Noaptea de Anul Nou este, fără îndoială, pentru fiecare dintre noi, un timp special, cu o mare încărcătură afectivă, pe care îl înnobilăm cu bucuria, cu speranţa, cu încrederea pentru un nou început. Crăciunul şi întâmpinarea Anului Nou sunt repere ale unei perioade în care omul, ca individ, şi colectivităţile se înnoiesc, prin întoarcerea, cu mintea şi cu sufletul, la un tipar mitic, al începuturilor, de pe vremea lui “Bădica Traian”, cum spun colindele, sau şi mai vechi, legat de Saturnalii, de Sol Invictus, de Calende, când spiritele malefice erau alungate, făcând loc fertilităţii, belşugului şi bucuriei.

Chiar dacă, în lumea contemporană, tendinţa de desacralizare, de cantonare în profan a unui astfel de moment, al trecerii dintre ani, s-a accentuat, până la urmă, starea de fericire, de împlinire, de sens dat clipei este un sentiment subiectiv, asupra căruia ar trebui să fim deplin stăpâni. Suntem, devenim ceea ce gândim, ceea ce manifestam, ceea ce simţim. Chiar dacă noaptea de Anul Nou este, adeseori, ca urmare a unor stereotipii, doar prilej pentru ospăţ şi multă agitaţie şi gălăgie, rămâne un spaţiu al libertăţii interioare în care putem aşeza dorinţele, valorile, ierarhiile noastre, pentru a le da viaţă.

Noaptea de Anul Nou – prag pentru un nou început

Anul Nou 2018
Anul Nou 2018

Ne-am obişnuit ca, în ajunul Revelionului, în noaptea de Anul Nou, să ne punem dorinţe, să ne adresăm urări – “La mulţi ani!”, “An Nou fericit!” etc. – un gest frumos, dar în care semnificaţia cuvintelor se pierde adesea, tocmai prin automatismul lor. S-au făcut analize şi statistici şi s-a constatat că, paradoxal, doar pentru 8% dintre oamenii care primesc sau adresează urări şi îşi stabilesc scopuri/dorinţe, acestea se şi împlinesc. Este cazul celor care, cu adevărat, profită de un astfel de moment de graţie, pentru a-şi ierarhiza priorităţile, a face “curăţenie” în privinţa dificultăţilor şi a eşecurilor din trecut, pentru a porni din nou, cu altă forţă, cu altă convingere, pe un drum nou, al tuturor posibilitătilor.

Noaptea de Anul Nou – nouă secrete pentru a ne îndeplini dorinţele

Universul mintii noastre face totul posibil
Universul mintii noastre face totul posibil

Dincolo de obiceiuri şi superstiţii, care, de regulă, vin ca reminiscenţe ale vechilor practici şi credinţe în spirite bune şi rele, în semne prevestitoare, există câteva “secrete”, pe care putem miza pentru ca dorinţele să ni se împlinească.

