Podoserpula Miranda este denumirea unei noi specii de ciuperci, descoperita in 2010, de catre o echipa de cercetatori, specialisti in vegetatia tropicala, in Noua Caledonie (un arhipelag din Oceanul Pacific, la 1500 kilometri distanta de Australia, spre est), dar a carei descriere stiintifica a fost publicata abia anul acesta. Podoserpula Miranda, numita asa de catre descoperitorii ei, pentru uimirea pe care le-a produs-o, creste in inima unei paduri de arbori de cauciuc, in simbioza cu acesti copaci. Are o forma ciudata, atipica pentru o ciuperca, semanand, mai degraba, cu o floare, si are o culoare roz fosforescent.
Cand au vazut-o, pentru prima data, botanistii s-au intrebat, evident, daca este intr-adevar o ciuperca, dincolo de culoare, structurandu-se pe mai multe « etaje » (palarii), descrescatoare, pana la sase, ca niste palnii succesive, in jurul unui ax central. O astfel de ciuperca poate ajunge pana la 10 centimetri inaltime. O alta caracteristica a ciupercii este ca formeaza, pe radacinile arborilor pe care creste, niste mici mansoane, unde au loc schimburile de hrana. Chiar daca nu a fost incadrata in categoria ciupercilor otravitoare, este putin probabil ca Podoserpula Miranda sa prezinte vreun interes gastronomic, din pricina mirosului puternic de ridiche roz si a texturii fibroase.
Noua Caledonie – cea mai spectaculoasa biodiversitate de pe glob
Descoperirea unei noi specii de ciuperci in aceasta zona nu face decat sa confirme ca arhipelagul Noua Caledonie adaposteste o biodiversitate spectaculoasa, cea mai interesanta de pe planeta, spun specialistii, cu un inalt endemism (particularitate a unor specii de plante si de animale de a trai doar intr-un anume loc). Pe o suprafata de 17 000 de metri patrati, cat reprezinta arhipelagul, cresc peste 3000 de specii de plante locale, pe un teren bogat in metale grele, care, in principiu, sunt toxice pentru plante. Se pare, insa, ca flora zonei, de-a lungul evolutiei sale, a gasit solutii de adaptare. In plus, 95% dintre reptile sunt specii endemice, la care se adauga pasari (Kagou – Rhynochetos jubatus, asemanatoare cu un pescarus, dar aproape incapabila sa zboare, fiind emblematica pentru regiune), crustacee de apa dulce, mamifere (sase specii endemice de soareci), insecte, fauna si flora de recif etc.