Bujumbura este capitala statului Burundi. Orașul este situat în vestul țării, într-o importantă regiune agricolă, pe malul Lacului Tanganyika. Acest oraș are o istorie bogată, dar un prezent măcinat de războaie interne. Capitala Bujumbura are o desfășurare superbă pe malul Lacului Tanganyika și chiar la periferia orașului sunt unele dintre cele mai frumoase plaje de pe continent. Pe locul unui sat de pescari, germanii ridică în anul 1898 un fort militar. După Primul Război Mondial, Bujumbura devine centrul administrativ al teritoriului Urundi (colonie belgiană), iar în anul 1962, devine capitala statului burundez independent. De atunci este scenă de război pentru conflictul între populațiile hutu și tutsi.
Din centrul orașului Bujumbura spre est, turiștii pot vedea sute de case noi în curs de construcție, ceea ce dovedește că locuitorii au câștigat din nou încrederea și că investesc bani în reconstrucția țării distruse de război. Acest fapt poate însemna și o mai mare dezvoltare a turismului în viitor. Infrastructura în Burundi este încă în curs de dezvoltare și astfel facilitățile de transport și de cazare pentru turiști sunt puține. Autoritățile fac îmbunătățiri consistente pentru infrastructură, prin investiții publice și private.
În afară de natura sa minunată, se pot găsi mai multe muzee, cum ar fi Muzeul Geologic Burundi. Aici este locul unde exploratorii Stanley și David Livingstone s-au întâlnit cu Burkhart, exploratorul germano-austriac care a descoperit sursa sudică al fluviului Nil. Bujumbura are un peisaj incredibil de frumos cu flora și fauna atât de bogate și variate.
În oraș se concentrează aproape întreaga activitate industrială a țării (prelucrarea cafelei, pescuitul, producția de textile, ciment, pielărie, bere, mobilă etc.). Este, de asemenea, principalul centru comercial, financiar, universitar, precum și cel mai important port de pe Lacul Tanganyika.
Muzeul Vivant, este o mică grădină zoologică și un muzeu de istorie naturală. Exponatele includ un pește cimpanzeu din Lacul Tanganyika, crocodili, păsări, și șerpi. Există și un sat tradițional din Burundi expus. Pentru aproximativ o taxă mică pe persoană, un ghid stă la dispoziția turistului. Muzeul oferă oportunitatea de a hrăni crocodilii și șerpii cu iepuri și șoareci. Uneori, se țin și evenimente culturale locale, cum ar fi spectacole cu toboșarii Burundi. Parcul Național Rusizi este o rezervație naturală unde turiștii pot vedea hipopotami și crocodili stând la soare pe malul râului Rusizi.
Zona este, de asemenea, locul în care Gustave, cel mai mare crocodil de Nil din lume poate fi zărit. Există, de asemenea, unele păsări uimitoare ce trăiesc pe malul râului. Un ghid și un gardian oferă tururi cu mașina în jurul parcului. Turiștii se pot opri la mai multe puncte de-a lungul malului pentru a vizualiza hipopotami, crocodili și păsări. Turul are o durată de 30 până la 45 minute. Turiștii sunt foarte atrași de acest tur pentru că este oportunitatea lor de a se apropria de animalele de pe malul Lacului Tanganyika.
Parcul Reptilelor, situat chiar în centrul orașului, este locul unde vizitatorii pot atinge sau pot să se joace cu animalele târâtoare, pot să se bucure de dansurile tradiționale. O altă atracție interesantă este Monumentul Livingstone-Stanley în satul lui Mugere, situat la aproximativ 12 km sud de Bujumbura. Zona are o vedere superbă spre lac. Turiștii pot lua tururi pentru a explora spectaculoasele panorame de pe dealurile din Bujumbura, la est de oraș sau de-a lungul lacului Tanganyika, la sud de oraș. Zonele naturale sunt ideale pentru socializare cu localnici. Cel mai bun loc pentru a cumpăra suvenire este piața mică de pe Strada Av. O altă piață mică se găsește pe strada Chaussee Prince Louis Rwagazore, vizavi de Biblioteca Sf. Paul.
Lacul Tanganyika este cel mai adânc lac din Africa și deține cel mai mare volum de apă proaspătă de pe continent. Se extinde peste 673 km în direcția nord-sud și are 50 km în lățime. Lacul acoperă suprafața de 32,900 km. Acesta are trei zone unde turiștii se pot plimba. Prima este Petit Bassam, ce are o piscină frumoasă și este un loc popular pentru familiile cu copii, unde este expusă o replică a unei colibe tradiționale a regilor Burundi. Proprietarul colibei poate oferi tururi în zonă.
Următoarea zonă este Plaja Karera, o întindere mare de nisip fin, cu loc suficient pentru volei pe plajă și un restaurant bun. Locul este animat de muzică tradițională. Cea mai cunoscută plaja este Saga Plage, a treia zonă. Aceasta atrage o mulțime de tineri, are un club de zi zgomotos cu muzică swahili și mai multe baruri. Ocazional, se organizează concerte. Legea locală spune că doar unii expați sau copii locali pot merge la înot în lac. Pe malul apelor turiștii se bucură de spectacolul oferit de unele persoane ce fac kite-surfing în zilele în care bate vântul.
Ridicat deasupra orașului Bujumbura, Monumentul Independenței celebrează independența după guvernarea germană și belgiană din anul 1962, când Bujumbura și-a recăpătat numele actual.