Este unul dintre cele mai frumoase orașe ale lumii, meritând întru totul vizita turiștilor. Orașul Agra din statul indian Uttar Pradesh este căminul celebrului Taj Mahal, reprezintă unul dintre cele mai vechi orașe din India și a fost preț de aproape o sută de ani capitala Imperiului Mogul. Istoria orașului Agra se împletește armonios cu arhitectura, amintind de vremuri glorioase, marcate de bogăție și inspirație artistică în construirea unor locuri fără egal.
Orașul Agra a fost întemeiat în secolul XI, iar perioada de maximă înflorire a atins-o în secolul XVI, având rol de capitală. În această perioadă, au fost construite Aram Bagh sau grădinile relaxării, inspirate de grădina Edenului, Agra Fort și Fatehpur Sikri, un orășel întemeiat chiar la marginea orașului Agra și faimosul monument al iubirii, Taj Mahal.
Taj Mahal este principalul obiectiv turistic al Indiei și reprezintă o minune arhitecturală, de secol XVII. A fost construit în 20 de ani, din marmură albă, drept mausoleu pe care împăratul Shah Jahan l-a dedicat soției sale favorite. Este dispus pe o terasă de marmură albă și prevăzut cu un dom și patru minarete. Aleea care duce spre Taj Majal este străjuită de arbuști, iar impresia de spațiu verde se continuă și la interior, cu ajutorul unei grădini ascunse privirilor. În interiorul domului a fost plasat mormântul soției împăratului, încrustat cu pietre prețioase. Și restul interioarelor sunt marcate de bijuterii opulente, strălucitoare, ce par turnate în aur și împodobite cu numeroase sculpturi grațioase. Taj Mahal se află în centrul orașului Agra și este prevăzut cu trei intrări. În fiecare zi de vineri, este închis publicului.
Fortul Agra, un alt obiectiv turistic major, a fost construit în secolul XV, sub forma unui palat, având funcționalitatea unei fortificații de apărare. Materialul de construcție a fost gresia roșie, ceea ce i-a atras și denumirea de Fortul Roșu. La interior, se află adevărate minunății: Moscheea Perlă, din cauza strălucirii sale perlate, Palatul Oglinzilor, adică Shish Mahal și Turnul Musamman Burj.
Grădinile din orașul Agra sunt de o frumusețe fără egal: Ram Bagh – primele grădini construite sub imperiul mogul, Mehtab Bagh – grădinile botanice și Soami Bagh – o grădină de marmură a cărei construcție a început în 1904 și va continua încă cel puțin o sută de ani.
Templele sunt extrem de numeroase: templul Balkeshwar, templul Kailash, templul Rajeshwar, templul Rawli Majaraj, templul Shyan Ji Maharaj, templul Mankameshwar.
Mormintele împăraților sunt și ele de vizitat, numărându-se printre cele mai luxoase obiective turistice. Cel mai faimos îi aparține împăratului Akbar și se numește Sikandra. Mormântul din gresie roșie se află în centrul unei grădini, iar construcția lui a fost începută de însuși Akbar și finalizată de fiul său. Dispune de patru intrări monumentale, fiecare poartă desemnând o altă religie: musulmană, hindusă, creștină și un amestec al celor trei.
Un alt mormânt celebru este poreclit „Micul Taj” și îi aparține împăratului Nur Jehan, care l-a construit în memoria tatălui său. Ca dimensiune, nu impresionează, însă din punctul de vedere al detaliilor, este considerat o mică bijuterie. Materialele de construcție sunt marmura, piatra dură și dantelăriile în piatră.
Moscheea Jama îi este atribuită prințesei Jahanara Begum, cea care a construit-o în secolul XVII. Este considerată drept o construcție atipică, pentru că domul acesteia are o formă neobișnuită, iar complexului arhitectural îi lipsesc minaretele.
Pe lângă vizitarea numeroaselor obiective culturale, turiștii se îndeletnicesc în orașul Agra și cu shoppingul. Este renumit bazarul Sadar, unde se vând faimoasele produse textile locale din piele naturală.
Comerțul cu pietre prețioase și bijuterii este pe cât de strălucitor, pe atât de riscant. Peste tot se vând mărgăritare, perle, piese din aur, nestemate. Problema este că multe dintre acestea sunt false, iar prețurile nu reflectă în niciun fel acest lucru. Atmosfera este cea de bazar turcesc, unde totul se negociază la sânge. Vânzătorii sunt zgomotoși, abili și insistenți.
Bazarul Mughal este în apropierea Taj Mahalului și aici se vând și foarte multe obiecte inspirate de celebra construcție: figurine, picturi, mici sculpturi, accesorii, decorațiuni pentru interior. Vânzătorii nu sunt la fel de agresivi ca în bazarul Sadar.
În privința experiențelor culinare din Agra, se recomandă două delicii locale: petha, un soi de bomboane foarte dulci și Dal Moth, un amestec de linte picant.
Predomină bucătăria indiană, cu celebrele gustări „Chaat”, formate din cartofi prăjiți cu sosuri picante, bucăți de brânză fierte cu condimente, paste prăjite, legume amestecate cu sosuri condimentate, clătite cu dulceață cu sos dulce. Cele mai bune restaurante din Agra sunt Quisar Bagh, Priya, Gulshan, Kamat și The Silke Route.
Băutura tradițională este berea locală care poate fi servită oriunde, de la tavernele stradale până și în interiorul hotelului.
În orașul Agra nu există viață de noapte, astfel că întreaga energie trebuie canalizată în direcția culturală. Agra dispune de trei locuri înscrise în patrimoniul UNESCO: Taj Mahal, Agra Fort și Fatehpur Sikri.