Nebuloasa Ochiul lui Dumnezeu, cunoscuta si sub numele de Helix, este piesa de rezistenta a constelatiei Aquarius. Fiind una dintre cele mai apropiate si mai mari nebuloase planetare, Ochiul lui Dumnezeu este unul dintre putinele obiecte care sunt mai usor de vazut cu ajutorul unui telescop mic. Ca si celelalte nebuloase planetare, Ochiul lui Dumnezeu este o regiune de gaz rarefiat aruncat de catre o stea cu masa moderata, aflata pe moarte. In esenta, steaua isi expulzeaza atmosfera exterioara si isi expune nucleul fierbinte. Aceasta nebuloasa se distinge prin apropierea sa de Pamant (se afla la aproximativ 300 de ani lumina distanta) si prin dimensiunea foarte mare. Prin comparatie, nebuloasa Inelul din Lira se afla la aproximativ 2000 de ani lumina.

Nebuloasa Ochiul lui Dumnezeu este situata intr-o zona destul de pustie din cer, cu doar cateva stele care sa ne ghideze catre ea. Pentru a localiza aceasta nebuloasa, incepeti de la steaua Delta Aquarii, a carei magnitudine este 3. Apoi uitati-va la 4 grade sud-vest pentru a gasi steaua portocalie cu magnitudinea 4.7, 66 Aquarii, si sariti la steaua alba Upsilon Aquarii. Ochiul lui Dumnezeu se afla la numai 1,2 grade vest-sud-vest de Upsilon Aquarii. Folositi un binoclu pentru a localiza aceste stele si veti putea vedea nebuloasa in sine, daca cerul este transparent. Odata ce ati gasit zona aproximativa, localizati nebuloasa cu ajutorul ocularului cu cea mai mica putere.

La inceput s-ar putea sa fiti uimiti sa descoperiti cat de mare pare a fi nebuloasa Ochiul lui Dumnezeu. Cele mai multe nebuloase planetare sunt atat de mici incat par a fi niste stele, chiar si vazute la o putere moderata, prin urmare, gasirea unei nebuloase care are jumatate din dimensiunea Lunii Pline poate fi usor tulburatoare, chiar si pentru observatorii experimentati. Charles Messier a ratat aceasta nebuloasa, cel mai probabil fiindca instrumentele sale aveau un camp de vedere ingust si nu i-au permis sa observe un obiect mare cu luminozitate de suprafata scazuta.

Citește și:  Cum recunoaștem cu ușurință constelațiile pe cer?

Vazuta la putere scazuta sau medie, nebuloasa arata ca un oval fumuriu aflat intr-un triunghi de stele cu magnitudinea 10. La inceput, nebuloasa pare a fi bine definita si oarecum lipsita de caracteristici. Dar continuati sa o priviti. La scurt timp veti incepe sa vedeti structura inelara a acestui obiect fantoma. Regiunea centrala pare a fi transparenta la putere mica, si ceva mai stralucitoare decat cerul de pe fundal, la putere medie. Inelul exterior luminos pare a fi mai bine definit in zona marginii interioare.

Un filtru UHC sau OIII poate fi de mare ajutor pentru observarea acestei nebuloase. Desi un grosisment mai mare este util pentru detectarea stelei centrale, orice grosisment care depaseste 100x este irosit pe Ochiul lui Dumnezeu. Unii observatori sustin ca au vazut nebuloasa Ochiul lui Dumnezeu fara ajutor optic (la altitudini mari, pe un cer senin). Acest lucru este mai usor de facut la latitudinile sudice, unde nebuloasa poate fi observata mult mai sus pe cer.

VIDEO:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.