Regiunea Cappadocia din Turcia este casă unuia dintre cele mai spectaculoase peisaje din lume: văi adânci și formațiuni de rocă înalte cu case, morminte, temple, capele și întregi orașe subterane sculptate în formele de relief naturale (aproximativ 200 de astfel de orașe).
Orașe, imperii și religii s-au ridicat și au căzut în jurul acestui paradis subteran unic fără să știe de existența lui. Arheologii din Turcia au descoperit orașul subteran masiv ce este format din cel puțin 7 kilometri de tuneluri, biserici ascunse și galerii ce datează de aproximativ acum 5.000 de ani în urmă.
Imensul complex a fost descoperit în anul 2013 atunci când muncitorii începuseră excavațiile pentru un proiect urban de renovare, dar descoperirea nu a fost făcută publică o vreme. Așa cum era de așteptat, proiectul urban a fost amânat pe o perioadă nedeterminată iar guvernul turc a investit până acum aproximativ 90 de milioane de lire turcești.
Oficialii turci susțin că au îndepărtat câteva zeci de artefacte din camere pentru a le proteja și testa și au raportat că au descoperit „tuneluri pentru evadare”, tuneluri de câțiva metri lățime și chiar ceea ce pare să fi fost odată un lăcaș de cult. Artefactele au fost folosite pentru a se aproxima o dată a construcției complexului. Provincia Nevșehir este deja casă a Derinkuyu, un oraș subteran de 18 etaje, care a fost odată capabil să susțină 20.000 de oameni. Dacă estimările anticipate s-ar dovedi corecte, noua descoperire ar putea fi chiar mai mare. Primarul orașului Nevșehir, Hasan Unver, a declarat că acest complex este atât de vast încât alte orașe subterane din regiune ar fi prin comparație de mărimea unei bucătării dacă ar fi plasate în aceasta.
Nevșehir și regiunea Cappadocia din jur au fost pentru mult timp cunoscute ca locul unde se găsește cea mai rafinață colecție de sate și orașe subterane. Acum câteva milioane de ani în urmă, activitatea vulcanică intensă a învăluit întreaga regiune în multe straturi de cenușă. Mii de ani de eroziune au transformat depozitele într-un peisaj spectaculos de formațiuni conice de rocă. Din moment ce roca vulcanică era moale și foarte maleabilă, s-a dovedit a fi un material natural perfect pentru rezidenții regiunii.
Acum aproximativ 3500 de ani în urmă, aceștia au început să modeleze dealurile în locuințe subterane ce aveau apartamente, grajduri, temple, sisteme de ventilație și chiar morminte. Unele așezări subterane precum Derinkuyu și Kaymakli conțineau și puțuri cu apă dulce și uși de piatră pentru a se proteja de invadatori.
Creștinii din perioada Bizantină le-au folosit în secolul al VI-lea D.Hr., atunci când perșii, arabii, turcii selgiucizi amenințau regiunea din mai multe părți. Acești locuitori și-au lăsat amprenta asupra orașelor sub forma unor fresce religioase și capele subterane, multe dintre care au rămas într-o stare bună până în ziua de astăzi.
Cine a construit prima dată magnificile structuri subterane și când, este până în momentul de față un mare mister. Arheologii suspectează că responsabili ar fi putut fi perșii, frigienii sau în secolul al XV-lea Î.Hr. hitiții din Anatolia, dar din moment ce peșterile sunt sculptate în piatră naturală este dificil de aflat o anumită dată.
Zona a fost înregistrată în mod oficial în Patrimoniul Cultural și Natural al Turciei astfel oprindu-se toate proiectele de construcție viitoare.
Primele dovezi scrise despre misterioasele orașe nu au fost găsite până în secolul al V-lea Î.Hr. în opera lui Xenophon „Anabasis”, care afirma că toate casele din regiune constau în structuri subterane cu o deschidere ca gura unui puț prin care putea să se intre, dar acestea erau mai largi și spațioase mai jos.
În timp ce oamenii de știință și cercetătorii știu foarte puține despre cel mai nou oraș subteran din Nevșehir, aceștia au început să speculeze asupra modului în care a fost folosit. Un profesor de la departamentul de Inginerie Geofizică al Universității Canakkale Onsekiz Mart ce este implicat și în excavarea noii descoperiri, a declarat că acest complex ar fi putut funcționa ca un spațiu de depozitare și pentru transportul produselor alimentare și nealimentare. Temperatura scăzută din interiorul peșterilor le-ar fi transformat în locul perfect pentru conservarea alimentelor. Chiar și în ziua de astăzi, locuitorii din Cappadocia folosesc destul de des locuințele subterane vechi pentru a depozita fructele și legumele.
Noul oraș nu este prima așezare subterană descoperită din pură întâmplare în Turcia. Faimosul complex subteran de la Derinkuyu a fost descoperit abia în anul 1963, după ce un bărbat care își renova casa a găsit un coridor săpat în piatră în spatele unuia dintre pereții casei. Un eveniment similar a avut loc recent, când un bărbat din Anatolia a dat peste o cameră subterană masivă atunci când curăța podelele casei sale.
Din momentul descoperirii orașelor subterane, zona a atras milioane de vizitatori și au transformat regiunea într-o destinație favorită a turiștilor din toată lumea.
https://www.youtube.com/watch?v=zqKB8J0oxVc