Nikola Tesla avea cu siguranta competentele, energia si geniul necesar pentru a schimba pentru totdeauna fata lumii asa cum o stim astazi. Insa din pacate mai multi factori s-au unit pentru a impiedica viziunea marelui om de stiinta de la a deveni realitate: personalitatea excentrica si solitara a savantului, competitia din partea altor inventatori precum si imposibilitatea colaborarii intre guverne. Desi ignorata si chiar ironizata multa vreme, lumea lui Tesla este incredibil de fascinanta, putini muritori putand tine pasul cu omul de stiinta.
Nikola Tesla a avut un inceput simplu, nascandu-se in satul Smilan din Croatia de astazi in 1856. Mai avea un frate si trei surori. Inca de la o varsta frageda a luat parte la studii tehnice, insa mai tarziu la facultate, va renunta sa mai mearga la cursuri. Prefera sa studieze singura si sa lucreze la inventiile sale. Bazandu-se pe memoria fotografica excelenta, cu ajutorul careia putea sa retina carti intregi, putea sa vizualizeze foarte clar in minte urmatorul proiect, putandu-l realiza fara probleme. Astazi se crede ca era caracterizat de sinestezie, simturile sale combinandu-se in cadrul perceptiei.
Inca din tinerete, Nikola Tesla a fost fascinat de ideea crearii energiei fara consum, incercand de mai multe ori sa creeze un perpetuum mobile, dispozitiv care poate functiona in continuu sau pe o perioada foarte indelungata, fara a consuma nimic.
Tesla a calatorit foarte mult o perioada, ajungand in Ungaria de astazi, iar apoi in Franta, de unde a facut cel mai important pas, plecand in America. Aici, el a lucrat pentru compania lui Thomas Edison, unde imbunatatea diverse sisteme. Desi valoarea i-a fost recunoscuta imediat de catre unii colaboratori, el castiga foarte putin si nu primea respectul meritat. Intr-un final, chiar a parasit compania pentru ca i s-a refuzat marirea salriului la 25 de dolari pe saptamana. Pentru a se intretine, o veme chiar a sapat santuri.
Dupa o perioada dificila, marcata de moartea mamei sale, care l-a devastat, Tesla s-a intors in America, unde a avansat in randul oamenilor de stiinta dedicati posibilitatilor oferite de electricitate. Desi avea idei mai bune privind folosirea curentului alternativ, Nikola Tesla a pierdut in fata mult mai bogatului si prietenosului Edison, care sustinea curentul direct. Competitia dintre cei doi a devenit in scurta vreme acerba, Edison probabil recunoscand potentialul mai mare din mai tanarul sau rival. Din acest motiv se considera ca nici unul din marii oameni nu a primit nciodata premiul Nobel, desi de nominalizari s-a vorbit de multe ori.
Ar fi putut lua premiul Nobel insa, tinand cont ca a facut experimente cu unde radio, ajungand la aceleasi rezultate ca Marconi inaintea acestuia. Un razboi al patentelor a urmat, insa Tesla nu a avut castig de cauza pe parcursul vietii. In schimb, astazi multi reprezentanti ai lumii stiintifice il considera adevaratul castigator.
Nikola Tesla nu era insa preocupat de premii. El considera ca energia este ca aerul asa ca oamenii ar trebui sa aiba acces la ea gratuit. Savantul dorea sa foloseasca un tip de turnuri special create pentru a capta energia naturala din ionosfera planetei. Asezate in lant, aceste dispositive ar fi urmat sa asigure energia necesara pentru intrega planeta. Desi experimentele initiale i-au uimit pe majoritatea, ideea a ramas neaplicata, poate si din cauza excentricitatii omului de stiinta.
Acesta avea mai multe manii si fobii, obisnuia sa intreprinda activitatile in serii de cate 3, evita orice tip de relatii cu femeile, desi a fost curtat de multe, si de multe ori trata oamenii din jur cu un anumit dispret. Tinea foarte mult la curatenie, chiar pana la extrem si in mod ciudat parea iritat de bijuterii, sub orice forma.
Pe langa activitatea sa stiintifica, Nikola Tesla a fost si un propagandist al pacii. El s-a laudat cu crearea unei super-arme ce ar opri razboaiele pentru totdeauna. Guvernele au fost interesate imediat, insa Tesla a facut ceva neasteptat: a dat cate o parte din schita armei cate unui guvern din cele rivale, ambasadele Rusiei si SUA primind de exemplu cate o bucata din proiect. Scopul era sa le oblige sa coopereze, insa nu a functionat.
In urma activitatii stiintifice impresionate, Nikola Tesla a murit singur si fara bani intr-o camera de hotel la varsta de 86 de ani. Ce s-a intamplat cu proiectele lui privind armamentul si energia nu se stie, clar este ca intreaga lui cercetare a fost imediat preluata de guvern, un anunt sec mentionand mai tarziu ca nu s-a gasit nimic care sa pericliteze siguranta statului. Miturile in schimb persista, unii fiind convinsi ca a calatorit in timp, ca s-a putut clona sau chiar ca nu a murit niciodata. Adevarul ramane in ceata. Insa ce e clar este ca marele savant merita in mod sigur mai multa atentie in timpul vietii si chiar si azi, cand tot ce a ramas din el este denumirea unei unitati de masura.