Omnia mea mecum porto este o expresie latinească, însemnând „Tot ceea ce am duc cu mine, atribuită filosofului grec Bias din Priene, avocat şi om de stat, din secolul al VI-lea i.Hr., unul dintre “cei şapte înţelepţi ai Greciei”, cunoscuţi, printre altele, pentru cuvintele lor memorabile, referitoare la esenţa umană, pe care le consacrau zeului Apollo, în semn de respect.

Tot lui Bias i se atribuie şi două mii de versuri în care sunt cuprinse sfaturi şi modalităţi prin care Ionia, provincia din vestul Asiei Mici, de pe malul Mării Mediterane, a cărei denumire vine de la numele eroului legendar Ion, strămoşul populaţiei din această regiune, în care se afla şi oraşul Priene, să devină fericită şi înfloritoare.

Omnia mea mecum porto, Tot ceea ce am duc cu mine, sensul şi originea expresiei

După spusele filosofului latin Marcus Tullius Cicero, aşa ar fi răspuns grecul BiasOmnia mea mecum porto – concetăţenilor săi, uimiţi că, atunci când perşii au asediat cetatea Priene, a părăsit oraşul fără a lua nimic cu sine. Nu a luat nici veşminte de schimb, nici alte bunuri materiale sau averi.

Mesajul implicit al acestei expresii era şi a rămas că singura avere a omului înţelept este spiritul său, care îl însoţeşte pretutindeni – Tot ceea ce am duc cu mine. Omul poartă cu sine, indiferent de căile pe care îl duce viaţa, ceea ce a reuşit să cunoască, ceea ce a învăţat din experienţele sale, cultura şi înţelepciunea, bucuriile şi tristeţile, curajul, inteligenta, pe care le-a dobândit de-a lungul vieţii. Acestea sunt „bunurile” care rezistă timpului, care au semnificaţie, care dau valoare unui om.

Omnia mea mecum porto
Omnia mea mecum porto

Expresia s-a păstrat până astăzi, ca atâtea altele, în limba latină (deşi Bias a formulat-o în greceşte). De altfel, alte surse istorice atribuie adagiul Omnia mea mecum porto lui Seneca, un filosof stoic roman, care l-a consemnat în lucrarea Epistulae Morales.

Citește și:  Sărbătoarea Floriilor – Ludi Florae, mit şi simbol

Mai târziu, Seneca Annaeus, într-o scrisoare către Licilius cel Tânăr, procurator (prefect) al Siciliei, ca şi în Tratatul De constantia, citează o variantă a expresiei Omnia mea mecum porto – Omnia mea mecum sunt – pe care i-o atribuie lui Stilpo, un filosof din Megara, oraş antic din Attica (una dintre cele 13 regiuni ale Greciei antice), filosof cunoscut în toată Grecia pentru talentul său oratoric.

Omnia mea mecum porto este un mesaj concentrat, atât de valabil şi astăzi, despre adevărata valoare a omului – spiritul său. Aici se strâng, în timp, averile care contează.

  • Valori și principii moderne: Expresia Omnia mea mecum porto își găsește rezonanța în valorile contemporane, subliniind importanța cunoașterii, autonomiei și a resurselor interioare în fața materialismului excesiv.
  • Aplicații în viața de zi cu zi: În contextul actual, această frază poate inspira oamenii să valorizeze mai mult cunoștințele și experiențele personale decât bunurile materiale. Reflectă asupra modului în care acest principiu se aplică în deciziile și stilul tău de viață.
  • Educație și autoîmbunătățire: În domeniul educației, Omnia mea mecum porto poate servi ca un memento al importanței învățării continue și a dezvoltării personale. Sunt esențiale adaptabilitatea și reziliența în societatea în schimbare de azi.

Pentru mai multe informații despre cum limbajul reflectă și modelează percepțiile noastre, consultați articolul nostru aici. Acesta oferă o perspectivă asupra modului în care cuvintele pot influența gândirea și comportamentul în contexte variate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.