Nijo-jo, aflata in Kyoto, Japonia, este o superba proprietate, apartinand candva shogunatului Tokugawa, fondat de Tokugawa Ieyasu undeva prin secolul al XVI-lea. Acest giuvaier arhitectonic este, astazi, unul dintre simbolurile bogatiei si puterii de care se bucura odinioara acest shogunat. Lucrarile de constructie la aceasta impresionanta rezidenta au inceput in anul 1603, imediat dupa ce Ieyasu a castigat batalia de la Sekigahara, ultima lupta care a decis viitorul Japoniei, incercata de tumultul razboiului timp de un secol. Initial, Nijo-jo a fost denumit castel, insa parea mai degraba un palat fortificat; in cele din urma, aici avea sa se stabileasca sediul shogunatului Tokugawa din vestul Japoniei.

Nijo-jo din Kyoto1

Fiecare element arhitectural, camera sau usa, ferestre sau ziduri din aceasta rezidenta exprima o forta de nedescris, bogatia acestui palat fortificat fiind mai degraba un raspuns destinat rivalilor si, in acelasi timp, supusilor; pe de alta parte, Nijo-jo ramane, per ansamblu, o declaratie politica ostentativa, oarecum in contradictie cu gusturile nobilimii din Kyoto. De fapt, daca vizitam si alte astfel de constructii in Kyoto, cum ar fi, de pilda, Minami-za sau Kinkaku-ji, vom vedea Nijo-jo drept un strigat disperat de a arata maretia si bogatia shogunatului Tokugawa. Chiar si asa, aceasta este o constructie splendida si plina de istorie. Aici, ultimul shogun Tokugawa avea sa predea suveranitatea imparatului, in anul 1876, moment care a culminat cu preluarea constructiei de catre institutia imperiala.

Tot atunci, mai cu seama in anul 1884, constructia a primit numele de Palatul Separat Nijo. La fel de interesanta pare si istoria timpurie a acestui palat fortificat. Ultimul shogun Tokugawa care a extins palatul pana la dimensiunile de astazi a fost Iemitsu, in anul 1626, Nijo-jo devenind un complex incredibil, foarte atent construit si extins, care consta in doua structuri cu palate separate, Ninomaru si Honmaru.

Nijo-jo din Kyoto11

Fiecare structura cu palate diferite dispunea, la randul lor, de cateva cladiri si gradini. Din nefericire, astazi nu mai putem admira cladirile originale ale palatului Honmaru, acestea fiind distruse in urma unui incendiu ce a avut loc in anul 1750. Ba, mai mult decat atat, structura pe care o putem vedea astazi a fost preluata de la Palatul Imperial din Kyoto, in anul 1893.

Cat despre Palatul Ninomaru, acesta a fost construit in diagonala, asa cum se poate observa si in prezent, fiind dispus de-a lungul iazului ce porneste din gradina Ninomaru. Aici se mai afla si trei insule, precum si o superba cascada dispusa pe trei niveluri. De departe cea mai impresionanta constructie din cadrul complexului Nijo-jo este Ninomaru, unde gasim celebrele podele ale privighetorilor, aflate pe coridoare. Farmecul acestor podele consta in zgomotul emis de ele, semanand cu trilurile pasarilor.

Nijo-jo din Kyoto111

Se spune ca s-a optat pentru construirea unor astfel de podele pentru ca palatul sa fie protejat de eventualii intrusi care ar fi vrut sa patrunda in palat; in cazul in care un intrus ar fi patruns in palat, servitorii ar fi auzit de indata. La fel de impresionante sunt si usile glisante sau zidurile de la Nijo-jo, majoritatea pictate si decorate de artisti celebri formati in cadrul la fel de faimoasei scoli Kano. Inclus pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, Nijo-jo ramane un veritabil giuvaier arhitectonic si una dintre cele mai graitoare marturii ale puterii si deopotriva bogatiei shogunatului Tokugawa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.