Situat aproximativ în centrul Turciei, Anakara este capitală țării și al doilea oraș ca mărime din Turcia, după Istanbul. Orașul are o suprafață de aproximativ 24.521 kilometri pătrați și o populație metropolitană de 4,5 milioane de locuitori și ocupă locul întâi în topul capitalelor europene după suprafață.

Ankara1

Poziționarea sa strategică, mai ales din punct de vedere al comerțului, a făcut ca acest oraș să fie ținta mai multor civilizații de-a lungul istoriei. Primele așezări umane au apărut în această zonă începând cu anul 2000 î.e.n. Primii care au pus stăpânire pe această zonă au fost hitiții, urmați de lycieni, persani, greci, romani, bizantini și turci. În special, istoria acestui oraș a fost marcată de trei mari civilizații, și anume civilizația celtică, romană și turcă.

Ankara a devenit capitala Turciei în anul 1923, în urma înfrângerii din timpul Primului Război Mondial, când Constantinopolul, astăzi Istanbul, a fost ocupat de Tripla Alianță. La nivel internațional, până în anul 1930, orașul Ankara a fost cunoscut sub numele de Angora. În prezent, aici se află principalele sedii administrative ale țării, printre care Centrul Guvernului Turciei, dar și totalitatea ambasadelor străine.

Orașul Ankara este unul dintre cele mai importante orașe ale Turciei, atât din punct de vedere comercial cât și industrial. Aici își au sediul mai multe companii producătoare de nave aerospațiale, dar și companii producătoare de automobile, precum firma Germană MAN SE. Tot aici se află și cel mai mare centru industrial al Turciei, OSTIM.

Ankara11

Deoarece solul din această zonă nu a permis practicarea agriculturii, Ankara a fost tot timpul ideală pentru a îndeplini funcția de piață. În prezent, orașul reprezintă una dintre cele mai importante piețe agricole ale zonei. De altfel, orașul Ankara este cunoscut și pentru fauna sa unică care găzduiește specii precum Pisica de Angora, Iepurele de Angora sau Capra de Angora.

Citește și:  Muzeul Amathole: Obiective turistice Africa de Sud - King William's Town

Orașul Ankara este un centru cultural în adevăratul sens al cuvântului. Cu nu mai puțin de 17 universități, Ankara este cel mai mare centru universitar al Turciei. De asemenea, aici își au sediile 10 teatre de stat din Turcia și 5 orchestre de muzică clasică. Anual, în Ankara este organizat un festival de muzică, dedicat muzicii clasice și baletului.

Perioadele în care orașul s-a aflat sub dominația diferitor culturi, dar și istoria modernă marcată în prinicpal de Mustafa Kemal Ataturk, au dat naștere mai multor obiective turistice foarte renumite atât în Turcia, cât și în lume. Atracția turistică cea mai renumită a orașului este Anitkabir, unde se află Mausoleul lui Ataturk, vizitat în fiecare an de milioane de oameni. Turnul Akatule se află și el, de asemenea, pe lista celor mai vizitate atracții turistice ale orașului Ankara.

Ankara111

Fiecare perioadă istorică a orașului a lăsat în urma sa diverse obiective arheologice. Dintre acestea se remarcă Băile Romane, Cetatea Ankara, Teatrul Roman, Columna lui Julian, sau Moscheea Alaeddin.

Alte atracții turistice ale orașului Ankara sunt statuia lui Ataturk, Monumentul Hatti, Monumentul Victoriei, Muzeul Etnografic din Ankara, Muzeul Civilizației Anatoliană și Muzeul Războiului de Independență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.