Aleister Crowley a fost un personaj ocult ce a trait de la sfarsitul secolului al XIX-lea pana la mijlocul secolului al XX-lea. El este celebru pentru religia pe care a intemeiat-o, numita Thelema. Se spune ca in anul 1904, in vreme ce se afla in Egipt, Crowley s-ar fi intalnit cu o entitate, Aiwass, care i-ar fi marturisit toate crezurile care au stat la baza teoriilor sale despre Thelema. Mai departe, va vom prezenta, succint, intrucat spatiul nu ne permite, cine a fost cu adevarat Aleister Crowley si vom incerca sa va aratam omul din spatele legendei.
Pe langa o cariera dedicata in mare parte magiei si ocultismului, englezul Aleister Crowley a scris si cateva poezii, a fost pasionat de alpinism si de sah. Desi multi dintre cititorii de azi ai operelor sale il acuza de satanism, o privire mai atenta asupra lucrarilor lui Crowley ne va arata ca in niciun caz englezul nu a imbratisat doctrina satanista, ci a negat cu ardoare credinta crestina, lucru cu totul diferit.
O mare parte din viata lui Crowley a fost dedicata studiului magiei si a ocultismului, in speranta descoperirii adevarului absolut despre existenta. Marea sa dorinta era sa fie capabil sa-si faureasca destinul sau propriu, independent de vointa lui Dumnezeu si de dorintele celorlalti oameni. Poate ca din acest motiv, el a creat Thelema, lucrarea sa de baza.
Daca ar fi sa rezumam opera intr-un singur cuvant, acesta ar fi magie. Nu exista nici macar un singur aspect ce se afla in Thelema si care sa nu implice utilizarea magiei. Totusi, Crowley duce la extrem ideile sale despre iubire, vointa si destin, perceptele esentiale ale operei mai sus mentionate. Totul se rezuma la implinirea destinului personal al fiecarui om. Acest destin poate fi implinit doar prin apelarea la magie pentru propria satisfactie. In cazul in care omul nu are suficienta vointa si pasiune, atunci nimic nu va functiona si incercarile sale vor da gres. In ceea ce priveste dragostea, Aleister o vede mai mult ca pe un act sexual cosmic, de uniune a trupurilor si a sufletelor barbatilor si femeilor.
Un citat de-al lui Crowley spune ca toata cunoasterea pe care omul o poate asimila se rezuma doar la experienta, un lucru foarte adevarat, intrucat fiecare dintre noi trebuie sa treaca prin viata pentru a afla lucruri si aspecte noi. Simpla lectura a unei carti este o experienta noua.
Desi o parte a criticilor si a cititorilor de azi si din vremea lui l-au apreciat, marea majoritate a acestora l-au criticat vehement pe Crowley pentru ideile sale si pentru punerea lor in practica. Se spune ca Aleister ar fi apelat la controlul mintii persoanelor pe care nu le placea si chiar la unele ritualuri magice, in scopul ranirii acestora sau chiar pentru uciderea lor. De asemenea, refuzul sau de a fi ca si ceilalti si de a urma aceleasi dogme cu ceilalti l-au transformat intr-un personaj ciudat, chiar mistic. In plus, misoginismul, abuzul de droguri si de alcool, rasismul si antisemitismul l-au facut printre cei mai detestati englezi ai secolului al XX-lea.
Dupa moartea sa, multe formatii de muzica rock, precum Mercyful Fate, Cradle of Filth, Led Zeppelin sau Jimmy Page s-au inspirat din lucrarile lui Crowley. De asemenea, celebrul regizor polonez Roman Polanski a regizat capodopera „Rosemary’s Baby”, profund marcat dupa lecturarea operelor lui Aleister.
Intreaga viata a lui Crowley a fost una tumultoasa si plina de evenimente. De la inscrierea in ordinul ezoteric „Golden Dawn”( Dimineata aurita), pana la sedintele de spiritism, udate cu mult alcool si cu foarte multe droguri, el a facut tot posibilul pentru a se face remarcat si pentru a iesi in evidenta. Poate si din aceasta cauza multa lume nu-l crede si nu i-a crezut niciodata marturiile.
Imediat dupa ce va crea Cartea Legii, pe care o va transforma in Thelema, va intreprinde o excursie in Himalaya, intrucat nu putea renunta la pasiunea sa pentru alpinism. In 1905, va incepe sa practice magia Goetia, care presupunea invocarea demonilor pentru a obtine beneficii si satisfactii personale, adica exact ceea ce stipulase cu un an mai devreme in Thelema. In aceasta perioada mai face o declaratie surprinzatoare. El spune ca printre principalele sale scopuri in viata a fost si acela de a-l intalni pe diavol, insa nu s-a multumit cu aceasta: a vrut sa-i fie stapan sau sclav.
Urmatorii ani din viata si-i petrece atat din postura de membru a diferitelor asociatii de magie, cat si practicand diverse alte tipuri de magie. Incepand cu anii 1920, se spune ca ar fi devenit homosexual, cu toate ca intretinea si relatii sexuale cu o multime de femei, in special ca sa atinga implinirea spirituala pe care o dorea atat de mult.
Aleister Crowley moare in iarna lui 1947, cel mai probabil ca urmare a unei supradoze de heroina.