Orașul Beijing, cunoscut și sub numele vechi Pekin, este capitala Republicii Populare Chineze și are peste 17.430.000 de milioane de locuitori, fiind totodată unul dintre cele mai poluate metropole, cu densitatea de 866 loc/km². Este una dintre cele patru municipalități aflate sub administrarea directă a Guvernului Central (celelalte trei sunt Shanghai, Tianjin și Chongqing). Este unul dintre cele mai etnice orașe din China, aici trăind 56 de grupuri etnice.
Beijing este situat în nord-estul Chinei, de altfel, numele său înseamnă capitala nordului. Este al treilea municipiu din țară ca mărime, după Chongqing și Shanghai cu o suprafață de 16.801,25km². În anul 2008, orașul a găzduit a XXVI-a ediție a Jocurilor Olimpice. Între anii 1115 și 1234 Beijingul se numea Zhongdu, iar din anul 1271 până în 1368 a fost numit Dadu. Marco Polo a numit Beijingul Cambuluc, iar în anul 1949, după sfârșitul Războiului Civil din China, Partidul Comunist din China a redenumit orașul Beijing.
Cu mai mult de 3000 de ani în urmă, Beijing a fost capitala imperială pentru mai mult de 850 de ani, ceea ce transformă Beijingul într-un oraș unic. Grădina zoologică din Beijing este una dintre destinațiile turistice cele mai renumite ale orașului, fiind populară pentru urșii panda. Cea mai importantă destinație turistică în Beijing este Orașul Interzis, care cuprinde 980 de clădiri și 8707 de camere de baie. Acesta a fost declarat ca patrimoniu mondial din anul 1987 și este considerat cea mai mare colecție de structuri vechi de lemn din lume de către UNESCO.
Traficul în oraș este fluidizat de cele șase cercuri rutiere concentrice, două dintre ele fiind autostrăzi suspendate. La ușurarea traficului mai contribuie și cele patru magistrale de metrou și de tramvai suspendat. În Beijing există un sistem de închiriere al bicicletelor, fiind unul din cele mai preferate și mai ieftine mijloace de transport. Piața Tiananmen, flancată de Mausoleul lui Mao (din care zilnic la ora 12 este scos trupul lui Mao, pentru a fi văzut de turiști), Muzeul Revoluției Chineze și Marea Primărie, Palatul Interzis cu zidurile sale roșii și porțile pictate în culori țipătoare sunt doar câteva dintre atracțiile orașului.
Palatul împăratului, în care au locuit pana la 10.000 de oameni și care acoperă o suprafața de 70 de hectare, este o succesiune de porți chinezești foarte bine restaurate, grădini chinezești, palate mai mici, toate respectând în detaliu principiile Feng Shui. Vizavi de poarta nordică a palatului se găsește Dealul Cărbunelui, un deal artificial înălțat din pământul scos din locul unde s-a construit Palatul Interzis.
În sudul Palatului Interzis se află Parcul Cerului, unde oamenii își fac exercițiile dimineața, jucând cărți, țintar sau pur și simplu cantând ori dansând. Punctul de atracție al acestui parc este însa Altarul Cerului, despre care chinezii spun că s-ar afla în centrul Universului. În vestul Palatului Interzis se află Parcul Beihai, cu celebra Dagoba Alba, construită pentru a comemora prima vizită la Beijing a lui Dalai Lama. Tot aici sunt Templul Lama, cu bețișoarele lui fumegânde și Templul lui Confucius, o oază de liniște într-un oraș foarte agitat.
În suburbiile orașului, se află Palatul de Vară, o grădină chinezească tradițională, cu foarte multe pavilioane, porți și turnuri bine restaurate. Tot spre periferie, într-o zonă mai nouă a orașului, se află Satul Olimpic cu celebrul Bazin Olimpic Național sau Cubul de Apa și Stadionul Național sau cuibul de pasăre. Cea mai bine restaurată porțiune a Marelui Zid Chinezesc, sau Badaling, este de fapt o mărturie a luptei chinezilor pentru a-și menține țară unită și a ambiției lor de a nu se lăsa cotropiți de popoarele nomade. Preparatul culinar cel mai renumit din Beijing este rața lăcuită. Este unul dintre mâncărurile naționale ale Chinei, fiind consumat încă de pe vremea imperială.
Capitala este plină de discoteci și cluburi de noapte care asigură viața de noapte pentru turiști și pentru localnici. Pentru divertisment, se poate vizita faimoasa Operă Peking, unde reprezentațiile sunt o combinație inedită de cântece, dialoguri, acrobație, luptă, muzică și multe altele. Parcul Badachu are 8 secțiuni care se pot vizita în câteva ore, fiecare având templul ei.
Zona templelor este atât de mare, încât localnicii spun despre Parcul Badachu că este format la rândul său din 8 parcuri. Toate aceste temple sunt temple antice care au fost construite în timpul dinastiei Sui și la începutul dinastiei Tang. Grădinile templelor sunt unice, în fiecare anotimp schimbându-se. De grădini se ocupă oameni specializați, care au grijă în fiecare zi ca plantelor să nu le lipsească apă și lumină. De asemenea, plantele nu cresc în mod aleator în aceste grădini, ci ele sunt plantate în conformitate cu regulile chinezilor în ceea ce privește amenajarea unui spațiu exterior, astfel încât energiile pozitive să fie amplificate. În Beijing se află cea mai mare statuie din lemn din China, cea a lui Buddha, situată în Yonghe Lamasery.