muzeul propriu-zis a fost fondat în anul 1972 de către profesorul Guy F. Butler, şeful Departamentului de Literatură Engleză de la Universitatea Rhodes. El însuşi poet, a început să strângă manuscrise de autori sud-africani, iar ulterior, când colecţia s-a mărit, a luat naştere NELM. În prezent, muzeul ocupă trei clădiri adiacente situate pe strada Beaufort din Grahamstown.

National English Literary Museum îşi propune să conserve şi să extindă patrimoniul literar sud-african în limba engleză. Acesta nu funcţionează doar ca arhivă şi bibliotecă, ci şi ca un centru de cercetare. De asemenea, muzeul găzduieşte expoziţii şi organizează proiecte de promovare a literaturii sud-africane (în special pentru elevi şi studenţi), pentru ca aceasta să fie accesibilă unui număr cât mai mare de persoane. Muzeul cuprinde trei colecţii de bază: cărţi, ziare şi manuscrise. Biblioteca instituţiei are peste 22.000 de volume, inclusiv o colecţie vastă de reviste.

NELM deţine cea mai amplă colecţie de literatură sud-africană în limba engleză, care include toate genurile de literatură: poezii, povestiri, romane, piese de teatru, autobiografii, memorii, jurnale de călătorie, literatură pentru copii, atât materiale publicate cât şi sub formă de manuscrise, precum şi critică literară, jurnale personale, corespondenţă şi teze de doctorat. Patrimoniul muzeului cuprinde şi literatură engleză din state învecinate, cum ar fi Namibia, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Lesotho şi Swaziland.

Instituţia se află în discuţii cu autorităţile sud-africane pentru ca în viitor să fie înfiinţate colecţii sau chiar un muzeu cu materiale în limbile indigene ale Africii.

Intrarea la muzeu este gratuită, dar se pot face donaţii pentru a susţine activitatea instituţiei. Pentru grupuri mici se pot organiza şi tururi ghidate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.