In padurile tropicale umede din America Centrala si pana in nordul Americii de Sud traieste un animal care se aseamana cu o felina dar si cu un jder, cunoscut cu numele de olingo cu coada stufoasa. Acesta poate fi observat la altitudini de pana la 2000 m in padurile montane din Nicaragua, Ecuador, Panama, Costa Rica si Columbia.

Aceasta specie americana are corpul zvelt si coada foarte lunga, neprehensila, cu lungimea de 37-49 cm. Avand in vedere ca un astfel de animal poate avea la maturitate lungimea corpului cuprinsa intre 36-42 cm si greutatea de 0,9-1,5 kg este clar faptul ca isi foloseste coada mai lunga decat marimea corpului pentru mentinerea echilibrului in momentul in care se catara cu ghearele ascutite pe crengile copacilor.

Numele sau vine chiar de la coada sa acoperita cu fire de par lungi si moi ce alcatuiesc un desen cu inele concentrice in culori de nuante maro-inchis si maro-deschis. Corpul este acoperit de blana in nuante maronii-inchise, pe partea ventrala si in zona anterioara a gatului coloritul este mai deschis.

Capul este mic si rotund, urechile mici, botul putin alungit in partea superioara prevazut cu vibrize, ochii sunt mari si acuitatea vizuala excelenta. Membrele anterioare si posterioare sunt dezvoltate, au degete subtiri prevazute cu gheare scurte dar ascutite.

Olingo cu coada stufoasa este un animal arboricol care traieste solitar si se hraneste in special cu fructe si nectar. Hrana sa este completata ocazional cu insecte, larve de insecte si mici animale vertebrate pe care le prinde in crapaturile scoartei copacilor. Este activ in special noaptea, ziua se odihneste in coronamentul arborilor, pe sol coboara doar in cazuri foarte rare.

Citește și:  Dinozaurul Archaeornithomimus, un omnivor care a trăit în era Mezozoică

In perioada de reproducere masculul si femela se cheama intre ei prin sunete caracteristice puternice si pot fi observati in pereche. Dupa imperechere masculul isi continua viata individual, iar femela dupa o perioada de gestatie de 74 de zile face un singur pui intr-o scorbura a unui copac.

La inceput puiul este orb si cantareste 55 g. Este alaptat de femela timp de 8 saptamani, la o luna deschide ochii si incepe sa vada iar dupa ce este intarcat mai ramane alaturi de femela o perioada scurta de timp. Speranta de viata a acestor animale in salbaticie este de aproximativ 10 ani, iar in conditii de captivitate de pana la 25 de ani.

Olingo cu coada stufoasa are denumirea stiintifica de Bassaricyon gabbii, face parte din ordinul Carnivora, familia Procyonidae. Riscul de disparitie al acestei specii este ridicat, in ultimii ani numarul de exemplare a scazut datorita pierderii si degradarii habitatului natural si vanatului excesiv. In prezent aceasta specie este ocrotita prin lege.

Video – Olingo cu coada stufoasa (Bassaricyon gabbii):

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.