Orasul Taxila din Pakistan se afla la 30 de kilometri nord-vest de Rawalpindi, pe Drumul Grand Trunk. Acesta este unul din cele mai importante situri arheologice din Asia. Situat in mod strategic, pe o ramura a traseului Drumului Matasii care lega China de Vest, acest oras a fost unul infloritor atat din punct de vedere economic, cat si din punct de vedere cultural. Orasul Taxila din Pakistan si-a atins apogeul intre secolele 1 si 5 d.Hr.
Pe intreg teritoriul vaii in care se afla orasul, au fost construite monumente budiste, acestea transformand Taxila intr-un centru religios si o destinatie pentru pelerini, dintre care unii veneau chiar si din Asia Centrala si China. Faptul ca orasul Taxila din Pakistan a fost foarte faimos, poate fi dedus si din mentionarea sa in numeroase scrieri in diferite limbi, astfel, in sanscrita orasul era cunoscut sub numele de Takshacila (Printul tribului Sarpelui), in limba Pali era cunoscut sub numele de Takkasila, grecii il cunosteau sub numele de Taxila (nume pe care romanii l-au schimbat in Taxilla), iar chinezii il stiau drept Chu-ch’a-shi-lo.
Taxila este un complex vast de ruine, care include o pestera mezolitica (pestera Khanpur), 4 locatii in care au fost fondate asezari (Saraidala, Sirkap, Bhir si Sirsukh), un numar mare de manastiri budiste din diferite perioade, precum si moschei si scoli islamice (madrasa), ce dateaza din perioada medievala. Colina Bhir este cel mai vechi oras istoric fondat in zona Taxila din Pakistan, acesta datand cel mai probabil din secolul al 6-lea i.Hr. si fiind creat de ahemenizi.
Conform unei legende, Bhir a fost fondat de fiul fratelui legendarului erou Rama. Acesta a fost un important centru cultural si se zice ca aici a fost recitat pentru prima data Mahabharata (una din principalele doua epopei ale Indiei, scrise in limba sanscrita, cealalta fiind Ramayana). Zidurile din piatra, fundatiile caselor si strazile intortocheate reprezinta cele mai timpurii forme de urbanizare pe subcontinent.
Sirkap a fost un oras fortificat, fondat in secolul 2 i.Hr. Taxila din Pakistan a fost capitala regatului Hindus, care consta in jumatatea vestica a Punjabului. Aceasta zona a fost adaugata Imperiului Ahemenid in timpul lui Darius I cel Mare, insa ocupatia persana nu a durat foarte mult. Numeroasele case private, structuri si temple, sunt situate conform unei retele elenistice, ceea ce arata influenta puternica a Vestului asupra arhitecturii locale. Orasul A fost distrus in secolul 1 d.Hr., de catre kusanii veniti din Asia Centrala. In partea de nord, excavarea ruinelor orasului kusan, numit Sirsukh, au scos la iveala ramasitele unor ziduri cu bastioane rotunde.
Acest zid atesta influenta timpurie a arhitecturii Asiei Centrale asupa celor din subcontinentul Indian. Orasul Sirkap (Capul Retezat), al doilea mare oras din Taxila din Pakistan (cronologic vorbind), poate fi gasit raspandit pe Hathial Spur si pe campiile din Valea Taxilei. Acesta este limitat de cursul de apa Tamra si de cursul de apa Gau in nord si sud. Aspectul actual al orasului a fost stabilit de catre greci in jurul anului 180 i.Hr., si are forma unui complex larg si deschis.
In general, in acest oras arhitectura a fost mai bine planificata, fata de Colina Bhir. Sirkap era inconjurat de un zid din care astazi se mai poate vedea doar cel nordic, care are 5 kilometri lungime si 6 metri grosime. Este posibil ca initial sa fi existat cate o intrare in fiecare din laturile acelui zid, insa astazi vizitatorii patrund in oras prin intrarea din zidul ramas in picioare. Aici se gasesc si temple si manastiri, dintre care amintim: Templul Soarelui, Templul Apsidal, Manastirea Kunala, Altarul Vulturului cu Cap Dublu, Manastirea Ghai.
Principala atractie a orasului Taxila din Pakistan este Marea Stupa, care este una din cele mai mari si impresionante structuri de acest gen din tara, si se situeaza la 2 kilometri distanta de Colina Bhir si Sirkap. Capelele si camerele dimprejurul Marii Stupe au fost construite in diverse perioade, incepand cu secolul 1 i.Hr. si pana in perioada de dupa invazia kusanilor. Aceste structuri afiseaza o gama larga de modele si probabil au fost donate de catre pelerini, care reprezentau diverse scoli budiste. Orasul Sirkush, situat tot in Taxila, este un alt loc ce merita vizitat, acesta datand din perioada ocupatiei kusanilor.
La nord de Sirkap se afla 4 temple, toate ridicate pe movile timpurii si construite in stilul templelor grecesti. Cel mai impresionant si mai vizitat dintre aceste 4 temple este Jandial, care se afla la 1,5 kilometri nord de Sirkap. Daca doriti sa vizitati Taxila, trebuie sa mergeti cu bicicleta sau cu un taxi, intrucat siturile arheologice sunt raspandite pe o zona vasta. Pentru vizitarea siturilor puteti sa angajati un ghid, care va da duce la cele mai importante puncte turistice. De asemenea, nu trebuie sa ratati Muzeul Taxila, in care se gasesc numeroase colectii, printre care si una de monezi antice.