Este una dintre cele mai renumite destinații turistice ale Etiopiei, al treilea cel mai mare oraș al țării și capitala regiunii Amhara.
Orașul Bahir Dar se bucură de faima unui loc foarte pașnic, cu o atmosferă relaxantă și cu peisaje naturale fermecătoare. Face parte din turul Circuitul istoric al Etiopiei.
Orașul Bahir Dar se află în partea de nord – vest a țării, pe malul lacului Tana, iar numele i se trage tocmai de la acest detaliu geografic. Tradus, numele Bahir Dar înseamnă „pe malul apei”.
Istoric, orașul Bahir Dar pare a fi fost întemeiat începând cu secolul al XVI-lea, când Pedro Paez, un misionar iezuit din Spania, construiește pe suprafața lui actuală câteva clădiri cu etaj; una dintre aceste clădiri poate fi observată chiar și în zilele noastre, în complexul aparținând Bisericii Gyorgis. De-a lungul timpului, în jurul lacului Tana, se stabilesc mai multe capitale etiopiene, însă cea care reușește să se mențină este cea a populației Amhara.
În prezent, orașul Bahir Dar este considerat coasta de azur a Etiopiei. Străzile frumos pavate sunt străjuite de palmieri enormi, iar apa azurie a lacului contribuie la aspectul fermecător al orașului.
Deși obiectivele turistice nu sunt tocmai numeroase, sunt, în schimb, atrăgătoare și își merită renumele. Cele mai cunoscute sunt cele care implică peisajele naturale înconjurătoare.
Lacul Tana se constituie într-o atracție turistică majoră. Este cel mai mare lac al Etiopiei și dispune de numeroase insulițe fermecătoare. Unele sunt virgine, nelocuite, în timp ce altele îmbracă în vegetație mici mănăstiri și biserici sub forma unor giuvaere religioase. Înăuntrul acestor mănăstiri sunt depuse adevărate comori. Unele dintre ele dispun de mormintele eroilor istoriei etiopiene, altele păstrează părți ale fostelor averi bisericești.
Câteva dintre insulele lacului Tana sunt insule sacre, aici trăind exclusiv călugări, iar prezența oamenilor obișnuiți nu este permisă. Insula Tana Qirkos este una dintre insulele sacre – aici se află piatra pe care s-ar fi odihnit Fecioara Maria la întoarcerea din Egipt. Tot pe această insulă s-ar afla îngropat și cel care a adus creștinismul în Etiopia, Frumentius.
Pe insula Daga, se află o serie de morminte împărătești, în timp ce relicvele religioase și obiectele de preț se găsesc pe insulele Kebran Gabriel, Ura Kidane Mehret sau Kota Maryam.
Turiștii pot lenevi pe malurile lacului Tana, privind la ambarcațiunile simple, denumite bărcuțe tankwa, un soi de canoe din lemn de papirus, cu aspectul celor antice, desenate pe pereții templelor din Egipt. În ciuda formei, pot transporta greutăți foarte mari. Producătorii lor se află în micul sat Weyto, însă în atelierele acestora, turiștii au acces numai contra cost.
O altă atracție turistică a orașului Bahir Dar o reprezintă râul Nilul Albastru, unul dintre cei doi afluenți ai fluviului Nil. Peste el fusese construit un enorm pod de piatră, însă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost bombardat și distrus. Au rămas doar câțiva piloni, cu aspectul unor coloși devastați de explozie. Din 2009, râul Nilul Albastru poate fi traversat datorită unui nou pod, însă suspendat și destinat exclusiv pietonilor, nicidecum mașinilor sau căruțelor. Acest pod oferă turiștilor experiențe inedite, datorită peisajelor înconjurătoare spectaculoase. În apă pot fi zăriți foarte mulți crocodili.
Unul dintre cele mai frumoase monumente construite de oameni în orașul Bahir Dar este palatul împărătesc Haile Selassie, aflat pe colina Bezawit. La origine, este un fost castel de vară, destul de mic, dar care i-a aparținut ultimului împărat etiopian, Haile Selassie. Nu este deschis vizitelor publicului și totuși turiștii vin în zonă măcar pentru a-l admira pe dinafară.
Monumentul Memorial al Eroilor se află dincolo de podul peste râul Nilul Albastru și se numără printre simbolurile orașului Bahir Dar. A fost înființat în memoria martirilor căzuți în timpul războiului civil ce a măcinat Etiopia între anii 1975 – 1977. Monumentul constă într-o fântână arteziană a cărei apă curge în râu, iar locul a devenit ideal pentru ședințele foto ale turiștilor, dar și ale tinerilor miri. În spatele monumentului, se află un muzeu de istorie.
Destinația favorită a turiștilor dornici de shopping o reprezintă principalul bulevard al orașului Bahir Dar. Este un bulevard înțesat cu magazine, centre comerciale mai mici și mai mari, foarte aglomerat în special în weekend. În ceea ce privește cumpărăturile locale, au devenit faimoase niște taburete îmbrăcate în lână de oaie. În jurul biroului de turism, se găsesc cele mai multe magazine de suvenire.
Piața de pește este un alt punct major de atracție al turiștilor. Se află în spatele Bisericii St Gyorgis, iar peștele proaspăt prins în apa râului este adus pe celebrele bărci tankwa și vândut la primele ore ale dimineții. Spre seară, pelicanii împânzesc piața, ciugulind resturile rămase.
Bucătăria locală gravitează în jurul peștelui, iar un fel de mâncare apreciat este gulașul de pește. Viața de noapte este satisfăcătoare, datorită cluburilor și barurilor deschise în centrul orașului Bahir Dar.