- In anul 2010, New York a avut o populatie totala de 19.378.102 de locuitori, iar acestia erau structurati din punct de vedere rasial, in urmatorul fel: albii, fiind majoritari in proportie de 12.740.974 locuitori, deci 65.7%, negrii erau pe locul doi, fiind 15.9%, in numar de 3.073.800 de locuitori. Americanii nativi erau doar 0.6%, un numar de 106.906 locuitori, asiaticii erau si ei in numar destul de mare, in proportie de 7.3%, in numar de 106.906 locuitori, hawaienii nativi erau 8.766 de locuitori, hispanicii erau si ei destul de multi, deci 17.6%, in numar de 3.416.922 de locuitori. De alte rase erau 7.5%, un numar de 1.441.563 locuitori.
- In anul 1524, primul navigator care a acostat in golful New York a fost Verrazzano, un navigator de origine florentina. Acesta a pornit expeditia la indemnul regelui Francisc I. De asemenea, navigatorul cu pricina a fost si descoperitorul Manhattanului, numita de catre bastinasi in cele din urma „manahatta”.
- New York a fost atestat din punct de vedere istoric pentru prima data in anul 1683, fiind de asemenea unul dintre fondatorii Statelor Unite ale Americii. Insa inainte de toate New York a fost o colonie de dominatie britanica.
- Desi este considerat a fi cel mai mare oras din lume, New York nu are o vechime atat de impresionanta din punct de vedere istoric, din cate se poate vedea si mai sus. Orasul este situat in partea de nord – est a Statelor Unite ale Americii in forma lor prezenta, chiar la marginea Oceanului Atlantic, in locul in care se varsa fluviul Hudson.
- Insulele pe care este asezat New Yorkul sunt urmatoarele: Long Island, Manhattan Island si Staten Island. Acesta insa se bucura si de o mare parte din continent.
- Insa inainte sa inceapa sa fie locuit de-a dreptul si inainte sa fie descoperit de navigatorul Verrazanno, New Yorkul era doar un tinut plin de paduri, in care se gaseasu animale de vanat. Incet incet a inceput sa fie cat mai locuit, mai ales pentru ca prada era destul de avantajoasa, negustorii vindeau blanurile cat si carnea animalelor pe care le capturau. In cele din urma foarte multi negustori de origine olandeza si-au trimis acolo foarte multi emisari.
- In anul in care s-a si fondat orasul, 1962, dupa numeroase comerturi care au avut loc, in special in insula Manhattan, s-a realizat si asezarea Nieuw Amsterdam, care isi avea nucleul in Manhattan.
- Primele case care s–au construit in jurul insulei Manhattan, (in zona care avea sa devina putin mai tarziu vestitul cartier Bronx) s-au datorat lui Jonas Bronck, un scandinav care s-a decis la acea data sa stea cu familia acolo, implicit sa se aseze la casa lor, populand insula cu pricina.
- In anul 1640 apar si primele constructii din cartierul Queens, iar cu cinci ani mai tarziu olandezii au reusit sa cumpere insula denumita atunci Long. Chiar daca evolutia a fost destul de lenta, datorita olandezilor, care si-au format adevarate colonii in acele zone, in cele din urma a luat fiinta si orasul New York, in anul 1664, care pana la acea data era Nieuw Netherland. Totusi din cauza faptului ca erau destul de vulnerabili, flota engleza a reusit sa ii puna sub dominatie, cu sprijinul conducerii ducelui de York.
- New York a fost ales pentru a fi capitala a Statelor Unite ale Americii in perioada 1785 – 1790.
- Chiar daca la inceput au fost numai 200 de locuitori, un numar inregistrat in anul 1625, urmand ca in anul 1870, acestia au ajuns pana la 942.292 de locuitori, iar New Yorkul din anul 1898 a avut urmatoarele parti: Brooklyn, Manhattan, Queens, Bronx si Richmond, devenite in prezent adevarate cartiere de lux, fiind multimilionare sau doar milionare, cu exceptia cartierului Richmond.
- In prezent se remarca o adevarata arta newyorkeza metropolitana, care are la baza orase intregi cu propriile lor suburbii, insa principalele sunt Nassau – Sufolk, New York, Newmark, Jersey City, Paterson – Clifton – Passiac si altele care nu o insemnatate atat de mare.
- In ciuda faptului ca s-a dezvoltat atat de mult ca si metropola, nucleul New York – lui este in continuare Manhattan-ul, a carui populatie este de nici mai mult nici mai putin de aproape 1.700. 000 de locuitori, un numar impresionant caruia i se adauga pe timp de zi, 4.300.000 de oameni care merg acolo ca sa lucreze, avand serviciul in partile Manhattanului.