Este capitala cantonului cu același nume și se găsește în Munții Alpi, în partea de nord a Elveției, reprezentând mai degrabă o stațiune de vacanță, ideală în special pentru practicarea sporturilor de iarnă. Orașul Appenzell din Elveția a fost întemeiat în secolul al XI-lea, sub numele latin de Abbatis Cella, adică „proprietatea starețului”, fiind vorba de starețul abației St. Gall. Foarte curând, mica localitate a trecut sub influența Ordinului Cavalerilor Teutoni.

Appenzell1

Încă de la începuturile sale, localnicii s-au îndeletnicit cu agricultura, afirmându-se ca mari producători de lactate, dar și cu broderia fină, ambele activități păstrându-și importanța până în zilele noastre. Pentru turiști, orașul Appenzell este foarte atrăgător datorită peisajelor montane de vis, numeroaselor posibilități de drumeții alpine și micilor ferme cu înfățișări deosebit de pitorești.

Biserica Catolică St Maurice face parte din trecutul foarte îndepărtat al orașului Appenzell. A fost construită la finalul secolului al XIII-lea, chiar pe locul unei foste biserici parohiale, de secol al XI-lea. A fost înălțată în stil romanic, dar 200 de ani mai târziu i s-a adăugat un corp nou, realizat în stil gotic. În prezent, biserica St Maurice din Appenzell dispune de mai multe stiluri arhitecturale, pentru că aproape fiecare generație a ținut să adauge noi elemente construcției, fie la exterior, fie la interior. Frescele au fost realizate de-a lungul secolului al XVII-lea, iar în secolul al XIX-lea, tot interiorul a fost refăcut în stil rococo, acoperind vechile picturi. În capelă poate fi admirată o superbă frescă ce o înfățișează pe Fecioara Maria în timpul încoronării sale cerești.

Merită vizitată și Mănăstirea Fecioarei Maria a Îngerilor, datând din secolul al XVII-lea și aparținând călugărițelor ordinului capucin. Nu mai este locuită de călugărițe, reprezentând un obiectiv pur turistic, format dintr-o infirmierie medievală, chilii și capela propriu zisă.

Appenzell11

Construcția reprezentativă pentru istoria orașului Appenzell o reprezintă castelul cu același nume, aflat în stare de ruină. Este vorba despre un castel pe care starețul Abației din St Gall și fratele său l-au construit ca reședință oficială a lor, începând cu prima jumătate a secolului al XIII-lea. Timp de mai multă vreme, acest castel a reprezentat centrul localității Appenzell și locul în care stareții își desfășurau activitatea. Înainte de anul 1300, a fost însă avariat în urma unui incendiu devastator, necesitând mari eforturi de reconstrucție. În secolul al XV-lea, castelul a fost distrus, dar de această dată, nimeni nu a mai avut puterea de a-l restaura. În prezent, se pot vizita o parte a fundației, fragmente din zidurile de apărare și câteva bucăți din turnul de pază.

Orașul Appenzell se mândrește cu un al doilea castel, de data asta unul foarte bine întreținut. Din păcate, castelul, cunoscut sub termenul de Schloss, deși este considerat principalul castel al orașului, nu poate fi vizitat. Încă din secolul al XVIII-lea își menține statutul de proprietate privată, fiind și în prezent locuit de o familie. Mulți turiști se mulțumesc să îl admire și de la distanță.

Appenzell111

Pot fi vizitate o serie de alte căsuțe, cândva private, dar deschise astăzi circuitului turistic, case de oameni nobili, construite în secolele al XVI-lea și al XVII-lea, în stil medieval, cu streșini frumos pictate, traverse de lemn pe fațada exterioară și dispunând de maximum trei etaje: casa Konkordia, casa Salesis și casa Hampi Fassler.

Piața Landsgemeindeplatz este cel mai îndrăgit loc al orașului Appenzell de către localnici. Reprezintă un spațiu public istoric, împrejmuit de foarte multe case medievale, extrem de colorate și pitorești. În piața Landsgemeindeplatz din Appenzell se desfășoară anual lucrările Parlamentului local, în aer liber. Populația este invitată să participe, cu mic cu mare, la dezbateri și la luarea deciziilor. Până și alegerile electorale parlamentare se desfășoară tot aici, în aer liber.

Appenzell1111

Principalul bulevard al orașului Appenzell este și cea mai renumită stradă, de-a lungul său găsindu-se taverne, magazine și clădiri istorice dintre cele mai interesante. Se cheamă Hauptgasse și aici se află case foarte colorate și vesele, clădirea istorică a Primăriei, Rathaus, și multe magazine și localuri ce atrag privirile datorită semnalizării lor prin plăcuțe cu aspect medieval, purtând blazoanele celor ce au locuit cu sute de ani în urmă la interior. Tot pe bulevardul principal se găsește și farmacia, adăpostită într-o clădire fermecătoare, cu o fațadă plină de traverse de lemn și picturi murale delicate, sub forma motivelor florale. Se cheamă farmacia Lowen.

Partea culturală a orașului Appenzell din Elveția este asigurată printr-o multitudine de muzee, ce dețin colecții dintre cele mai fascinante: Muzeul de Folclor Stein, având expoziții de pictură, broderie, obiecte artizanale și chiar unelte de fabricare a brânzei; Muzeul Tradițiilor, adăpostit într-o căsuță de secol al XVI-lea și dispunând de colecții de textile, bijuterii, artă locală și coarde muzicale.

Appenzell11111

Trebuie neapărat vizitată fabrica de brânză a orașului Appenzell, mai ales că accesul este gratuit. Se poate urmări procesul de fabricare a lactatelor, în special a felurilor de brânză tradițională locală. Contra cost, se organizează degustări și tururi complete ale fabricii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.