Se găseşte situat în oraşul Bloemfontein din Africa de Sud şi reprezintă una dintre principalele atracţii turistice ale zonei. Este vorba despre un deal considerat un adevărat miracol al naturii şi asta pentru că adăposteşte o rezervaţie naturală, Franklin Game, chiar în centrul unui oraş modern. Această situaţie este unică în Africa de Sud. Nicăieri nu mai există vreo rezervaţie naturală localizată la înălţime, în mijlocul unei aşezări umane. Cine a mai pomenit zebre, elefanţi sau feline trăind înconjurate de case, restaurante, hoteluri şi magazine? De aici, din vârful dealului Naval, panorama asupra Bloemfontein este copleşitoare.
Oraşul Bloemfontein este recunoscut drept oraşul trandafirilor, datorită multitudinii de astfel de flori crescute aici. Numai într-un singur parc sunt plantaţi peste 4000 de trandafiri, în timp ce fiecare locuitor al zonei îşi împodobeşte la rându-i balcoanele, ferestrele şi curtea cu aceste flori. Şi cu toate astea, dealul Naval cu rezervaţia Franklin Game reuşeşte să iasă în evidenţă prin flora sa deosebită.
Rezervaţia a fost deschisă în anul 1930 şi se întinde pe o suprafaţă de 250 hectare. Găzduieşte o mică mostră de adevărată junglă africană, printre animalele relocate aici numărându-se girafe, antilope, zebre, elani; nu lipsesc nici păsările cu al lor spectacol de zboruri şi triluri. Intrarea în parcul natural este gratuită, astfel că rezervaţia primeşte tot timpul vizite numeroase din partea turiştilor, familiilor cu copii, dar şi a localnicilor obişnuiţi să iasă zilnic pentru puţină mişcare. Vizitatorii rezervaţiei se pot plimba printre animale, le pot chiar mângâia, însă autorităţile sfătuiesc totuşi să se evite apropierea de animalele periculoase şi, mai ales, recomandă ca turiştii să vină în grupuri de cel puţin 2 sau 3 persoane. Programul de vizitare se desfăşoară între orele 9.00 şi 17.00. Viaţa liniştită, calmă, plăcută, tipică naturii şi-a imprimat caracterul tihnit chiar şi pe străzile oraşului Bloemfontein, care, deşi este capitală juridică, are aerul unei localităţi estivale.
Cei mai mulţi dintre cei care au avut prilejul să vadă rezervaţia Franklin Game au lăudat în special spectacolul înaripatelor. Se pot pierde ore în şir, stând cu binoclu şi admirând zborul păsărilor de diferite specii, culori şi mărimi ori ascultându-le ciripitul.
Rezervaţia este organizată cu trasee pe care se poate merge cu piciorul, trasee care fac ca vizitatorul să se orienteze şi să profite de toate minunăţiile vieţii sălbatice. Din pricina căldurii, uneori mai izbucnesc mici incendii între tufişuri, însă sunt stinse înainte de a se înregistra vreo pagubă.
Rezervaţia naturală este principala atracţie a dealului Naval din oraşul Bloemfontein, însă nu este singura. Naval Hill are şi o importantă încărcătură istorică. Pe creasta sa pot fi admirate două tunuri navale britanice, ele fiind cele care au dat, de altfel, numele dealului. Tunurile datează încă de pe vremea războaielor Burilor şi stau drept mărturie a luptelor sângeroase pe care burii au trebuit să le dea cu britanicii pentru apărarea zăcămintelor de aur, argint şi pietre preţioase descoperite în Africa de Sud.
Războaiele Burilor reprezintă una dintre cele mai dramatice pagini din istoria zonei. S-au purtat la finalul secolului XIX şi au implicat eforturi şi pierderi importante de ambele părţi; pe fondul epuizării muniţiei, soldaţii buri au luptat cu gloanţe din aur.
În loc să se constituie într-o odă adusă păcii, sfârşitul acestor războaie a deschis un capitol de cruzime nemaiîntâlnită până atunci şi reflectată ulterior de-a lungul celor două conflagraţii mondiale. Britanicii au ieşit învingători, dar faptul că puneau stăpânire pe zăcămintele colosale din Africa de Sud nu le-a fost suficient. Ei au trecut la exterminarea burilor. S-au întâmplat atrocităţi atât de îngrozitoare, încât opinia publică din Marea Britanie a condamnat acţiunile propriei armate în Africa de Sud. Localităţile au fost şterse de pe suprafaţa pământului, fermele au fost incendiate, toate animalele – ucise, femeile şi copiii au fost supuşi maltratărilor de tot felul şi apoi închişi în lagăre de concentrare; soldaţii britanici păreau să îşi afirme victoria nu hărţuind ceea ce mai rămăsese din armata burilor, ci măcelărind populaţia lipsită de apărare.
Republicile bure au fost transformate în simple provincii ale Africii de Sud britanice. Tunurile de pe Naval Hill afirmă însă nu doar victoria britanică, cât mai ales eroismul de care au dat dovadă burii pe timpul celor două războaie cu Anglia.
Pe latura estică a dealului Naval se mai regăseşte un important obiectiv turistic: calul alb, o sculptură enormă, realizată din stânci vopsite şi având rol de orientare pe timpul aceloraşi războaie bure. Sculptura a aparţinut trupelor britanice campate în zonă; poziţia calului era menită să transmită cavaleriei britanice direcţia de atac, calul putând fi văzut de la distanţe foarte mari din pricina dimensiunilor sale. Totuşi, dincolo de rolul militar, calul alb a inspirat o minunată legendă romantică. Se spune că de fiecare dată când o fecioară este sărutată pe Naval Hill, calul alb înaintează câte un pas.
Un alt punct de atracţie situat pe dealul Naval din Bloemfontein îl reprezintă Amfiteatrul Observatorului. În anul 1928, primarul oraşului a inaugurat Observatorul Lamont – Hussey, aflat în proprietatea Universităţii din Michigan. Nu s-a bucurat de prea mare succes, astfel că în 1974, observatorul a fost închis. Datorită poziţionării sale pe Naval Hill s-a decis totuşi specularea monumentului care a fost transformat în actualul Amfiteatru al Observatorului. Turiştii îl adoră!
La poalele dealului Naval se află o cochetă şi modernă casă a orhideelor, unde sunt expuse public absolut toate felurile de orhidee din lume. Şi pentru ca de frumuseţea naturii să se poată bucura chiar şi oamenii cu dizabilităţi, primăria oraşului Bloemfontein a deschis o grădină publică cu flori extraordinar de parfumate, special pentru a-i încânta pe nevăzători. Grădina se află în imediata vecinătate a casei orhideelor.
Ofertele de cazare sunt nenumărate. Există cazare pentru toate gusturile şi buzunarele, pachete la hoteluri luxoase, dar şi oferte la moteluri sau pensiuni. De asemenea, restaurantele şi localurile cu mâncare tradiţională pun la dispoziţia clienţilor meniuri gustoase şi îmbelşugate. Se deschid de la an la an tot mai multe terase, cafenele şi ceainării.
Din punct de vedere al climei, vara în oraşul Bloemfontein este fierbinte, cu temperaturi foarte ridicate, în jur de 40 de grade Celsius, ceea ce duce deseori la apariţia furtunilor şi ploilor scurte, dar cu intense descărcări electrice. Iarna este rece, uneori chiar foarte rece, dar precipitaţiile nu abundă. Indiferent de anotimp însă, Naval Hill îşi aşteaptă vizitatorii cu braţele deschise.