Nelson Mandela Youth Heritage Centre este parte componentă a unui sistem de muzee dedicate memoriei celebrului lider sud african. Centrul în cauză se află situat în localitatea Qunu, acolo unde Nelson Mandela a petrecut o parte din anii copilăriei şi adolescenţa, şi este compus din mai multe clădiri aşezate într-un plan în formă rotundă.

La construirea sa şi-a adus personal aportul Nelson Mandela care a propus ca aceste mici clădiri să sugereze viaţa unei comunităţi sud africane aşa cum a trăit-o el. Marea lui dorinţă a fost ca acest centru să slujească adolescenţilor sud africani în descoperirea vieţii rurale tradiţionale a locului.

Astfel că centrul cuprinde:

  • rămăşiţele şcolii primare unde liderul sud african a urmat primele clase şi unde a primit numele de Nelson. Profesoara lui l-a „botezat” astfel, din neputinţa de a memora şi pronunţa numele native ale tuturor elevilor săi;
  • ruinele bisericii din piatră, înăuntrul căreia Mandela a primit religia creştină;
  • o stâncă din granit pe care, în copilărie, Nelson şi prietenii săi o luau cu asalt în orele de joacă;
  • tufişurile de cactuşi în care, spre amuzamentul prietenilor săi, Mandela s-a prăbuşit într-o zi din spinarea măgăruşului său; 
  • cimitirul în care sunt îngropaţi părinţii şi cei doi copii ai săi – o fiică şi un fiu;
  • o parte din păşunile pe care Nelson obişnuia să pască oile familiei;
  • casa familiei din Qunu, acolo unde a trăit cea mai mare parte a copilăriei;
  • locuinţa personală în care Nelson a petrecut primii ani de burlăcie.
  • În cadrul centrului se desfăşoară numeroase expoziţii cu obiecte de artă tradiţională a populaţiei Xhosa; turiştii pot afla lucruri interesante şi despre activităţile şi jocurile tipice copilăriei lui Nelson Mandela, cum ar fi întrecerile cu beţe. 

Centrul este înconjurat de un zid de cărămidă scund, iar construcţiile reflectă în mod sugestiv trecerea timpului. Există case vechi, în stilul arhitectural tipic al populaţiei Xhosa, dar şi numeroase clădiri de inspiraţie modernă. Toate urmăresc însă să celebreze mediul înconjurător, fiind de regulă micuţe şi cu numeroase uşi, ferestre şi terase. Între clădirile mai vechi sau mai noi există numeroase curţi ceea ce contribuie la crearea senzaţiei de spaţiu deschis.

Intrarea în centru este marcată pe partea stângă de numeroase magazine unde se vând suveniruri inspirate de copilăria şi viaţa lui Nelson Mandela. Pe partea dreapta au fost instalate Biroul Administrativ, o sală de conferinţe, câteva unităţi de cazare pentru turişti (camere single şi camere duble dotate cu aer condiţionat şi mobilate în stilul tradiţional african), o sală de sport, o sală de mese şi băile publice. Structura clădirilor cuprinde bare de oţel, ziduri de cărămidă şi ferestre de sticlă. Pereţii au marginile rotunjite, simulând arhitectura rurală locală şi sunt pictaţi în mai multe culori.

Nelson Mandela Youth Heritage Centre are ca obiectiv şi promovarea stilului de viaţă al comunităţii Themba al cărei urmaş era şi controversatul lider african.
Peisajul natural pus la dispoziţia turiştilor este asigurat de superba vale Qunu. Atât numele lui Mandela, cât şi farmecul rural al localităţii au contribuit din plin la transformarea localităţii Qunu într-una preferată pentru conferinţe ştiinţifice, vacanţe educative, festivaluri, team buildinguri şi chiar evenimente private precum nunţi sau botezuri.

În anul 2008, chiar în cadrul Nelson Mandela Youth Heritage Centre, liderul sud african şi-a serbat aniversarea a 90 de ani de viaţă, înconjurat fiind de nume cunoscute în întreaga lume. S-au aflat alături de el celebrii Denzel Washington, Will Smith şi alţii.

În cadrul unui tur al centrului, vizitatorii au la dispoziţie serviciile unui ghid foarte bine documentat. La cerere şi contra unor tarife minore, localnicii oferă distracţii tipice locului: bucătărie tradiţională, dansuri şi petreceri tematice. Totuşi, intrarea în Nelson Mandela Youth Heritage Centre este gratuită; nu se prevede nicio taxă de vizitare, deşi sunt încurajate micile donaţii.

Centrul este o instituţie non profit, stipulându-se acest detaliu încă de la inaugurarea sa de către guvern. Însuşi Nelson Mandela a insistat ca acest obiectiv turistic să reflecte moştenirea spirituală şi socială a Africii de Sud, nicidecum dorinţa de înavuţire pe spesa numelui său. În acelaşi timp, liderul african a încurajat turismul în această zonă pentru promovarea istoriei şi culturii locale şi implicit pentru dezvoltarea economică a localităţii Qunu.

Nelson Mandela s-a născut în iulie 1918, în satul Mveso, aproape de Qunu, în cadrul unei familii cu sânge regal. A primit o educaţie aleasă, dar predată în mod strict, prin observare, nicidecum prin adresarea întrebărilor. De mic copil, Nelson Mandela trebuia să înveţe numeroase lucruri doar observându-i şi ascultându-i pe cei mari din jur, niciodată neavând însă permisiunea să ceară în mod direct lămuriri asupra detaliilor pe care nu le înţelegea.

Tatăl aparţinea de familia regală a clanului Xhosa şi a fost timp de mai multă vreme lider al localităţii Mveso. La un moment dat, a intrat în conflict deschis cu un magistrat local, de origine britanică, asupra unei probleme destul de minore. Totuşi, urmările au fost majore. Tatăl lui Nelson Mandela a fost demis din funcţia sa de conducere şi nevoit să se mute împreună cu toată familia în Qunu. Centrul din această localitate încearcă să aducă un omagiu anilor de formare spirituală şi socială marelui lider sud african.

Celebritatea lui Mandela se leagă în primul rând de faptul că a fost primul preşedinte al Africii de Sud, ales prin vot universal, iar apoi, prin faptul că a dus o politică de combatere a rasismului şi sărăciei din ţara sa.

Nelson Mandela Youth Heritage Centre din Qunu a fost organizat de către Departamentul de Artă şi Cultură în onoarea fostului preşedinte african, dar el reprezintă doar o componentă a muzeului principal Nelson Mandela, alături de clădirea din Mvezo (locul de naştere al lui Mandela) şi o clădirea Bungha situată în Mthatha, dedicată în special dezvoltării sociale a populaţiei şi mai ales emancipării profesionale a femeilor africane. Nelson Mandela a cerut ca întreg acest muzeu să-i poarte numele, fără a-i fi lui personal dedicat, ci populaţiei din Qunu, care l-a ajutat să devină liderul politic iubit de o întreagă lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.