Nebuloasa Ochi de Pisica, cunoscuta si sub numele de NGC 6543, este o nebuloasa planetara care se afla la aproximativ 3300 de ani lumina distanta de Pamant, in constelatia Draco. Aceasta este una dintre cele mai complexe nebuloase cunoscute. Observatiile facute cu ajutorul Telescopului Spatial Hubble au evidentiat caracteristici remarcabile, cum ar fi noduri, jeturi, bule si forme arcuite. In centrul acestei nebuloase se afla o stea fierbinte si stralucitoare. Acum aproximativ 1000 de ani, aceasta stea si-a pierdut plicul exterior si a creat nebuloasa.
Nebuloasa Ochi de Pisica a fost descoperita la mijlocul lunii februarie, in anul 1786, de catre William Herschel.
Deasemenea, aceasta a fost prima nebuloasa al carei spectru a fost explorat de catre un astronom amator, pe nume William Huggins. Rezultatele investigatiilor sale au dovedit ca nebuloasele planetare sunt compuse din gaze fierbinti, dar nu stele. Studiile moderne au dezvaluit mai multe mistere legate de aceasta nebuloasa. Structura sa complicata ar fi putut fi cauzata de materialul unei stele centrale binare, insa nu exista nicio dovada concreta a existentei unei stele insotitoare. Observatiile realizate de Telescopul Spatial Hubble au dezvaluit o serie de inele in jurul nebuloasei. Aceste inele sunt invelisuri sferice expulzate de steaua centrala in trecutul indepartat. Nimeni nu pare sa fie capabil sa-si dea seama care este mecanismul acelor ejectii din trecut.
Aceasta nebuloasa este o nebuloasa planetara care a fost studiata indelung. Ea este destul de luminoasa, magnitudinea sa fiind 8,1. Nebuloasa Ochi de Pisica poate fi obsevata cu usurinta in emisfera nordica. NGC 6543 este situata aproape exact in directia Polului Nord ecliptic. Nebuloasa luminoasa din interior este relativ mica. Axa majora a elipsei interioare este de 16,1 secunde de arc. Distanta dintre condensari este de 24,7 secunde de arc. Aceasta are un nimb de materie extins, pe care steaua creatoare l-a expulzat in timpul fazei sale de giganta rosie. Nimbul se extinde pe un diametru de aproximativ 5 minute de arc. Nebuloasa Ochi de Pisica acopera o bucata maricica din galaxie.
Steaua centrala din nebuloasa Ochi de Pisica este o stea de tip WR. Aceasta are o temperatura de aproximativ 80 000 de grade Kelvin. Steaua este de 10 000 de ori mai luminoasa decat soarele nostru, iar raza sa este de aproxmativ 0,65 de ori mai mare decat cea a lui Sol. Analizele spectroscopice arata ca aceasta stea pierde masa intr-un vant stelar rapid, la o rata de aproximativ 20 de trilioane de tone pe secunda. Viteza acestui vant este de aproximativ 1900 de kilometri pe secunda. Calculele indica faptul ca steaua centrala cantareste in prezent putin mai mult de o masa solara, insa calculele teoretice arata ca aceasta ar fi putut avea o masa initiala de 5 mase solare.
VIDEO: