Aflat in nordul Israelului, Seforis, cunoscut si drept Zippori, poate fi considerat cel mai important oras din punct de vedere istoric, aici avand loc evenimente care au marcat istoria tarii, de la razboaie si pana la ridicarea unor adevarate bijuterii arhitectonice, insa cu toate acestea, asezarea a ramas in memoria multora drept un „oras al pacii”. In anul 38 i.Hr., regele Irod avea sa preia conducerea orasului, ca mai tarziu, asezarea sa ajunga sub stapanire romana, perioada care a culminat cu distrugerea completa a orasului Seforis. Doar ca nu acesta urma sa fie sfarsitul orasului, fiul lui Irod, Irod Antipa, reconstruind orasul.
Situat intr-un punct strategic, la inaltime, orasul Seforis este in prezent un sit arheologic important in Israel, turistii care vin aici bucurandu-se, pe langa vestigiile care au rezistat in fata eroziunii timpului, si de privelisti cu adevarat spectaculoase. La fel de fascinanta este si istoria orasului Seforis, fosta capitala administrativa si culturala a Galileei, in care rabini si teologi evrei de seama, membri ai tribunalului suprem al Israelului antic (Sanhedrin) aveau sa redacteze atat Mishana, o carte ce cuprinde legi ebraice, cat si Talmudul, o colectie in care se regaseau mai multe interpretari ale Vechiului Testament, cu referire directa la acest oras.
De fapt, Seforis este un oras iubit atat de crestini, cat si de evrei, drept dovada, odata cu raspandirea crestinismului, prin secolul al V-lea, capitala Galileei, Seforis, a capatat statutul administrativ de resedinta episcopala crestina. Interesul arheologilor in acest loc a fost mare, insa punctul culminant a fost atins abia in a doua jumatate a secolului al XX-lea, cand, dupa mai multe sapaturi arheologice, s-a deschis, in anul 1992, Parcul National Seforis. Vizitatorii au un traseu bine delimitat, accesul printre ruine facandu-se foarte simplu.
Printre vestigiile de amintit se numara o casa bizantina, un teatru roman construit din perioada in care asezarea s-a aflat sub stapanire romana, o sinagoga ce dateaza inca din secolul al V-lea, precum si o impresionanta fortareata apartinand cruciatilor. Important de mentionat este faptul ca sinagoga aflata in acest loc este considerata una dintre cele mai vechi constructii de acest fel din intreaga lume. Insa de departe cele mai spectaculoase exponente ale acestui sit sunt mozaicurile, mai precis cele care infatiseaza evenimente ce au avut loc pe cursul Nilului.
De altminteri, casa bizantina este cea mai mare descoperire facuta la Seforis, arheologii presupunand ca aceasta a fost construita undeva prin anul 200 si distrusa in 363 in urma unui cutremur. Intre ruinele acestei case, au fost gasite, de asemenea, si splendidele mozaicuri. Unul dintre ele infatiseaza o femeie tanara, probabil Venus. Acest mozaic a primit denumirea de „Mona Lisa Galileei”.
Pe langa toate acestea, in Seforis se mai afla si un turn de paza si o biserica, despre care aflam ca au fost ridicate in cinstea parintilor Fecioarei Maria, Ana si Ioachim. Si nu intamplator a existat un interes crescand pentru acest loc, intepretarea biblica sustinand ideea potrivit careia parintii Fecioarei Maria ar fi fost originari din Seforis, in epoca in care asezarea se afla sub stapanirea Greciei antice.