Orasul Atena este capitala Greciei, se intinde la poalele colinei Acropole si la 5 km de mare. Este numita ,,Cetatea Soare” si unul dintre cela mai vechi orase ale lumii antice.

Atena1

Primele asezari umane pe Acropole dateaza din mileniul 3-2 i.Hr. In perioada (1600-1150 i.Hr.) miceniana, Acropole era o puternica cetate. In secolul V i.Hr. Atena ajunge cel mai stralucit centru economic, cultural si politic al Greciei, in timpul domniei lui Pisistrate. In batalia de la Marathon atenienii se impun invingand armata persana, condusa de Xerxe, dar orasul este distrus. In anul 461 Pericle proiecteaza constructii marete in oras, astfel se dezvolta din punct de vedere cultural. In 86 I.Hr. orasul este ocupat de Imperiul Roman, iar in anul 1204 este invadat de franci, florentini, venetieni si catalani. Mai tarziu, in 1450 este ocupat de turci timp de patru secole.

In 1821-1827 are loc Razboiul pentru Independenta, iar orasul a fost scena luptelor violente de atunci. In anul 1837 devine capitala tarii eliberate. La sfarsitul secolului XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea devine prospera si activa, fiind supranumita ,,Parisul Mediteranei”. In 1940, Atena pentru cinci ani ajunge sub ocupatie germana. Azi orasul este un mare centru financiar-bancar si comercial.

Marile atractii turistice din Atena

Acropole
Acropole

Acropole – considerata o adevarata bijuterie a Greciei, ,,Stanca Sacra” a Atenei. Cuprinde mai multe opere de arta din marmura, construite in secolul V i.Hr. ,,Stanca”Acropolei, Propylaia, Templul Atenei Nike, Calea Panatenee, Partenon, Erechteion, Muzeul Acropolei, Panagia Chrysospiliotissa, Teatrul Herodes Atticus, Teatrul lui Dionysos.

Agora
Agora

Agora – este piata situata mai jos de Acropole. Aici Socrate, Aristotel si Sf. Pavel se intalneau in centrul orasului antic. Piata antica Agora dateaza de peste 1200 ani, este plina de verdeata, locul preferat pentru promenada. Se remarca printr-o serie de constructii: Porticul Basileios, Templul lui Hefaistos, Odeonul lui Agrippa, Tholos, Marele canal de scurgere, Altarul lui Zeus Agoraios, Porticulul din mijloc, Nymphaion, Porticul lui Attalos.

Muzeul National de Arheologie din Atena – este cel mai important muzeu din Grecia dar si unul dintre cele mai interesante din lume. Cuprinde importante colectii precum: Frescele Thira (din secolul 16 I.Hr.), Colectia cicladica, Sculptura elenistica, Colectia miceniana (din secolul 16-11 i.Hr.), Colectia de bronz, Sculptura clasica, Mormantul Stelae, Koroi antice (statui ce se aflau in temple si morminte, din secolul 7- anul 480 i.Hr.), Colectia de vase si Aripa egipteana.

Muzeul de Arta Cicladica
Muzeul de Arta Cicladica

Muzeul de Arta Cicladica – cuprinde o frumoasa colectie cu statuete elegante – reminescente ale unei culturi din Insulele Ciclade din perioada 3200-2200 i.Hr. Sculpturile sunt din marmura, majoritatea reprezinta forme feminine, precum: Figura cu ceasca, Figurina ,,Modigliani”, Vanator si regina, etc.

Forumul Roman si Turnul Vanturilor
Forumul Roman si Turnul Vanturilor

Forumul Roman si Turnul Vanturiloreste locul unde in secolul 1, romanii au mutat piata din Angora veche. Curtea cu coloane din marmura a fost centrul comercial al Atenei in secolul al XIX-lea. Turnul Vanturilor cu arhitectura sa superbe, unica, infatiseaza pe frizele sale cele opt vanturi. Aici se afla si: Moscheea Fetiye, Poarta Atenei Archegetis, Inscriptia lui Iulius Cezar si Augustus, si altele.

Citește și:  Orașul Durban: Obiective turistice Africa de Sud - Durban
Muzeul Benaki din Atena
Muzeul Benaki din Atena

Muzeul Benaki din Atena – face o incursiune in istoria Greciei, incepand din Epoca de Piatra pana in secolul al XX-lea. In numeroase incaperi sunt expuse peste 20.000 de obiecte care prezinta evolutia sculpturii, picturii si lucrarilor artizanale grecesti. Printre acestea mai importante sunt: Comoara din Evia, Comoara din Teba, Picturile El Greco, Sala de receptii de la jumatatea secolului al XVIII-lea (au tavanul aurit, din lemn, cu foarte multe picturi).

Kerameikos
Kerameikos

Kerameikos – locul unde au fost inmormantati in locuri de veci somptuoase oameni de seama ai Atenei. Tot la Kerameikos aveau loc activitati ale camatarilor si comerciantilor de vinuri. Aici se pot vizita monumentele vechi: Poarta Sacra, Taurul din marmura, Stela lui Hegeso, Mormintele Razboinicilor, Muzeul Oberlander, Sanctuarul Tripatorilor, Mormantul lui Dexileos, Zidurile orasului etc.

Muzeul Bizantin din Atena
Muzeul Bizantin din Atena

Muzeul Bizantin din Atenaadaposteste o faimoasa colectie de peste 15.000 de obiecte din perioada Imperiului Bizantin. Cele mai importante exponate sunt: Icoana mozaicata a Fecioarei cu Pruncul (Episkepsis), Sculptura Orfeu cantand la lira, Tezaurul din Mytilene, Pictura murala din Biserica de la Episkopi, Artefacte eclesiastice, Colectia de manuscrise, Icoana Arhanghelului Mihail, si altele.

Colina Filopappos
Colina Filopappos

Colina Filopappos – acoperita cu paduri de pin, formeaza un placut labirint de alei. Ele duc spre monumente ce evoca secole de istorie: Colina Nimfelor, Teatrul de Dans Dora Stratou, Biserica Agia Marina, Monumentul lui Filopappos si altele. Acest loc se numea in Antichitate – ,,Colina muzelor”- nenumarati poeti si-au gasit aici inspiratia.

Templul lui Zeus Olimpianul
Templul lui Zeus Olimpianul

Templul lui Zeus Olimpianul – a fost cel mai mare templu al Greciei. In interior existau doua statui colosale din fildes si aur: una a imparatului roman Adrian si una a lui Zeus. Atractiile principale sunt: Arcul lui Adrian, Portile lui Temistocle, Templul lui Zeus Panthellenios, Zidul lui Valerian, Baile romane, Templul lui Zeus Olimpianul si altele.

Principalele insule din apropierea Atenei, unde se pot face excursii, sunt: Salamina (unde s-a nascut Euripide), Poros (cu padurile parfumate de lamai), Kythnos (renumita prin izvoarele termale de la Loutra, cele mai bune din zona Marii Egee), Andros (are plaje aurii frumoase, exclusiviste si scumpe), Hydra (cu aleile sale sinuoase printre vile vechi, inghesuite in jurul portului, una dintre cele mai frumoase insule din Grecia).

Atena11

Atena este un oras fermecator cu nenumarate monumente si repere din trecut dar si o adevarata capitala europeana cu un suflu modern si cosmopolit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.