Este capitala Republicii Autonome Adjara din Georgia, iar din punct de vedere turistic, este una dintre capitalele distracției pe timp de noapte. Orașul Batumi este deja celebru pentru cluburile de noapte și barurile dispuse pe malul mării unde distracția ține până în zorii zilei.

Batumi1

Se află pe coasta caucaziană a Mării Negre și joacă rolul celui mai important port din Georgia. Trece drept una dintre destinațiile estivale preferate în zona fostelor țări comuniste. De altfel, principala sursă de venit a orașului Batumi o reprezintă turismul, și abia pe plan secundar vin industria ceaiurilor și a citricelor, construirea de ambarcațiuni navale și industria alimentară.
Istoric, orașul Batumi a fost construit pe ruinele unei așezări antice a grecilor. Aici se afla o colonie denumită Bathus, numele referindu-se la existența unui mare port. A fost cucerit, pe rând, de romani și apoi de către arabi, iar din secolul al X-lea s-a aflat în posesia regatului Georgiei. A cunoscut stăpânirea rușilor încă de la finalul secolului al XIX-lea, iar momentul destrămării URSS nu a afectat statutul orașului Batumi, care s-a eliberat cu adevărat de ruși abia în 2004.

Din 2010, orașul Batumi a investit sume enorme în lucrări de restaurare și dezvoltare a clădirilor. Au fost construite cartiere noi, moderne, în timp ce centrul vechi a fost renovat din temelie.

S-a pus accentul pe clădirile zgârie-nori, iar în anul 2013, Batumi avea deja cu ce să se mândrească: Hotelul Blue Radisson, clădirea Serviciilor Publice, Hotelul Kempinski și Hotelul Hilton – fiecare dintre acestea încercând parcă să străpungă cerul.

Batumi11

Arhitectura nouă, contemporană caracterizează câteva dintre cele mai noi construcții: Hotelul Sheraton al cărui design interior este inspirat de farul din Alexandria, Piazza sau piața centrală a orașului Batumi, inspirată de designul piețelor din Italia, Turnul Alphabet, ce onorează literatura georgiană și Acropolis, o clădire care la prima vedere trece drept far maritim.

Cel mai faimos simbol al orașului Batumi este grădina botanică, cea mai mare din toată țara, amenajată în stilul grădinilor regale și aflată pe o colină la malul Mării Negre, într-un loc liniștit și răcoros. O vizită la grădina botanică este ideală la mijlocul zilei, între două sesiuni de bronzat pe plajele din vecinătate.

Tot pe malul Mării Negre se află un alt obiectiv turistic major – cetatea Batumi sau fortăreața Gonio. A fost stăpânită de către turci, în secolul al XVII-lea, dar construcția le-a aparținut romanilor, în primul secol după Hristos. Se spune că în interiorul fortăreței ar fi fost zidit mormântul apostolului Matei, unul dintre cei doisprezece ucenici ai lui Iisus. Guvernul georgian nu permite niciun soi de săpături pe suprafața cetății, astfel că legenda va continua să rămână o sursă de mister pentru vizitatori.

Cel mai mare acvariu al fostei URSS se găsește în orașul Batumi. Este în parcul Maisi, alături de un lac și o grădină zoologică. Acvariul este un delfinariu foarte modern, unde se organizează spectacole cu delfini. În anumite zile, turiștii pot chiar și înota în bazinul delfinilor.

Batumi111

O altă atracție deosebită o reprezintă vechea moschee, de fapt singura rămasă în picioare. A fost construită în 1860, iar pereții ei exteriori sunt încărcați cu scrieri din Coran. Culorile care o definesc la interior sunt verdele, rozul și albastrul, în nuanțe blânde. În ciuda caracterului ei religios, vechea moschee a devenit și un loc de socializare, multă lume obișnuind să se strângă în jurul ei pentru a mai schimba câte-o vorbă.

Batumi se mândrește cu foarte multe biserici creștine: Biserica Santa Barbara, Catedrala ortodoxă a Maicii Domnului, Biserica catolică a Duhului Sfânt, Biserica Sfântului Nicolae, Biserica Armenească și chiar și Sinagoga Batumi.
Cele mai fascinante muzee din Batumi sunt Muzeul lui Stalin, Muzeul de Artă Adjara și Muzeul Nobel.

Principalul loc de plimbare și relaxare în orașul Batumi se cheamă Bulevardul Batumi și a fost, inițial, un parc verde, înființat la finalul secolului al XIX-lea. De curând, a fost reamenajat și lărgit, astfel că a devenit bulevardul unde spațiile verzi, băncile publice, terasele și magazinele de suvenire se întind de-a lungul a șase kilometri de coastă a Mării Negre. Există foarte mulți copaci care țin umbră, mici grădini de flori cochete, fântâni decorative și baruri așezate pe plaje. Bulevardul este foarte aglomerat în lunile iulie și august, mai ales datorită turiștilor veniți să se bronzeze.

Batumi1111

Cea mai renumită plajă este Sarpi, aflată chiar la granița cu Turcia, o plajă cu pietriș ce dispune inclusiv de o mică cascadă naturală.

Mâncarea tradițională se cheamă khachapuri și reprezintă o plăcintă gustoasă cu aluat copt în formă de bărcuță, la mijloc fiind amestecate mai multe feluri de brânză peste care se adaugă un ou ochi.

Viața de noapte este agitată și se desfășoară tot pe plajele Mării Negre. Aici au început să se adune cei mai în vogă DJ din Europa, astfel că distracția este garantată cel puțin la nivel muzical.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.