Universul are in componenta sa energie, materie si spatiu, iar toate acestea reprezinta in mare obiectele cosmice care desigur se incadreaza in materie. O parte din materie pluteste in spatiu, fiind atomi singulari ori molecule de gaz simple. O alta parte este cea care formeaza aglomerari mai mari ori mai mici, care pornesc de la simple fire de praf, ajungand pana la sori uriasi, ori implodeaza, ajungand in cele din urma sa formeze gauri negre. Gravitatia este cea care tine la un loc obiectele cosmice, in forma de nori mari, ori discuri de materie care se numesc galaxii. Acestea formeaza roiuri sau superroiuri, ele fiind cele mai imense structuri cosmice.
Gaz, praf si particule
O mare parte din materia obisnuita care alcatuieste Universul exista sub forma unui gaz subtire si mai rarefiat, atat in interiorul galaxiilor cat si in jurul lor, si de gaz chiar si mai rarefiat si mai subtire, intre galaxii. Principalii componenti ai gazului sunt reprezentati de atomii de hidrogen si de heliu, insa o parte din nori care se afla in interiorul galaxiilor au in componenta si atomi de elemente chimice mult mai grele cat si molecule mai simple. Toate acestea reprezinta in mare obiectele cosmice. Praful este amestecat de norii de gaz galactic, acestea fiind particule mici solide de carbon ori formate din alte substante, cum ar fi silicatii, acestia avand la randul lor in componenta oxigen si siliciu.
In interiorul galaxiilor gazul si praful formeaza asa-numitul mediu interstelar. Aglomerarile vizibile din acest mediu poarta numele de nebuloase si in multe dintre acestea se formeaza si stelele. Unele care poarta numele de nebuloase de emisie pot sa produca o lumina foarte stralucitoare, dat fiind ca atomii care le formeaza sunt cei care absorb energia stelelor si apoi o emit sub forma de lumina. In pofida acestui fapt, nebuloasele intunecate pot fi observate asemeni unor pete care reusesc sa blocheze lumina stelelor. In intregul spatiu exista si particule de materie care imbraca forma razelor cosmice, acestea purtand denumirea de particule subatomice, au o energie enorm de mare si calatoresc cu cea mai mare viteza prin Cosmos.
Unul dintre obiectele cosmice importante este reprezentat de nebuloasa Carina, aceasta fiind un nor imens de gaz, iar structura sa cosmica este foarte importanta mai ales in emisfera sudica ce poate fi observata cu ochiul liber. Aceasta are culori diferite care reprezinta de fapt variatiile gazului. Un exemplu de nebuloasa intunecata, asa cum am precizat mai devreme, este Barnard 68, aceasta avand un praf gros care ascunde un camp bogat in stele, chiar in spatele lui. Obiectele cosmice, insa, mai inseamna si gazul stralucitor din Univers care poate reprezenta regiuni active in care iau forma stelele. Norii de gaz si de praf sunt cei care pot sa dea nastere planetelor si stelelor, insa acestia sunt si aruncati in spatiu de catre stelele care mor, ajungand sa formeze urmatoarea generatie de stele.