Arhipelagul Nuyts ce include și Insulele St Francis, cuprind un grup de insule mici și granitice lângă Ceduna, Australia de sud, fiind situate la capătul de est al marii bucle australiene (golful deschis din est) sau Great Australian Bight și la nord vestul coastei peninsulei Eyre.

Multe din aceste insule sunt locuri în care cresc foci australiene sau sunt casa unor colonii de pescăruși. Numele arhipelagului a fost pus în 1802 de către Matthew Flinders, după diplomatul olandez Pieter Nuyts, care era căpitanul secund al vasului The Golden Seahorse, care a cartografiat coasta sudică a Australiei din Albany la Ceduna, între anii 1626–27 în drumul său dinspre Olanda spre Japonia. Aici în secolul l XIX-lea se vânau balene. Insulele Sf. Francis sunt 30 la număr și sunt cele mai îndepărtate de peninsula Eyre, cea mai mare fiind Insula Sf. Francis.

foci australiene
foci australiene

Insulele sunt formate din calcarenită și granit, erodate de valurile mării, protejate din 1972 pentru speciile pe care le găzduiesc și care sunt pe cale de dispariție. Aici este declarată zonă naturală de protecție numită Parcul Maritim cu o suprafață de 4000 kmp, cu o arie biologică unică și diversă, datorită curentului cald Leeuwin, care se unește cu un curent rece, Flinders, creând o biodiversitate unică cum ar fi coralii plați și specii de pești unice.

Insulele arhipelagului sunt numeroase, fiecare cu specificul său: Insula Sf. Francis este numită în 1627 după un sfânt, cu 809 ha, fiind a doua cea mai mare insulă din arhipelag, pe cel mai înalt punct al său de 81 de m este amplasată o stație radio și un far, insula este bună pentru agricultură și pentru a colecta guano.

Insula Masillon, la 2,5 km de Sf. Francis, este numită după numele unui arhiepiscop din Clemont, are colonii de pescăruși, Insula Fenelon, la 1,5 km de Sf. Francis, este numită după un arhiepiscop francez, are colonii de păsări și lei de mare, Insula Smooth, la 200 m de Insula Sf. Francis, este în formă de cupolă, Insula Egg, la 400 m spre nord est de Sf. Francis, are tot formă de cupolă și coasta cu înălțimea de 41 de m, Insula Dog, la 300 m de Sf. Francis, are colonii de pescăruși, Insula Freeling, la 100 m nord est de Insula Dog, a fost numită după primarul general din zona Australia de Sud, Insula West, în oceanul deschis, la 1,5 km de Sf. Francis, are o suprafață de granit care se exploatează, adăpostește colonii de lei de mare.

Insula Lacy, la 12 km de Sf. Francis, numită după un membru al echipajului vasului cu care s-a facut cartografierea, Insula Hart este numită după un guvernator din Australia de Sud, Insula Evans, are un far pentru navigație în capătul ei. Insula Sf. Peter cu 3429 ha și 13 km în lungime, este cea mai largă și mai accesibilă din tot arhipelagul, la 5 km de țărm, cultivată din 1859, acum parc natural protejat, Reciful Gliddon este o insuliță cu colonii de lei de mare, Insula Purdie, un lanț de stânci, este numită după chirurgul vasului cu care s-a făcut cartografierea.

Insulița Breakwater
Insulița Breakwater

Insula Lounds adăpostește colonii de lei de mare, Insula Goat, de 303 ha și la 2 km de Insula Sf. Peter are o epavă pe partea nordică, Insulița Breakwater are colonii de lei de mare, Insula Eyre este o insulă nisipoasă de unde se adună stridii, Insula Franklin este locul care adăpostește o colonie de rozătoare pe cale de dispariție, iar accesul publicului este interzis, Insulele Lilliput și Blefuscu sunt mici insulițe cu colonii de lei de mare, denumite după Călătoriile lui Guliver, a lui Johnattan Swift.

Din 2011 arhipelagul a fost declarat Parc Național protejat. Parcul Național BirdLife International de 110 km2 conține 1% din populația de păsări și animale ale lumii, protejând pescăruși, egrete, vulturi de mare, papagali de stânca, rândunele de câmpie, șerpi tigru, pitoni, șoareci de câmpie, leii de mare australieni, balene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.