Observata cu ajutorul telescoapelor de la sol, nebuloasa Furnica seamana cu toracele si capul unei furnici comune. Imaginea facuta de Telescopul Spatial Hubble, care arata de zece ori mai multe detalii, dezvaluie “corpul furnicii” ca o pereche de lobi de foc ce ies in afara dintr-o stea aflata pe moarte. Imaginile realizate de Hubble ataca in mod direct vechile idei despre nebuloasele planetare – ultimul stadiu al stelelor asemanatoare cu soarele nostru. Aceste imagini ne arata ca soarta soarelui nostru s-ar putea sa fie mai complexa, mai interesanta si mai uimitoare decat si-au imaginat astronomii pana acum.
Imaginea care reprezinta nebuloasa Furnica dezvaluie in special modelele simetrice interesante din ejectia turbulenta a gazului din steaua aflata pe moarte (spre deosebire de modelele haotice asteptate de la o explozie obisnuita). Oamenii de stiinta care utilizeaza Telescopul Spatial Hubble incearca sa inteleaga modul in care o stea sferica poate produce asemenea simetrii non-sferice proeminente in gazul pe care il expulzeaza. Una dintre posibilitati ar fi ca steaua centrala a nebuloasei Furnica are o insotitoare care exercita forte gravitationale mareice puternice, care modeleaza gazul ejectat. Acest model impune ca steaua insotitoare sa se afle aproape de steaua aflata pe moarte – cam la aceeasi distanta la care se afla Pamantul de soare. La aceasta distanta, steaua insotitoare trebuie sa fie foarte aproape de steaua aflata pe moarte, sau ar putea chiar sa orbiteze in interiorul sau.
Cea de-a doua posibilitate ar fi ca, pe masura ce steaua aflata pe moarte se invarte, campurile sale magnetice puternice sunt indoite in forme complexe, ca niste spaghete. Gazele stralucitoare din nebuloasa sunt fortate sa urmareasca aceste modele complexe, permitandu-le astronomilor sa “vada” campurile magnetice care, de obicei, sunt invizibile. Vanturile de particule incarcate, care se deplaseaza cu viteze de pana la 3,5 milioane de kilometri pe ora, sunt capabile sa urmeze firele rasucite ale campului magnetic pe drumul lor in spatiu. Aceste vanturi dense pot deveni vizibile datorita luminii ultraviolete provenita de la steaua centrala fierbinte sau de la coliziunile cu gazul ambiental care stimuleaza materialul in fluorescenta.
Nicio alta nebuloasa planetara observata de Telescopul Spatial Hubble nu seamana cu nebuloasa Furnica. M2-9 este probabil cea mai asemanatoare cu aceasta, insa vitezele de evacuare din nebuloasa Furnica sunt de zece ori mai mari decat cele din M2-9. In mod interesant, Eta Carinae afiseaza un model de evacuare similar cu cel al nebuloasei Furnica.
VIDEO: