Marmosa murina este denumirea stiintifica a unui animal care traieste in regiunile cu paduri tropicale mereu in apropierea cursurilor de ape mari, din nordul si centrul Americii de Sud, Guyana, Venezuela, Columbia, Peru de Est, Insula Trinidad, Surinam, Tobago, Brazilia Centrala si de Nord si estul Boliviei. Este cunoscut cu numele de opusumul-soarece si face parte din categoria oposumilor sau a sobolanilor marsupiali pitici incadrati in genul Marmosa.

Adaptările sale unice îl ajută să supraviețuiască în medii dense și pline de viață, contribuind semnificativ la ecosistemele locale.

Caracteristici fizice și identificare

Acest animal arboricol este de talia unui soarece, are lungimea corpului de 11-14,5 cm si greutatea de 15-45 g, astfel se explica si numele sau de oposumul-soarece. Desi se inrudeste cu mamiferele marsupiale, femela nu prezinta in zona ventrala o punga atat de mare care sa-i dea posibilitatea sa-si adaposteasca si transporte puii, dar are un numar mare de mamele raspandite in zona pieptului si abdomenului.

Coada este lunga, golasa si puternic prehensila, poate masura intre 13,5-21 cm, iar coloritul ei este in nuante de gri-galbui in prima jumatate, incepand de la baza, iar spre varf este mai deschisa. Membrele anterioare si posterioare sunt inguste dar suficient de musculoase, au labele golase si degetele lungi prevazute cu gheare mici si ascutite, de culoare deschisa la fel ca si pielea.

Acestea ii ofera posibiliatatea de a se deplasa foarte usor pe ramurile copacilor, oposumul-soarece fiind un catarator excelent. Blana este scurta, fina, moale si deasa, la atingere are un tuseu placut si catifelat, pe partea dorsala a corpului coloritul ei este galbui-inchis-cenusiu, iar pe partea ventrala devine albicios-galbui-deschis.

Capul este mare, botul ascutit, golas, prevazut pe partea superioara cu vibrize lungi, subtiri si negre. Pe fata are o masca faciala alcatuita din pete de culoare neagra formate din firele de par care apar in jurul ochilor. Urechile sunt mari, subtiri, au marginile rotunjite si sunt complet lipsite de par. Ochii sunt mari, proeminenti, pozitionati pe partile laterale ale capului, au irisul de culoare inchisa, iar acuitatea vizuala este bine dezvoltata.

Comportament și dietă

Oposumul-soarece este un animal nocturn si omnivor, are un stil de viata arboricol si poate fi observat mai ales in zonele impadurite dintre fluviile Amazon si Orinoco. In timpul zilei se odihneste in scorburi, cuiburi care au apartinut unor pasari si au fost abandonate, sau pe ramurile groase ale copacilor.

Noaptea animalul devine activ, cauta in continuu hrana preferata formata din mici nevertebrate, paianjeni, insecte, larve de insecte, fructe, pasari, oua de pasari, soparle si alte mici animale vertebrate.

Reproducerea și ciclul de viață

In perioada de imperechere masculul si femela traiesc impreuna. Femela are o perioada de gestatie de aproximativ doua saptamani, apoi fata 5-8 pui, in cazuri exceptionale numarul lor poate ajunge la 10-15. La inceput puii sunt neajutorati, ei stau agatati de cate un mamelon, apoi sunt purtati pe spatele femelei. Perioada de alaptare dureaza 60-80 de zile, apoi puii sunt intarcati, incep sa consume hrana formata din fructe si insecte.

Oposumul-soarece sau Marmosa murina face parte din ordinul Didelphimorphia, familia Didelphidae. Riscul de disparitie al acestei specii este redus.

Adaptări remarcabile ale oposumului-șoarece

Oposumul-șoarece are numeroase adaptări care îi permit să supraviețuiască în mediile tropicale. Coada sa lungă și prehensilă funcționează ca un al treilea membru, fiind utilizată pentru echilibru și agățare de ramuri.

Blana sa catifelată și coloritul discret îi oferă un camuflaj excelent în frunzișul dens. De asemenea, urechile mari și ochii proeminenți îl ajută să localizeze hrana chiar și în cele mai întunecate nopți. Capacitatea sa de a-și folosi vibrizele pentru a detecta mișcările prăzii completează arsenalul său adaptativ.

Amenințări și măsuri de conservare

Deși oposumul-șoarece nu este considerat în pericol imediat de dispariție, defrișările masive și pierderea habitatului îi afectează populațiile în anumite regiuni. În multe zone, dezvoltarea agriculturii intensive a redus semnificativ suprafețele de păduri tropicale, forțând aceste animale să se adapteze la habitate mai mici și mai fragmentate.

Organizațiile de conservare subliniază importanța protejării pădurilor tropicale pentru a menține echilibrul ecosistemelor în care oposumul-șoarece joacă un rol esențial.

Video – Oposumul-soarece, Marmosa murina:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.