Nebuloasa Pisica de Mare (Stingray), sau Henize 1357 (Hen 3-1357), este cea mai tanara nebuloasa planetara cunoscuta. Aceasta este situatia in constelatia Ara (Altarul), la aproximativ 18 000 de ani lumina distanta de Pamant. Magnitudinea sa aparenta este 10,75. Nebuloasa a fost creata atunci cand o stea aflata in stadiile finale si-a expulzat invelisul de gaze, care acum straluceste ca lumina unui neon. Acest invelis de gaz este luminat de ramasitele stelei din centrul nebuloasei. Pe masura ce nebuloasa continua sa se indeparteze de stea, nucleul stelei se incalzeste si lumineaza gazul.

Aceasta nebuloasa este considerata a fi o nebuloasa “copil”, deoarece steaua sa centrala s-a incalzit indeajuns de mult pentru a lumina gazele, in ultimii 25 de ani. Asemenea nebuloase tinere se gasesc foarte rar, deoarece dureaza 100 de ani pentru ca o stea care moare sa se transforme intr-o nebuloasa planetara vizibila, ceea ce inseamna foarte putin avand in vedere durata de viata a unei stele. In mod tipic, stelele traiesc timp de milioane de ani.

Inainte de a-si expulza invelisul, steaua centrala era o supergiganta de tip B1. In anul 1967, astronomul si astronautul american Karl Gordon Henize a clasificat aceasta stea ca o stea cu linii de emisie de tip A sau B. In anul 1971, a fost observata o nebuloasa pre-planetara, ceea ce insemna ca steaua din centru era o supergiganta AGB B1. Nebuloasa in sine nu avea sa fie vazuta pentru inca 20 de ani.

Nebuloasa Pisica de Mare nu este doar tanara, ci are de asemenea o dimensiune relativ mica (o zecime din dimensiunea unei nebuloase planetare tipice). Totusi, aceasta este de aproximativ 130 de ori mai mare decat sistemul nostru solar si se afla in continua expansiune. Nebuloasa a fost observata abia in anii 1990, cand Telecopul Spatial Hubble a trimis inapoi imagini care ii dezvaluiau structura. Bobrowsky a observat aceasta nebuloasa cu ajutorul telescopului Hubble si a numit-o Stingray, deoarece forma sa este similara cu cea a pisicii de mare. Culorile nebuloasei vazute in fotografii sunt culorile reale emise de oxigen (verde), hidrogen (albastru) si nitrogen (rosu). Steaua centrala a nebuloasei Pisica de Mare, sau nucleul nebuloasei planetare, este o pitica alba DA, a carei stea insotitoare se afla la distanta de 0,3 secunde de arc.

VIDEO:

https://www.youtube.com/watch?v=Wl3YJ8bNHlU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.