Orasul Balchik (sau Balcic, in romana) se afla pe tarmul Marii Negre, in Bulgaria, la aproximativ 40 de km de Varna si 60 de km de Vama Veche. In urma celui de-al doilea razboi balcanic din iunie-august 1913, orasul impreuna cu Dobrogea de Sud au apartinut Romaniei, insa in 1940 Cadrilaterul, si inclusiv Balchik, au fost redobandite de catre Bulgaria.

Orasul Balchik1

Orasul Balchik a fost numit si “Orasul Alb”, datorita dealurilor albe din jurul sau, iar intreaga zona a fost denumita Coasta de Argint. Se pare ca aceasta denumire a primit-o de la Ovidiu, care a fost impresionat de frumusetea acestui loc. In acelasi timp, localitatea este numita si “perla litoralului bulgaresc”. Orasul este atestat inca din secolul V I.Hr., cand era locuit de ionieni si se numea Kruni, adica “izvoare”, gratie izvoarelor carstice din zona. Apoi, orasul a primit numele de Dinoysopolis, dupa numele zeului vinului si al sarbatorilor, Dionysos. O legenda spune ca numele acesta a fost dat dupa ce marea a adus la tarm o statuie a zeului, iar imaginea sa apare si pe monedele batute aici. Numele de Balchik se pare ca l-a luat in anul 1300 de la Balik, conducatorul principatului Tara Carvunei.

In perioada interbelica, cat timp a apartinut Regatului Romaniei, orasul Balchik a fost muza pentru diversi artisti: Alexandru Satmari (primul care a vazut in Balchik o adevarata sursa de inspiratie pentru pictura), Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu. Vara, aici era locul in care se strangea intreaga lume boema bucuresteana. In 1926 se infiinteaza Universitatea Libera Coasta de Argint, unde vor preda personalitati ca Pamfil Seicaru, Cezar Petrescu, Ion Pillat, Nicolae Iorga, Gala Galaction si Tudor Vianu. Se va edita si revista “Coasta de Argint”, scrisa in trei limbi: romana, bulgara si turca. Din pacate, in 1940, Cadrilaterul a fost redobandit de Bulgaria.

Castelul Reginei Maria
Castelul Reginei Maria

Cel mai faimos obiectiv turistic din orasul Balchik este Castelul Reginei Maria, care s-a indragostit de zona dupa doar doua vizite. Constructia sa a durat din anul 1925 pana in 1936, fiind realizata de arhitecti din Italia si un decorator de gradini din Elvetia. Domeniul cuprinde mai multe puncte, dupa cum urmeaza: Intrarea sau Ghereta Santinelei; Fantana de argint; Gradinile lui Allah, Ghetsimani, Curtea englezeasca, Craing si Labirint; vilele Sageata albastra, Moara, Salon, Gutman, Suita, Izbanda, Ciuperca si Cuibul linistit; Coltul Magnolia; Templul apei; Capela Stella Maris; Izvorul sfant; Aleile valului albastru, vinului si secolelor; Izvorul sfant; Digul; Cascada; Puntea suspinelor; Camera pentru fumat; Tronul Reginei Maria; Mormantul Reginei Maria si restaurantul Coroana. Gradina botanica din Balchik este a doua ca marime din Europa si cuprinde peste 3000 de specii de plante (intre care 250 de specii de cactusi), unele dintre ele foarte rare.

Citește și:  Plaza de Toros: Obiective turistice Spania - Ronda

Castelul Reginei Maria din orasul Balchik este numit si “Cuibul linistit” (sau “Tenha Juvah” in limba turca), fiind construit de-a lungul a trei terase si combinand elemente ale stilului maur, mediteranean si al constructiilor bulgaresti. Ultima dorinta a Reginei a fost ca inima sa sa fie ingropata aici, insa dupa ce Bulgaria a redobandit Cadrilaterul, principesa Ileana a mutat caseta in care se afla inima la castelul Bran. Dar comunistii vor trece aceasta caseta in patrimoniul tezaurului romanesc, iar in prezent se afla la Muzeul National de Istorie din Bucuresti.

Orasul Balchik11

Pe langa Castelul Reginei Maria, in orasul Balchik se pot vizita Muzeul de Arta, Muzeul de Istorie si Muzeul Etnografic. Muzeul de Istorie a fost infiintat in anul 1937, de arhitectura sa ocupandu-se Henrieta Delavrancea-Gibory, fiica lui Barbu Stefanescu Delavrancea. Muzeul pastreaza peste 20 000 de exponate, care prezinta cronologic istoria orasului. Muzeul de Arta a avut prima expozitie in anul 1965, iar operele de arta infatiseaza in general tematica marina sau scene din vechea localitate.

Este impartit pe 2 sectiuni: prima cuprinde picturi din prima jumatate a secolului al XX-lea, iar cea de-a doua cuprinde picturi din a doua jumatate a secolului. Aici se afla si operele de arta a 11 pictori romani, printre care Alexandru Satmari sau George Barbieri, dar si operele unor pictori bulgari renumiti, cum ar fi Vladimir Dimitrov sau Nikola Tanev. Muzeul Etnografic din Balchik este situat langa Muzeul de Istorie, intr-o casa din secolul al XIX-lea. Cuprinde peste 1500 de obiecte traditionale, printre care obiecte de artizanat si de uz casnic, podoabe, sculpturi in lemn, ceramica, costume populare, broderii si textile.

Orasul Balchik111

Turistii care aleg sa isi petreaca timpul liber in orasul Balchik se abat uneori de la drum pentru a vizita Kaliakra sau regiunea Touzlata, dar si plajele de la Albena sau Nisipurile de Aur. Regiunea Touzlata este recunoscuta pentru namolul sau, care este folosit ca remediu natural in tratarea diverselor afectiuni. Aici a fost construit un centru balneologic, in care oamenii se pot trata, dar si distra, in acelasi timp. Capul Kaliakra se afla in apropierea granitei Romaniei cu Bulgaria si se intinde pe 2 km in Marea Neagra. Aici se pot vedea ruinele unei foste cetati, a doua ca importanta dupa Tomis.

Orasul Balchik este una din destinatiile de vacanta preferate de romanii care isi doresc sa vada un loc plin de istorie si, mai ales, sa simta aerul pe care l-au respirat intelectualii perioadei interbelice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.