Dinozaurul Opisthocoelicaudia era un urias erbivor care impresiona prin coada sa puternica si rigida, ca un adevarat stalp de sustinere al intregului corp, atunci cand se ridica pe membrele posterioare in cautarea hranei – fapt ce a facut sa fie numit si ,,Coada proptea”.

Inlantuirea perfecta dintre cele aproximativ 35 de vertebre ale cozii se realiza prin patrunderea vertebrei anterioare in scobitura celei posterioare si tot asa.

Acest animal preistoric popula un teritoriu care astazi corespunde Dertului Gobi, din Mongolia. El a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 75 de milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Mongolia, in anul 1965, iar paleontologul Borsuk-Bialynicka a facut prima sa descriere amanuntita in anul 1977, numindu-l Opisthocoelicaudia skarzynskii.

Opisthocoelicaudia
Opisthocoelicaudia

Interesant era la acest dinozaur faptul ca avea gatul gros si coada scurta – astfel el devenea o raritate in lumea dinozaurilor. Cercetatorii au estimat lungimea sa ca fiind de aproximativ 12 m, iar greutatea de 30 tone.

Citește și:  Mamifere rozătoare - Viscacha de câmpie (Lagostomus maximus)

Avea corpul foarte masiv, cu oasele bazinului bine dezvoltate, iar mersul sau era patruped, pe toate cele patru membre butucanoase, terminate cu degete robuste, prevazute cu gheare mari si tari.

Era un mare erbivor care prefera regiunile impadurite, iar hrana sa consta din plantele de la nivelul solului, dar si din frunzele fragede ale copacilor. Se pare ca Opisthocoelicaudia isi folosea coada ca pe un al treilea picior, sprijinindu-se foarte usor pe membrele din spate atunci cand se ridica sa ajunga cu botul la coaroana unui arbore.

Opisthocoelicaudia face parte din ordinul Saurischia, familia Antarctosauridae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.