Nucul face parte din regnul Plantae, familia Juglandaceae, genul Juglans. Nucul este originar din regiunea Balcani – Himalaya, fiind introdus în Europa în perioada Imperiului Roman. În America a fost introdus în secolul al XVII-lea.

Cele mai largi livezi de nuci se găsesc în Kyrgyzstan, în Asia Centrală. Alte țări importante cultivatoare de nuci sunt: China, Maroc, Turcia, Ucraina, Grecia, Italia, Bulgaria, Serbia, Franța etc..

Nucile1

Nucul are scoarța netedă, de culoare cenușie, cu o înălțime de 10 – 40 metri, cu frunze de culoare verde închis, penate (nervurile sunt așezate ca la o pană, pe de o parte și cealaltă a pețiolului), de aproximativ 10 cm. Coroana copacului este mare și bogată, însă cu efect dăunător asupra plantelor aflate în umbra ei, datorită substanței de juglon. Florile nucului înfloresc primăvara, iar fructele ajung la maturitate toamna (lunile septembrie – octombrie). Au formă sferică și se mănâncă proaspete, verzi, dar și uscate simplu sau ușor prăjite.

Speciile cele mai comercializate sunt Juglans regia cu coajă subțire și miez mare și Juglans nigra, produse în Statele Unite. Varietățile speciei Juglans regia sunt: nucul persian, comun și carpatin.

La ce sunt bune nucile?

Nucile, datorită compoziției lor, sunt recomandate în diverse cure de slăbire, pentru memorie, pentru inimă, pentru piele etc.

Datorită cantității mari de lipide sunt indicate în dietele de slăbire, pentru că oferă senzația de sațietate. În ciuda aportului ridicat de calorii, acestea au în componența lor grăsimi nesaturate. Totodată ajută la un tranzit intestinal mai eficace.

Conțin steroli vegetali, care fac parte din categoria steroizilor. Filosterolii, datorită compoziției lor chimice apropiate de cea a colesterolului, ajută la eliminarea colesterolului rău. Filosterolii au în plus față de colesterol un grup de etil.

Este un produs care îndepărtează posibilitatea îmbolnăvirii de cancer, datorită argininei, răspunzătoare pentru diviziunea celulară și sinteza proteinelor.

Forma fructului, similară cu cea a creierului uman a recomandat-o din vechime pentru o bună funcționare a creierului. Conținutul de Omega 3 ajută la alungarea stărilor depresive. Totodată îmbunătățește capacitatea de memorare.

Nucile conțin multe minerale precum Calciu, Fier (esențial pentru formarea globulelor roșii și generarea noilor celule), Magneziu, Zinc (sprijin pentru sistemul imunitar), Mangan (combate radicalii liberi), Cupru (formarea hemoglobinei și colagenului, fiind și un luptător împotriva radicalilor liberi), Fosfor (pentru menținerea sănătății oaselor și regenerarea țesuturilor), Seleniu (rol antioxidant, fiind un aliat pentru sistemul imunitar).

Au și complexul de vitamina B, precum riboflavina, acidul pantothenic, B-6 (ca și fierul, ajută la formarea globulelor roșii și transportul oxigenului, fiind și un ajutor pentru întărirea sistemului imunitar), acid foliar, niacinul, thiaminul (necesar pentru producerea energiei metabolismului).

Nuca este un fruct cu proprietăți benefice funcționării organismului uman.

La ce produse culinare sunt întrebuințate nucile?

Nucile11

Nucile sunt consumate simplu, dar și gătite în diverse mâncăruri, precum salate, dulcețuri sau lichioruri.

Dulceața de nuci se prepară din nuci fragede. Din nuci se prepară și unt de nuci, ulei de nuci și alte câteva preparate tradiționale.

De exemplu, englezii folosesc nucile verzi, fără coajă formată, la murături drept condiment. În România, din nuci se face crema pentru cozonaci.

În regiunea Liguria, Italia, se prepară un sos de nuci (cu coajă sau fără coajă, după ce au stat câteva ore în apă), pentru garnisit pastele gen ravioli, din nuci, usturoi, lapte, parmezan, ulei de măsline. În provincia Modena, Italia, se fabrică lichiorul de nuci de către compania Tosci Vignola, numit Nocello.

Nucile și alte fructe în coajă

În Europa sub numele de nuci sunt incluse și migdalele, alunele, arahidele, fisticul, caju-ul, datorită coajei lor tari, în care este miezul învelit, însă acestea din urmă nu sunt nuci, făcând parte din alte familii de plante. Nucile sunt doar fructele nucului. Până și nucile de Brazilia fac parte din familia Lecythidaceae. Nucile de Macadamia (din Queensland, Australia) fac parte din familia Proteaceae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.