Ești optimist sau pesimist? La sfârșitul unei zile pline, te așezi în pat și-ți amintești câte mai ai de făcut mâine și de specimenul fără minte care ți-a provocat o criză de nervi, sau te gândești ce multe ai reușit să faci azi și ce mâncare gustoasă ai încercat? Privești părțile bune, oportunitățile, realizările sau te concentrezi pe părțile rele, greșeli, piedici, lipsuri? Te aștepți ca ziua de mâine să fie la fel de bună (sau mai bună) sau la fel de rea (sau chiar oribilă)?

Optimism

Modul în care percepem realitatea din jur, în care îi percepem pe alții și pe noi înșine ține de aceste trăsături de personalitate: optimismul și pesimismul. Iar aceste trăsături influențează felul în care gândim, reacționăm într-o situație. Ne punem singuri piedică, sau ne încurajăm singuri, ne motivăm și încercăm. Optimismul sau pesimismul ne creează așteptările de la noi înșine și de la viață, iar aceste așteptări pozitive sau negative influențează derularea evenimentelor.

Optimismul sau pesimismul sunt moștenite genetic doar parțial. Restul ține de situație, de evenimentele prin care trecem, dar mai ales de propriile noastre acțiuni, de ceea ce facem sau nu facem. Într-un fel, noi ne creăm pe noi!

Pesimistul nu are încredere în alții, în sine și în viață, se așteaptă la ce e mai rău, vede doar lipsuri și piedici. Astfel este demotivat și nu încearcă să schimbe ceva, iar acțiunile sale, în lipsa voinței, a așteptărilor pozitive, a motivației, nu au rezultatele cele mai bune.

Optimistul, chiar în situații grele, caută oportunități, șanse, moduri de a reuși. El are încredere și își direcționează gândurile și acțiunile eficient, nelăsându-se doborât. Optimiștii sunt mai fericiți și sănătoși.

Știai că poți lucra să-ți dezvolți o atitudine optimistă, pozitivă, apreciativă? Casetele sau cărțile motivaționale (de tipul care-ți spun să repeți: “cred că pot, cred că pot”) nu merg decât dacă tu modifici modul în care gândești, te exprimi, acționezi (vezi Programarea Neuro-Lingvistică). Începi ușor, prin concentrarea pe aspecte pozitive, prin căutarea oportunităților și mai ales prin a te aprecia pentru ceea ce faci și ești. Încerci să vezi ce bun în tine și în cei din jur și încet îți formezi un mod alternativ de a vedea lucrurile. Însă…poți??

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.