  • Prima regulă care trebuie respectată, pentru ca noaptea de Anul Nou să fie sub semn favorabil este să nu uităm ceea ce ne-am propus, să nu uităm ceea ce ne-am dorit si ni s-a urat, să nu uităm care ne sunt priorităţile la care ne-am gândit. Pierzând substanţa urărilor primite şi a aspiraţiilor noastre, acestea se vor disipa foarte repede.
  • Al doilea secret constă în fixarea unor scopuri care să ne şi inspire şi să ne mobilizeze resursele interioare, să încetăm să ne propunem “să ne schimbăm viaţa”, optând pentru “a ne crea viaţa” pe care o dorim. Nu viaţa trebuie schimbată, trebuie ca noi să putem să îi dăm un sens nou şi perspective provocatoare. Dacă ne fixăm repere date de cei din jur, cu siguranţă ne vor lipsi energia şi entuziasmul pentru a le realiza.
  • Al treilea secret, ale cărui mecanisme psihologii şi specialiştii în neurostiinte le-au descifrat analizând cum funcţionează creierul nostru, se referă la focalizarea atenţiei pe ceea ce vrem să construim. Maniera în care ne orientăm spiritul asupra dorinţelor determină rezultatul. Dacă vom gândi la ceea ce nu mai vrem, nu la ceea ce ne-am propus, nu vom obţine nimic sau, mai grav, se va manifesta inversul dorinţelor. Cei mai mulţi dintre cei care eşuează în împlinirea scopurilor ezită să le afirme convingător şi constant.
  • A avea o dorinţă, fie ea exprimată chiar în noaptea de Anul Nou, nu este de ajuns. Este necesar, ca a patra regulă, un plan de acţiune. Aşa s-au obţinut, în timp, toate marile victorii. Într-o formă simplă, planul se poate schiţa pornind de la trei întrebări: Ce vrei să realizezi? Când? Cum? (acţiuni posibile, demersuri, cunoaştere etc.)
  • Al cincilea secret: Atenţie la scuze de felul “nu am avut timp”, “e prea dificil”, “am uitat” etc. Creierul uman posedă şi această capacitate, care trebuie ţinută sub control, de a găsi scuze pentru orice. Mai mult, este important să nu uităm că orice lucru semnificativ se realizează pas cu pas.
  • A cere ajutor, când este nevoie, este firesc şi aceasta este a şasea regulă. Bineînţeles, ajutorul trebuie cerut celor în care avem încredere şi care au experienţă în domeniul care ne interesează.
  • Al şaptelea secret: Îndoiala. De câte ori indoiala se strecoară în mintea noastră, avem şapte secunde, spun psihologii, să o alungăm, amintindu-ne că, de exemplu, în noaptea de Anul Nou, am fost încrezători, fericiţi şi curajoşi în dorinţele noastre, o stare care trebuie să se permanentizeze.
  • Al optulea secret care ne poate ajuta să ne îndeplinim dorinţele este legat de persoanele cu care relaţionăm. Poate că în noaptea de Anul Nou ne simţim confortabil între membrii familiei, între prieteni, dar să nu uităm după aceea că realitatea ne pune faţă în faţă şi cu oameni care, poate, au eşuat în dorinţe similare cu ale noastre şi pe care trebuie să-i evităm sau, în orice caz, să nu îi lăsăm să ne influenţeze.
  • Al nouălea secret vizează dezvoltarea spiritului de decizie. Degeaba mizăm pe miracolul din noaptea de Anul Nou, dacă ne lipseşte capacitatea de decizie. Ezitarea este o manifestare inerţială, trebuie să acţionăm, să luăm hotărâri şi să facem din această atitudine o obişnuinţă.

Noaptea de Anul Nou – între dorinţe, obiceiuri şi superstiţii

Anul Nou 2018, un nou drum
Anul Nou 2018, un nou drum

Sigur că, dincolo de “secretele” bazate pe resorturile noastre psihologice şi afective, în funcţie de ţară, de loc, de tradiţii, s-au perpetuat o serie de obiceiuri şi superstiţii, legate de noaptea de Anul Nou, pe care le putem “exploata” în favoarea noastră, dacă le simţim ca fiind favorabile modului nostru de a gândi şi de a fi.

La noi, la români, pluguşorul, sorcova, semănatul etc.au rostul de a amplifica starea de bucurie şi de emoţie a sărbătorilor, de a chema belşugul şi prosperitatea pentru noul an. Oameni veseli şi luminoşi, românii ştiu să petreacă, să pregătească bucate alese, să-şi redescopere vitalitatea, generozitatea şi gândul bun.

Şi la noi, ca şi în alte părţi, se spune că trebuie să fim atenţi la cine trece primul pragul casei în noaptea de Anul Nou sau in prima zi a anului, să ţinem aprinsă o lumânare sau o lampă până în zori, să deschidem larg uşile la miezul nopţii, pentru a lăsa să se ducă tot ce-a fost vechi şi să intre Anul Nou, să punem pe masă struguri (simbol al belşugului) şi crenguţe de vâsc (care să ocrotească iubirea), să avem bani în buzunar, să purtăm o haină nouă, paharele şi farfuriile să fie pline, să nu avem datorii etc.

Anul Nou 2018
Anul Nou 2018

Important, până la urmă, este să ne bucurăm din toată inima, să adunăm puteri pentru a ne crea viaţa după aspiraţiile noastre, să credem că noaptea de Anul Nou poate fi magică, în măsura în care spiritul nostru este viu, liber, pentru că numai aşa dorinţele vor fi auzite, înţelese şi împlinite. Suntem fiecare dintre noi un univers aidoma marelui Univers, iar scânteia de divinitate este în noi înşine, nu în afara noastră.

Tuturor prietenilor şi cititorilor site-ului www.destepti.ro vă dorim ca Anul Nou 2018 să vă aducă fericire şi împlinire, sănătate, dorinţe realizate, putere de a fi frumoşi, luminoşi şi cu gând curat, curajoşi şi puternici. La mulţi ani!

http://www.youtube.com/watch?v=jx7WUiQXTuU

2 COMENTARII

  1. Un an frumos sa vina si pentru voi, 2018 sa va umple sufletele cu iubire, sa aveti multe realizari si un portmoneu atat cat va este necesar pentru a va fi bine si a nu va face rau ! La multi ani frumosi !

  2. Multumim pentru urari! Toate gandurile bune si pentru tine! Anul 2018 sa-ti aduca bucurii, sanatate si dorinte implinite!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.