Riviera turceasca sau Antalya, orasul si provincia cu acest nume, suscita interesul a milioane de turisti anual. Orasul mediteranean si zona din preajma acestuia ocupa primul loc in Turcia in ceea ce priveste numarul de turisti care isi planifica aici o vacanta de vis. Istoria orasului Antalya incepe in jurul anului 150 e.n., prima denumire cunoscuta fiind de Attalia, nume dat de regele Attalos al II-lea, o legenda spunand ca regele, la vederea acestei regiuni, ar fi crezut ca a descoperit paradisul pierdut. In timpul imperiului roman orasul a cunoscut o perioada extraordinara de prosperitate, pastrandu-si renumele timp de secole.
Abia in jurul anului 1300 orasul este cucerit de turci si devine capitala regiunii intre anii 1321 si 1423. Calatorii vremii ramaneau fara cuvinte la vazul superbei citadele, intinsa pe tarmul mediteranei si inconjurata de ziduri de protectie. Documente datand din secolul al XVII-lea releva faptul ca orasul cu stradutele sale inguste insuma peste 3000 de locuinte iar portul adapostea 200 de ambarcatiuni. Secolul al XX-lea aduce cu sine o explozie demografica, daca la inceputul acestuia existau 25.000 de locuitori, la sfarsitul secolului populatia depasind o jumatate de milion. Dupa ultimul recensamant numarul de locuitori a depasit cifra de un milion.
Asezarea geografica, climatul mediteranean si ospitalitatea locuitorilor a ridicat zona la un standard turistic demn de remarcat, Antalya fiind una dintre cele mai cautate destinatii turistice mondiale, doar aceasta zona atragand peste 30% din totalul turistilor care viziteaza Turcia. Pentru cei care au vizitat riviera franceza, Antalya si regiunea cu acelasi nume va declansa un puternic deja-vu, peisajul si climatul fiind aproape identice.
Devenind o atractie pentru turismul international, Aeroportul International din Antalya a fost modernizat si extins, in lunile din sezonul turistic aici aterizand peste 150 de avioane zilnic. Sutele de curse charter aduc turisti din Germania, Rusia, Franta, Olanda, Danemarca, Ukraina si Romania. Farmecul zonei si afluxul de turisti a dus la construirea a sute de hoteluri de lux. Oferta de cazare din zona este mai mult decat complexa, alegerea turistilor fiind de cele mai multe ori influentata doar de pret si de numarul de stele. Ospitalitatea tipic turceasca, dotarile resorturilor, bucataria mediteraneana si marea azurie vor face sederea turistilor imbietoare.
Din lunga lista de resorturi va vom oferi o lista cu cele mai reprezentative dintre acestea. Un hotel ce ne-a incantat este Delphin Palace & Spa. Ca marea majoritate a hotelurilor din zona, acesta dispune de o plaja privata, spa, parc acvatic, piscine exterioare, internet fara fir, restaurante cu bufet suedez sau A la carte, etc. Serviciile all inclusive ale hotelurilor din zona reusesc sa aduca satisfactia turistilor la cote maxime. Din lipsa de spatiu nu vom face o prezentare a tuturor resorturilor din zona Antalya, lista urmatoare incluzandu-le pe cele mai reprezentative: Rixos Premium, Ela Quality Resort, Royal Dragon Hotel, Adam Eve Hotel, Rixos Hotel Tekirova, Calista Luxury Resort, Mardan Palace, Adonis Hotel, Titanic Deluxe Bbeach Resort, Hillside Su, Tuvana Hotel si Porto Bello Resort&Spa.
Daca va doriti o vacanta in Antalya trebuie sa intreprindeti mai multi pasi. In primul rand trebuie sa va ganditi la bugetul alocat unei vacante de neuitat, apoi cautati o agentie de turism care sa va puna la dispozitie mai multe oferte din care sa o alegeti pe cea mai potrivita. Cautati pe internet hotelul sau resortul respectiv, verificati cu atentie gradul de satisfactie al clientilor pentru a nu avea surprize ulterioare neplacute. Alegeti vacantele all inclusive si zborul charter inclus; intrebati agentia aleasa daca veti fi insotiti de un ghid profesionist.
O agentie de turism care se respecta va face lucrul acesta, sederea dumneavoastra va avea un grad ridicat de satisfactie datorita ghidului care va va indruma si insoti inspre cele mai reprezentative obiective turistice. Lista pe care acesta o va propune este una foarte lunga, iar daca va alegeti un sejur all inclusive incercati sa nu incarcati lista cu multe excursii si croaziere, preturile pentru acestea fiind cuprinse intre 40 si 80 de euro de persoana, pierzand astfel chiar farmecul serviciului all inclusive. Daca doriti sa faceti cumparaturi recomandam sa faceti aceasta in zecile de bazaruri din zona, preturile parand mari la prima vedere, insa comerciantii turci parca invita turistii la negocieri, de multe ori pretul de vanzare fiind jumatate din pretul expus.
Antalya se dovedeste a fi asadar o gazda ideala pentru turistii de orice fel, fie ca detineti un buget de 3.000 de euro pentru 10 zile sau de 500 de euro pentru 7 zile, de persoana, ca alegeti un hotel de 5 stele sau unul de 3, veti fi satisfacuti de alegerea facuta. Totusi, nu uitati de climatul mediteranean dogoritor din perioada verii. Daca nu suportati caldura si umiditatea ridicata, incercati sa va planificati vacanta in lunile aprilie-mai sau septembrie-octombrie, vremea si preturile din aceste perioade fiind mai suportabile. Fie ca alegerea facuta sa va aduca o vacanta de vis in paradisul luxuriant al rivierei turcesti.