Bruxelles este capitala Belgiei, sediul guvernului belgian și de asemenea și una din cele trei capitale ale Uniunii Europene (împreună cu Luxemburg și Strasbourg). La nașterea Belgiei, în anul 1830, orașul era populat de flamanzii autohtoni, dar și de valoni, germanofoni și de francofoni. Sub Leopold II al Belgiei orașul a cunoscut o restructurare importantă datorită numeroaselor clădiri moderne construite pentru administrația națională. Bruxelles are în jur de 144.784 locuitori, devenind încetul cu încetul un oraș cosmopolit. Simbol al Bruxelles-lui și al Belgiei și o amprentă unică în istoria arhitecturii, clădirea Atomium este astăzi cea mai populară atracție a capitalei europene. Construită pentru Expoziția Mondială din anul 1958, Atomium este construit după modelul unui cristal de fier elementar mărit de 165 miliarde de ori.
Dincolo de plimbările prin tuburi și sfere, Atomium găzduiește o expoziție permanentă cu privire la istoria sa, precum și expoziții temporare pentru un public larg, expoziții din domeniul științelor, a designului și de societate. Sfera de sus oferă priveliști unice, panoramice ale orașului. Pe timp de noapte, 2970 lumini oferă o dimensiune supranaturală a clădirii cu o înălțime de 102 m. Restaurantul panoramic este deschis zilnic. Clădirea Bozar, ridicată în 1928 de către maestrul stilului art nouveau, Victor Horta, este un centru al vieții culturale și artistice. O renovare completă a interiorului restaurat redă aspectul original al clădirii, așa cum au fost proiectate inițial de către arhitectul Horta. Turiștii pot vedea expoziții, piese de teatru, spectacole de dans, etc.
Clădirea Muzeului Regal de Arte Frumoase, este locul unde vizitatorii pot explora 2.500 m2 de spațiu expozițional. Acest muzeu se află chiar în centrul orașului Bruxelles, în Place Royale, exponatele provin în principal din achiziții și din moștenirea donată de Irène Hamoir-Scutenaire și Georgette Magritte. Această colecție multidisciplinară este cea mai bogată din lume, cuprinzând mai mult de 200 de lucrări constând din picturi, uleiuri pe pânza, guașe, desene, sculpturi și obiecte diferite pictate, precum și afișe publicitare, partituri muzicale, fotografii de epocă și filme a căror regie a fost semnată de Magritte însuși.
Muzeul de Științe Naturale le oferă vizitatorilor ocazia să exploreze o lume a dinozaurilor și evoluția lor. Muzeul este o construcție gigantică, cu peste cinci expoziții diferite dedicate științei: Expoziția Dinozaurilor ce povestește istoria fascinantă a acestor mamifere, Expoziția Evoluției care evidențiază evoluția animalelor în ultimii o mie de ani, după epoca dinozaurilor. Într-o călătorie prin expoziția despre Antarctica se poate merge printre oasele unei balene albastre-cel mai mare mamifer de pe pământ. Expoziția biodiversitate conține insecte, animale marine și artefacte de pre-istorie umană.
Situat la poalele clădirii Atomium, Mini-Europa, este singurul parc, unde se poate face un tur rapid al Europei în câteva ore scurte. Turiștii se pot bucura de o plimbare în atmosfera rustică în cele mai frumoase orașe ale Europei: clopotele Big Ben-ului reprezentând inima Londrei, gondolele și mandolinele care arată farmecul Veneției, Turnul Eiffel și toate celelalte simboluri ale fiecărei țari în parte. Centrul Comic Strip oferă o gamă completă de benzi desenate, inclusiv science-fiction, vestul sălbatic, crimă și politică, precum și benzi desenate pentru copii, cum ar fi desenele cu Smurfi, precum și cea mai faimoasă serie de benzi desenate din Belgia, Aventurile lui Tintin a creatorului ei Hergé.
Există un magazin, o bibliotecă și un restaurant la parterul clădirii istorice, care a fost proiectat de arhitectul belgian art nouveau, Victor Horta. Centrul de Informare al Parlamentului European este o atracție modernă unde se poate descoperi lumea fascinantă a Parlamentului European de la clădirea Parlamentarium nou-deschisă. Turul include prezentarea unei instalații de iluminat 3D reprezentând o hartă a Europei, un ecran de proiecție digitală a hemiciclului (camera parlamentară), o călătorie virtuală interactivă prin Europa pentru a descoperi fiecare stat membru și o proiecție video cu mesajele membrilor Parlamentului European.
Muzeul Regal de Arme și Istorie Militară găzduiește o sută de mii de piese (arme, uniforme, machete, documente), făcându-l unul dintre cele mai mari muzee militare din lume. Se poate vizita o secțiune dedicată armelor și armurilor din Evul Mediu, o frumoasă colecție despre Napoleon și Imperiul francez, armata belgiană din anii 1831-1914 cu vitrine dedicate regelui Leopold I și Leopold al II-lea, se prezintă dezvoltarea tehnologiei armelor din primul și al doilea război mondial, vehicule blindate și nave de război. Muzeele de Artă și Istorie conțin artefacte ale diferitelor civilizații, cu excepția Africii.
Ele se pot vedea în Muzeul Cinquantenaire, Pavilionul Chinez și Turnul Japonez, Muzeul de Artă Japoneză, Muzeul de Instrumente Muzicale, Muzeul Hal de Porte, Pavilionul Horta-Lambeaux. Turiștii mai pot vizita și multe alte muzee de exemplu: Muzeul De La Ville (Maison Du Roi), Muzeul De La Porte De Hal, Muzeul Belvue. Primăria Bruxelles este una dintre cele mai frumoase clădiri civice din Belgia datorită proporțiilor sale perfecte și frumuseții turnului. Edificiul gotic carea adăpostește primăria fost deschis în primăvara anului 1402. Opera Naționala organizează tururi ale clădirii pentru turiștii vizitatori, un ghid îi conduce pe aceștia de-a lungul holului de la intrare, pe scara de onoare, în foaier, la auditorium, în Salonul Royal, în unele ateliere de lucru (atelierul de costume, camera de asamblare).
Centrul Cultural Uccle, este gazda statuii în mărime naturală a personajului Tintin și a lui Snowy, create de sculptorul belgian Nat Neujean. Bazilica Koekelberg este a cincea cea mai mare biserică din lume și cel mai mare edificiu art deco construit vreodată. Ea adăpostește Muzeul des Soeurs Noires. Catedrala Des Saints Michel Et Gudule este o combinație veritabilă de stiluri flamande gotice care ne duce înapoi în secolul al XIII-lea. Turnurile sale îi conferă un aspect foarte francez.
Construirea catedralei a început în anul 1226. Fostul Palat Bruxelles Coudenberg, oferă un tur prin subteran pentru a descoperi rămășițele palatului lui Charles al V-lea din Evul Mediu, de pe dealul Coudenberg. Din secolul al XII-lea, monarhii au transformat un mic castel fortificat într-un palat rezidențial somptuos, unul dintre cele mai frumoase palate a le Europei și unul dintre principalele reședințe a lui Carol al V-lea. Turiștii pot vizita și Palatul Justiției, Palatul d’Egmont și Palatul Royal din Bruxelles.