Bogăția resurselor nigeriene este inestimabilă privind către peisajele naturale, zăcămintele de petrol, cultură și localnici. Nigeria se întinde pe kilometri întregi de coastă, fiind mândră purtătoare a unor situri fantastice. În pofida tuturor acestor resurse, Nigeria rămâne una dintre cele mai sărace țări din lume. Fiind „resortul” unor multitudini de rase și religii native – peste 250 de triburi – acest fapt a devenit cauza unor dispute aprige, în special între musulmani și creștini. Deceniile de război civil, foamete, dictatură militară și corupție au lasat în urmă o țară profund divizată.
Capitala Nigeriei, Abuja este cel mai mare centru economic, iar Lagos portul situat în sud-vest. Cu 805 kilometri de coastă, Nigeria este un potențial extraordinar pentru turism, guvernul luându-și angajamentul să îmbunătățească infrastructura și să atragă investițiile străine. Între timp, doar cei aventuroși se pot bucura de cascadele magnifice, plajele cu nisip, lagunele, pădurea tropicală și siturile istorice fascinante care au condensat, de-a lungul timpului cu fervoare istoria locală.
Din punct de vedere cultural, turiștii pot asimila o multitudine de informații vizitând Muzeul Național din Onikan, pe insula Lagos, care adăpostesșe numeroase exponate ale civilizațiilor nigeriene antice și are un centru ce comercializează obiecte de artizanat.
În piața Jankara de pe insula Lagos se pot cumpăra bumbac vopsit și haine, ierburi și obiecte din piele. În sud-vest, Ibadan are o piață renumita a fi cea mai mare din Nigeria. Multe sate din statul Cross River prezintă interes datorită meșteșugarilor tradiționali – Abaraka, Auchi, Sapele, Sapoba, Warri. Ekepne este un centru pentru coșuri și sculpturi în lemn. În Oron se află un muzeu renumit pentru exponatele Ibibio. În Kano, în piața Kurmi se află multe suveniruri pentru turiști, inclusiv pături pentru cai Fulani și decorații folosite la festivaluri.
Turiștii se mai pot pregăti de o vizită în locul în care a fost odată capitala imperiului Yoruba pentru a admira casele vechi în stil portughez din Oyo. În Oshogbo se află faimosul altar Oshun, iar festivalul Oshun are loc la sfârșitul lunii august, în fiecare an. Ile-Ife este numele antic al orașului Ife, un mic loc unde s-a păstrat cultura Yoruba și care include Muzeul Ife, cu multe sculpturi în bronz și teracotă datand din secolul al XIII – lea. Orașul modern Benin este o metropolă care se dezvoltă rapid, însă mai sunt câteva artefacte ce amintesc de istoria Yoruba. Vechile metereze și ziduri ale orașului au supraviețuit pe aceleași locuri, iar Muzeul Național adăpostește o colecție interesantă de artă regală Benin.
Și orașul cetate Kano – cel mai mare dintre orașele antice Hausa – merită vizitat datorită atmosferei medievale. Orașul a fost întemeiat cu cel puțin 1.000 de ani în urmă, având o importanță strategică pe rutele comerciale trans-Sahariene. Palatul Emirului rămâne un exemplu impresionant de arhitectură Hausa.
În nordul predominant musulman, cel mai important festival este Sallah, sărbătorit la trei luni după postul Eid al-Fitr – sfârșitul Ramadanului – în special în orașele Kano, Katsina, Maiduguri și Zaria. Fiecare familie trebuie să sacrifice un berbec și festivitățile durează câteva zile, cu procesiuni de călărie, muzicieni și dansatori.