Se află în partea de nord est a Greciei, în apropierea graniței cu Turcia. Orașul Alexandroupoli reprezintă o atracție turistică deosebită, unde serviciile hoteliere moderne se împletesc armonios cu arhitectura neoclasică a orașului și cu atmosfera tihnită, de veche localitate de pescari.

Alexandroupoli1

Orașul Alexandroupoli a fost întemeiat abia în secolul XIX, căci până atunci a funcționat sub forma unei așezări rurale, unde principala activitate o reprezenta pescuitul. Inițial, s-a numit Dede Agats, tradus prin „stejarul călugărului”. Era vorba despre un stejar la umbra căruia ar fi predicat o bună bucată de timp un călugăr mahomedan.

Din 1871, viața liniștită a localității s-a schimbat radical. Din cauza căii ferate construite pe suprafața așezării, foarte mulți neguțători și producători au invadat Dede Agats, ducând la o dezvoltare neașteptată a comerțului. Sub aceste auspicii, Dede Agats a fost ridicat la rang de oraș. În următoarea perioadă de timp a cunoscut atât dominația rușilor, cât și pe a bulgarilor. În 1920, după eliberare și revenire în granițele Greciei, orașul a luat numele actual, de Alexandroupoli, în amintirea lui Alexandru cel Mare.

Obiectivele turistice nu sunt foarte numeroase, în schimb sunt memorabile. Dincolo de monumente, centre culturale și biserici, orașul Alexandroupoli se poate mândri cu o atmosferă intimă, de oraș al relaxării.

Alexandroupoli11

Farul maritim este principalul obiectiv turistic al acestui oraș. Funcționează fără întrerupere din anul 1880 și reprezintă o construcție ingenioasă, din bolovani mari. Scara interioară, rotundă, este și ea tot din piatră. Dacă inițial funcționa cu carburanți, din 1980, farul orașului Alexandroupoli funcționează pe bază de curent electric. Înălțimea lui atinge 27 de metri, iar aspectul este sobru, cu tencuială uniformă deschisă la culoare. Lentila ce luminează apele este rotundă.

Un obiectiv turistic fascinant îl reprezintă catedrala Sfântului Nicolae. Dincolo de grandoarea construcției, catedrala este căutată de localnici, dar și străini, datorită icoanei sale făcătoare de minuni. Se cheamă Panagia Trifotissa și datează din secolul XIII. Foarte mulți dintre localnicii cu probleme de vedere și-au recăpătat sănătatea ochilor, rugându-se înaintea icoanei. Tot la interior se găsesc și alte relicve religioase, cele mai numeroase fiind sub forma obiectelor sacre, din aur, folosite pe durata Sfintei Liturghii. Catedrala Sfântul Nicolae datează din anul 1900 și a reprezentat un factor de dezvoltare a orașului Alexandroupoli. A fost înălțată sub forma a trei nave cu o cupolă deasupra altarului. Există și 2 turnuri cu clopotnițe. În anul 1947, catedrala Sfântul Nicolae din Alexandroupoli a fost restaurată, cu acest prilej adăugându-se noi elemente decorative la exterior.

Creștinii catolici din orașul Alexandroupoli au la dispoziție propriul lăcaș religios. Este vorba despre biserica St. Iosif, construită în 1896 și consacrată abia în 1914.

Alexandroupoli111

Un alt obiectiv faimos al orașului Alexandroupoli este Academia Zarifios, cu o arhitectură spectaculoasă. Clădirea a fost înălțată în prima jumătate a secolului XX de către un om de afaceri prosper, sosit din Constantinopol. Construcția este realizată în stil neoclasic și reflectă fidel bunăstarea fondatorului. În sălile de curs, podeaua este din cristal, iar acoperișul s-a înălțat din sticlă, permițând luminii naturale să pătrundă de-a lungul orelor de curs. George Zafirios continuă să dăinuie în cadrul academiei ce îi poartă numele. Bustul său, realizat din marmură albă, este expus în curtea interioară a Academiei. Din punct de vedere educațional, acest centru dispune de profesori renumiți și de studenți cu rezultate foarte bune, ceea ce contribuie la prestigiul academiei.

Muzeele orașului Alexandroupoli se bucură de un mare număr de turiști. Există două centre culturale principale:

Muzeul de Artă Ecleziastică, găzduit într-o clădire impunătoare. Dispune de colecții spectaculoase, cele mai multe fiind dedicate icoanelor ortodoxe. Există și expoziții de artă religioasă în afara icoanelor – în special cărți religioase și veșminte. Muzeul este cunoscut și datorită centrelor de artă unde turiștilor li se explică diferențele între icoanele ortodoxe și cele catolice și unde se desfășoară și mici demonstrații de meșteșug.

Alexandroupoli1111

Muzeul Etnologic, aflat la interiorul unei vile superbe, construite la finalul secolului XIX în stil neoclasic. Muzeul Etnologic din Alexandroupoli dispune de colecții menite să evoce stilul de viață al locuitorilor de la întemeierea orașului și până în zilele noastre. Costume tradiționale, meșteșuguri locale, instrumente muzicale și mașinării folosite la obținerea uleiului de măsline pot fi admirate de către vizitatori. Sunt dezvăluite și câteva dintre rețetele culinare specifice orașului. Industria mătăsii, a bumbacului și lânii din Alexandroupoli sunt și ele dezbrăcate de secrete.

Printre atracțiile naturale ale orașului se numără plajele și delta râului Evros. Plajele Demirali sunt cele mai căutate de turiști, datorită suprafeței generoase de nisip, dar și a numeroaselor taverne deschise pe marginea lor. Delta râului Evros este un loc renumit în zonă, datorită numărului mare de păsări care trăiesc pe suprafața ei. Din cele 420 de specii aparținând Greciei, peste 300 pot fi întâlnite în delta Evros.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.