O nouă stea se va naşte pe cerul nostru, un fenomen extrem de rar la scara umanităţii şi la care am putea asista în anul 2022, când o vom putea vedea cu ochiul liber, în Constelaţia Lebăda sau Crucea Nordului. Numită deocamdată KIC 9832227, această nouă stea va fi una dintre cele mai strălucitoare din emisfera nordică, rivalizând cu Vega (cea care a fost Steaua Polară a Nordului, în urmă cu 12 000 de ani i.Hr. şi aşa cum va mai fi din nou în jurul anului 13 727), cu Arcturus, Sirius şi chiar cu actuala Stea Polară.
Aceasta predicţie – o nouă stea, foarte strălucitoare, pe cerul nostru – a fost făcută de o echipă de astronomi de la Universitatea Calvin, din Michigan, SUA. Specialiştii au observat, încă din 2013, cu ajutorul telescopului Kepler, o stea dublă, aflată la 1 800 ani-lumină de Terra şi care manifestă variaţii de luminozitate.
O stea dublă sau o stea binară reprezintă o pereche de stele care, observate cu un telescop optic, apar ca fiind foarte apropiate. Principala caracteristică a unui sistem binar constă în faptul că cele două stele sunt conectate gravitaţional una cu cealaltă, au aceeaşi atmosferă, ca “două arahide în aceeaşi coajă”, explica Larry Molnar, coordonatorul echipei de astronomi care a descoperit KIC 9832227.
Născute într-o nebuloasă, una lângă alta, cea mai masivă dintre cele două stele va avea o evoluţie mai rapidă, până ajunge la stadiul de “gigant roşu”, vreme în care va creşte tot mai mult, până când învelişul său de hidrogen va cuprinde şi steaua vecină. Dacă, la început, aceste stele aveau nevoie de o sută de zile pentru a se roti una în jurul celeilalte, acum acest lucru se întâmplă într-o singură zi, mai exact, în 11 ore, iar perioada orbitală scade tot mai mult.
O nouă stea se va naşte, cu “focuri de artificii”
Observând acest sistem binar din Constelaţia Lebăda, astronomii au mai sesizat că cele două stele se apropie din ce în ce mai mult, că mişcarea lor a devenit din ce în ce mai lentă, viteza nemaiputând să le ţină la distanţă, că perioada lor orbitală este tot mai scurtă, emiţând semne de avertizare pentru o explozie iminentă, care s-ar putea întâmpla în 2022, fenomen cunoscut sub numele de “nova roşie luminoasă”.
“În general, prezicerea unei astfel de explozii – sublinia Larry Molnar, într-un interviu pentru National Geographic – are o şansă la un milion să se împlinească, dar, în acest caz, având în vedere datele adunate, predicţia este corectă, cu o eroare posibilă de plus sau minus un an”.
Coliziunea celor două stele va genera o explozie uriaşă, în timpul căreia o bună parte a materiei va fi expulzată, ca într-un adevărat foc de artificii, urmarea fiind că o nouă stea – KIC 9832227 – extrem de strălucitoare, va putea fi văzută de pe Pământ, în Constelaţia Lebăda, una dintre constelaţiile cel mai uşor de recunoscut în nopţile de vară şi toamnă, mai ales, după poziţionarea in formă de cruce a principalelor stele.
KIC 9832227 – în 2022, de 10 000 de ori mai strălucitoare
Strălucirea unei stele este dată de reacţiile de fuziune termonucleară care se produc în interiorul ei. În centrul unei stele, condiţiile de presiune şi de temperatură sunt extreme. Când temperatura atinge în jur de 10 milioane de grade, procesul de fuziune nucleară transformă hidrogenul în heliu, iar arderea hidrogenului conferă luminozitate.
În plus, structura unei stele este rezultatul echilibrului care se stabileşte între două forţe opuse. Pe de o parte, presiunea internă provine din reacţiile nucleare şi tinde să se extindă în afara stelei, pe de altă parte, gravitaţia acţionează în direcţia unei contracţii. Când fuziunea hidrogenului se opreşte, inima stelei se contractă şi atmosfera se extinde, steaua devenind un gigant roşu, în interiorul căruia începe topirea heliului în carbon şi oxigen.
Spectaculozitatea acestui fenomen, care se va produce în 2022, va fi dată şi de faptul că cea mai mare dintre cele două stele care vor fuziona este cu 40% mai mare decât a Soarelui nostru, iar cea mai mică este cam cât un sfert din Soare, iar strălucirea noii stele va fi de 10 000 de ori mai mare decât cea a acestor stele binare înainte de fuziune.
O nouă stea se va naşte sau… “raza ei abia acum/ luci vederii noastre” ?
Stele se nasc mereu în Univers, dar, până acum, nimeni nu a prezis când se va naşte o nouă stea, nici nu s-a capturat vreodată momentul fuziunii unor stele binare. De obicei, se descoperă, la un moment dat, o nouă stea, la multă vreme după naşterea ei, sau se anticipează orizontul de timp în care se va stinge. Rămâne de văzut dacă predicţia lui Larry Molnar se va împlini şi dacă vom fi martorii apariţiei pe cer a uneia dintre cele mai strălucitoare stele.
A putea asista, într-o viaţă, la un asemenea spectacol ceresc, este un fapt excepţional. Dar este vorba, în realitate, de un eveniment cosmic care a avut loc în urmă cu aproximativ două milenii şi care abia în 2022 ar putea ajunge la noi, având în vedere distanţa de 1 800 de ani-lumină între Terra şi steaua binară KIC 9832227.
Un adevăr ştiinţific, legat de distanţele cosmice şi de felul în care noi, pământenii, percepem fenomenele astrale, pe care geniul eminescian l-a prins magistral în vers: “La steaua care-a răsărit/ E-o cale-atât de lungă,/ Că mii de ani i-au trebuit/ Luminii să ne-ajungă./ Poate de mult s-a stins în drum/ În depărtări albastre,/ Iar raza ei abia acum/ Luci vederii noastre”.
Aşadar, începând cu luna martie 2022 (cu o posibilă eroare de câteva luni, în plus sau în minus), printre cele aproximativ 3000 de stele pe care le putem vedea cu ochiul liber, pe bolta cerească, şi printre sutele de miliarde, din Calea Lactee, pe care nu le vedem, una dintre cele mai strălucitoare, cel puţin în primele şase luni (după care strălucirea se va mai estompa), va fi o noua stea, KIC 9832227, pentru care astronomii sau oamenii care îndrăgesc spectacolul celest vor găsi, poate, un nume mai sugestiv.