Astana este capitala Kazahstanului din anul 1997 si este al doilea oras ca marime din tara, cu o populatie de 750.000 de locuitori. Orasul se mai numea si Akmolinsk, Telinograd sau Aqmola, primele doua nume datand din perioada ocupatie tariste, respectiv dupa adoptarea numelui de U.R.S.S ocupatiei sovietice. In limba kazaha inseamna capitala, fiind ales si pentru faptul ca este usor de pronuntat in mai multe limbi. Astana este situat la 71 grade si 25 minute longitudine estica si 51 grade si 12 minute latitutine nordica, fiind astfel cea mai apropiata capitala de centrul Asiei.

Orasul Astana1

Orasul a inceput sa se dezvolte accelarat incepand cu anul 2001, cand presedintele Kazahstanului a hotarat crearea unei zone economice numita Astana-orasul nou. Astfel, in scurt timp orasul a ajuns la 500.000 de locuitori si a inceput sa se dezvolte sistematic, investitiile pentru dezvoltarea orasului ajungand la zece miliarde de dolari, si sunt in continua crestere, fiind considerate cea mai mare investitie in dezvoltarea urbana din lume. Dintr-o mica localitate care servea ca loc de exil si lagar totalitar, Astana a ajuns simbolul modernitatii Kazahstanului, conservandu-si totusi unele cladiri din epoca comunista.

La inceputul secolului XX, mai precis prin anii `30, Astana era doar o asezare mica cu numele de Akmolinsk, iar in apropierea sa era situat lagarul de exterminare Alzhir. Pe atunci Akmolinsk era doar o zona de extinctie a detinutilor politici trimisi aici de catre Stalin pentru ca erau considerati “dusmani ai poporului’. In centrul orasului Astana se gaseste si astazi un monument de 97 de metri, Astana-Baiterek, in memoria victimelor totalitarismului din lagarele din zona acestui oras: Alzhir, Steplag si Karlag, numit si Monumentul lacrimilor si durerii.

Orasul Astana11

Intre anii 1950 si 1960 conducatorul URSS, Nikita Hrusciov, a dorit extinderea suprafetei agricole a URSS folosindu-se de stepa din zona, si a produs o mobilizarea a fortei de munca in zona, astfel incat populatia orasului a crescut considerabil in acea perioada. In anul 1997 Akmola, cum se numea pe atunci Astana, a inceput sa fie reconstruita din temelii iar in 1998 si-a schimbat numele in Astana si a devenit capitala Kazahstanului.

Decizia mutarii capitalei la Astana s-a luat datorita riscului de activitate seismica in jurul fostei capitale, Alma Ata, si pentru a avea capitala situata in centrul tarii, lucru care are un randament mai ridicat in cadrul administrarii tarii decat in cazul unei capitale situate excentric. Mutarea capitalei la Astana a fost o decizie buna si pentru a favoriza tuturor cetatenilor accesul mai rapid la institutiile centrale ale tarii, deoarece suprafata Kazahstanului este foarte mare, iar distanta dintre localitati poate fi uneori chiar de o mie de kilometri. Infrastructura tarii are ca nod de comunicare capitala, dorindu-se construirea unei cai ferate nationale, dar si amenajarea Astanei ca un nod de comunicare intre Europa si Asia.

Orasul Astana111

Orasul nou, care s-a hotarat a fi construit incepand cu anul 2002, se defineste tot mai mult ca un oras modern, o viitoare metropola, in care s-au construit intr-un timp record numeroase hoteluri mari, supermarketuri, bulevarde foarte largi, parcari, spatii verzi, precum si moschei dar si lacasuri de cult ortodox, catolic sau budist. In oras traiesc atat oameni de religie musulmana cat si crestina sau budista.

Blocurile din perioada comunista au inceput sa fie daramate si inlocuite cu blocuri moderne, iar incepand de la decizia construirii Astanei noi, de locuinte personale pe malul stang al raului Ishim. Activitatea economica nationala, in special in zona capitalei, a cunoscut o dezvoltare importanta incepand cu anul de rascruce 2002, cand s-au creat o multime de locuri de munca, rata somajului in tara ajungand la 1,1%.

Orasul Astana1111

In Astana s-au construit scoli (cea mai mare fiind de 1200 copii), compania tarii de gaz si petrol si-a construit un nou sediu in Astana, dar si cea mai mare Filarmonica din tara, cea mai mare problema a tarii fiind construirea institutiilor de invatamant datorita cresterii demografice substantiale din acest oras, care s-a schimbat total din perioada in care se afla sub ocupatie sovietica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.