O aliniere planetară foarte rară a cinci planete dintre cele opt ale sistemului nostru solar – Jupiter, Mercur, Venus, Uranus și Marte – va putea fi observată pe cerul nopţii, marţi, 28 martie 2023. Momentul propice pentru a observa acest spectacol ceresc este imediat după apusul soarelui, timp de circa 45 de minute, ulterior Jupiter și Mercur dispărând destul de repede dincolo de linia orizontului. Şi în următoarele câteva seri această aliniere planetară rămâne vizibilă.
O aliniere planetară a lui Jupiter, Mercur, Venus, Uranus și Marte va mai avea loc peste 17 ani, în 2040 şi, pe lângă frumuseţea strălucitoare a stelelor, un alt motiv pentru a nu rata un astfel de moment este, aşa cum spunea Rory Bentley, astronom UCLA și pasionat observator al stelelor, că “putem vedea aproape întregul sistem solar într-o singură noapte”.
Ce este o aliniere planetară?
O aliniere planetară este un fenomen astral rar, care poate fi observat fără echipament special şi care se produce când trei sau mai multe planete apar aproape una de alta într-un mic sector al cerului, văzut de pe Pământ. Cu cât sectorul în care sunt văzute este mai mic, cu atât alinierea este mai spectaculoasă.
Aliniere planetară este şi când mai multe planete se reunesc pe o parte a Soarelui, în acelaşi timp, privite de deasupra sistemului solar. Cu toate acestea, planetele nu se pot alinia complet în trei dimensiuni, chiar şi o grupare mai mare într-un cadran (un sector de 90 de grade) este extrem de rară. Toate planetele se întâlnesc de doar şapte ori în cursul actualului mileniu, într-un singur cadran.
Chiar şi atunci când toate planetele se reunesc într-un cadran, ele pot fi împrăştiate pe bolta cerească. Toate planete se învârtesc în jurul Soarelui în aproape acelaşi plan. Prin urmare, atunci când sunt privite de pe Terra, celelalte planete, care nu sunt “aliniate”, par să se mişte de-a lungul eclipticii (cerc imaginar rezultat prin intersecția planului orbitei Pământului cu sfera cerească și care constituie traiectoria descrisă de Soare în mișcarea sa aparentă).
„Parada planetară” – un spectacol uimitor
O aliniere planetară este numită, în limbajul comun, nespecializat, “paradă planetară” (in astrologie, o “paradă planetară” are loc atunci când mai multe planete se află în aceeaşi constelaţie zodiacală). Aliniamentele planetare sunt relativ rare, deoarece planetele orbitează cu viteze diferite și la distanțe diferite unele de altele.
În funcţie de numărul planetelor care se aliniază, există mini-aliniere (a trei planete), aliniere planetară mică (patru planete), mare aliniere planetară (cinci sau şase planete), “Grand Planetary Aligment” (aliniere planetară completă – toate planetele din sistemul nostru solar, uneori şi Pluto).
Când doar două planete sunt aproape una de cealaltă, nu este o aliniere planetară, ci o conjuncţie – adică momentul apropierii maxime, ca poziție aparentă pe bolta cerului, a două corpuri cerești, văzute de pe un al treilea (în general, Pământul). Iar momentul depărtării maxime aparente a două corpuri cerești este numit opoziție.
Anul acesta, o altă mare aliniere ( de data aceasta, a planetelor Mercur, Uranus, Jupiter, Neptun şi Saturn) va mai avea loc la data de 17 iunie, într-un sector de 95 de grade al cerului, ceea ce înseamnă că va fi o aliniere planetară mai puţin spectaculoasă ca cea din 28 martie (într-un sector de 50 de grade).
Cum poate fi observată alinierea planetară din 28 martie în condiţii optime?
Alinierea celor cinci planete – Jupiter, Mercur, Venus, Uranus și Marte – din 28 martie 2023, dacă cerul este senin, poate fi văzută, aşadar, imediat după apusul soarelui, spre vest, aproape de linia orizontului.
Jupiter va fi cel mai aproape de orizont, ușor de observat chiar și în lumina persistentă a soarelui în amurg, deoarece este foarte strălucitor. Mercur va fi în apropiere, puțin mai sus, pe cer, va fi Venus, strălucind intens, apoi, şi mai sus, Uranus. Coada “paradei” este Marte, și mai sus pe cer, în apropierea semilunii. Deşi vizibil cu ochiul liber, un binoclu (sau un telescop) va face ca acest fenomen să fie observat cu şi mai mare claritate. În plus, cu un astfel de instrument se vor putea observa şi celebrele inele ale lui Saturn și, eventual, chiar unele dintre benzile colorate de nori ale lui Jupiter.
Nu lipsesc de pe cer, la acest moment, Pleiadele, un grup de stele cunoscut în multe culturi drept cele “șapte surori”, strălucind între Venus și Marte.
Dacă Jupiter și Mercur vor dispărea primele dincolo de linia orizontului, Venus și Uranus sunt vizibile încă aproximativ trei ore, iar Mercur până după miezul nopţii.
O aliniere planetară foarte rară – Semnificaţii spirituale / oculte, asociate fenomenului de aliniere planetară, în mentalul colectiv
În legătură cu alinierea planetelor, în mentalul colectiv s-au născut, de-a lungul timpului, o serie de superstiţii. Unii astrologi susțin că aceste evenimente pot avea o influență subtilă asupra energiilor care condiţionează viața de pe Pământ, un moment în care aceste energii ar fi deosebit de intense sau greu de controlat. Alţii consideră că pot folosi alinierea planetelor ca o oportunitate pentru meditație sau rugăciune.
În limbajul colocvial, expresia “s-au aliniat planetele” se referă la un context favorabil, de bun augur, pentru a reuşi într-un demers sau altul, la o combinaţie de evenimente pozitive, care, indirect, ar influenţa şi existenţa individuală sau ar marca un “timp al schimbării”, al transformării.
Potrivit altor convingeri (subiective), perpetuate din vremuri îndepărtate, o aliniere planetară ar fi semnul unor posibile dezastre – cutremure, tsunami etc – sau ar putea influenţa mareele, ar putea perturba ciclul circadian al animalelor etc. În realitate, o aliniere planetară nu are legătură cu astfel de fenomene, sunt doar evenimente astrale interesante pentru observarea cerului care, cu adevărat, pe om l-a fascinat dintotdeauna.