Orasul Bangor se afla in Gwynedd, nord-vestul Tarii Galilor si este unul din cele mai mici orase ale Britaniei. Face parte din cele sase orase ale tarii, are o populatie de 16, 358 (fara cei 10 000 de studenti), este un oras universitar. 46% din populatia orasului vorbesc galeza.
Bazele orasului au luat nastere datorita sfantului Deiniol din secolul 6 inaintea erei noastre, ce a creat catedrala Bangor. Numele, inseamna in galeza veche „carcasa de nuiele”, deoarece pe atunci asta inconjura situl catedralei. Catedrala de astazi nu este chiar aceasi, fiind reconstruita si modificata de-a lungul secolelor. Cu toate astea, episcopia orasului este cea mai veche din Britania.
Bangor este faimos pentru ca, se pare ca aici se afla cea mai lunga strada din Tara Galilor, dar si din Regatul Unit. Este pozitionat aproape de stramtoarea Menai care separa insula Anglesey de unitatea Gwynedd. In partea estica a orasului se afla Muntii Bangor, iar zona locuintelor Maesgeirchen este pozitionata langa portul Penrhyn. Datorita acestui munte, in unele luni ale anului, cateva parti ale orasului nu primesc lumina soarelui in mod direct, cum ar fi High Street, Glan Adda si Hirael.
Este traversat de doua rauri. Raul Adda, este un curs de apa ce iese la suprafata doar in extremitatile vestice, aproape de proprietatile Faenol. Raul Cegin se varsa din partea estica a orasului, pornind din Portul Penrhyn. Acest port mentionat a avut un rol important in secolul XIX, deoarece exporta ardezie (gresie argiloasa), produs facut in Penrhyn Quarry (cariera de ardezie).
Tot aici se poate gasi si al doilea cel mai mare dig din Tara Galilor, ce se numeste Garth Pier. Este, de asemenea, cel de-al noua-lea ca lungime din Insulele Britanice (are 460 metri lungime). A fost aproape de demolare in anii 1970, dar autoritatile locale l-au salvat, clasandu-l la un grad de degradare de gradul II. Lucrarile de restaurare au avut loc intre anii 1982 si 1988, fiind repus in functiune pe 7 mai 1988.
Zona comerciala a orasului se afla pe langa High Street, dar si pe Caernorfon Road, ce se afla la marginea orasului. Unul din parcurile comerciale de aici, anume St. David’s Retail Park a fost construit pe locul unui fost spital de maternitate, St. David. Un moment important in evolutia comerciala a orasului a fost reprezentat de anii 1860. In 1865, un refugiat din Rusia, Morris Wartski s-a retras aici si a creat un magazin de bijuterii, pe High Street. Dupa un timp a deschis si un magazin de draperii. Fiul sau, Isidore, a dezvoltat afacerea cu draperii si a creat si un magazin de moda. A ajuns primar al orasului si s-a ocupat de Castle Inn de pe High Street, ce a devenit un hotel de lux. Domeniile familiei Wartski au fost donate orasului, de catre vaduva lui Isidore.
Sursele principale de distractie ale locuitorilor sunt muzica si sportul. In salile Pows si Prichard-Hones se tin concerte de muzica clasica, concerte ce fac parte din seriile spectacolelor muzicale ale Universitatii Muzicale locale. De asemenea, aici se pot gasi Muzeul de Arta Gwynedd, dar si Complexul Pontio, ce se va finaliza in vara anului 2014.
Localnicii se mandresc, insa, cel mai mult cu echipa de fotbal Bangor City F.C. care concureaza in Prima Liga Galeza, castigand pana acum de 3 ori (in 1994, 1995 si 2011). De asemenea a mai castigat si Cupa Galeza de 7 ori, cel mai recent castig fiind in competitia din 2009. Pana in anul 1992, echipa a facut parte din piraminda de fotbal engleza, castigand in 1982 in Prima Liga Nordica. Au mai concurat si la Cupa Cupelor UEFA, de trei ori, la UEFA Champions League de doua ori, si la Cupa UEFA de 5 ori. Bangor mai are si o echipa de rugby, Bangor RFC, care a jucat la WRU, in liga diviziei a doua de nord.