Din punct de vedere turistic, oraşul Cape Town este cel mai faimos oraş din întreg continentul african. Reprezintă capitala provinciei Western Cape şi, în acelaşi timp, capitala legislativă a Africii de Sud. În ceea ce priveşte populaţia, este al doilea oraş al Africii de Sud.
Localnicii îl consideră oraşul – mamă al Africii de Sud şi, deseori, în contexte neoficiale îl numesc „taverna mărilor”.
Exploratorul portughez Bartolomeo Diaz este primul om de la care avem o menţiune a acestui oraş. Până în 1486, nu se cunoaşte nimic despre istoria regiunii. S-au descoperit rămăşiţe umane datând din urmă cu peste 10.000 de ani, în peşterile Peers, însă informaţii clare, legate de cei care au locuit în actualul oraş Cape Town nu există.
De-a lungul secolului al XVI-lea, corăbiile din Marea Britanie, Portugalia şi Olanda obişnuiau să oprească în zonă pentru a face unele schimburi comerciale cu băştinaşii Khoi Khoi. Însă până la stabilirea coloniştilor olandezi, sub Jan Van Riebeek, nu este atestată niciun fel de altă prezenţă umană în actualul Cape Town. Oraşul pare să fi fost întemeiat şi locuit pentru întâia oară de către coloniştii olandezi. Din nevoia de a avea oameni care să le lucreze pământurile şi fermele de animale, coloniştii au adus în Cape Town sclavi din Madagascar şi Indonezia. Aceştia reprezintă astăzi, alături de europeni, unii dintre strămoşii cunoscuţi ai populaţiei ce trăieşte în Cape Town, la ora actuală.
Din punct de vedere geografic, oraşul Cape Town este străjuit de muntele Table şi peninsula Capului. Se află în vecinătatea de sud – vest a Capului Bunei Speranţe. Căile de acces în Cape Town sunt nenumărate – cu avionul, cu trenul, cu maşina. Reprezintă un obiectiv turistic extraordinar, iar turiştii care îşi pun ambiţia de a ajunge să-l cunoască ca în palmă trebuie să îşi aloce câteva săptămâni bune de vacanţă.
Cape Town este un loc plin de istorie culturală şi politică, deţine o sumedenie de muzee si galerii de artă, monumente naţionale, parcuri şi rezervaţii naturale care se bucură de o extraordinară faimă internaţională. Se organizează festivaluri de modă, de artă, de literatură, au loc super concerte şi evenimente culturale, se desfăşoară numeroase competiţii sportive.
Obiectivele turistice ale oraşului Cape Town sunt pe cât de numeroase, pe atât de fascinante. Pe scurt, trebuie vizitate câteva locuri absolut nemaipomenite.
Cartierul Bo-Kaap – un loc plin de istorie şi culoare, la propriu. Este vorba despre cartierul comunităţii musulmane, unde dramele trecutului se îmbină miraculos cu bucuria de a trăi.
Castelul Bunei Speranţe – cea mai veche construcţie din Africa de Sud. Datează din anul 1666 şi în jurul său s-a dezvoltat o zonă comercială turistică care oferă vizitatorilor toate facilităţile posibile, de la magazine de suvenire până la restaurante, toalete publice şi zone de relaxare.
Grădinile botanice Kirstenbosch – o grădină reprezentativă pentru flora întregii Africi de Sud. Plante indigene, plante aduse de către coloniştii olandezi şi britanici, plante pe cale de dispariţie şi plante reprezentative pentru clima sud africană, toate pot fi admirate aici.
Insula Robben – un loc cu o încărcătură istorică deosebită. Insula este situată pe coasta oraşului Cape Town şi reprezintă locul în care regimul apartheid îşi condamna toţi duşmanii. Figuri legendare ale luptei pentru libertate şi drepturile omului au pătimit pe insula Robben. Printre ei – Nelson Mandela şi Walter Sisulu.
Casa memorială Rhodes – un monument dedicat memoriei lui Cecil John Rhodes, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri ai Africii de Sud şi a cărui muncă a fost pusă în folosul dezvoltării oraşului Cape Town. Casa memorială este un minunat prilej de a întâlni istoria fericită a locului, cât şi un loc de totală tihnă şi pace, printre frumuseţile naturale ale localităţii.
Parlamentul Africii de Sud – clădirile în care au fost puse bazele sistemului politic sud african, cu plusurile şi minusurile sale. Turiştii se arată atât de interesaţi de acest loc, încât zilnic se desfăşoară câte patru tururi de vizitare organizate, cu translatori şi ghizi turistici.
Acvariul Două Oceane – un loc de vis, o lume acvatică, celebrând faptul că în preajma oraşului Cape Town se află locul de întâlnire dintre două oceane, Atlantic şi Indian. Acvariul atrage extrem de mulţi turişti, atât datorită creaturilor vii care pot fi admirate în bazine enorme de apă, cât şi datorită unor programe extrem de interesante oferite de personalul angajat aici.
Victoria şi Alfred Waterfront – o zonă dedicată „zeului” shopping. Este vorba despre o regiune împânzită exclusiv cu magazine, centre comerciale, restaurante, localuri de noapte, baruri şi tot soiul de obiective menite să distreze pe turişti. Oricine pătrunde în universul Victoria şi Alfred Waterfront trebuie să se pregătească de totală distracţie.
Şi dacă tot am vorbit despre shopping, trebuie spus că în Cape Town se găsesc nu mai puţin de 12 mall-uri.
Ca şi activităţi sportive, turiştii au de ales între înot pe superbele plaje ale golfului False Bay, surfing de-a lungul oraşului Muizenberg unde până şi începătorii se pot avânta în condiţii de siguranţă, scufundări la suprafaţa apei (snorkeling cu focile) în portul Hout Bay, zborul cu parapanta pe celebra plajă Dolphin din Blouberg Strand, pe plajele din Muizenberg sau în laguna Langebaan, drumeţii pe muntele Table, plimbări cu telecabina spre cel mai înalt vârf muntos.
În Cape Town, termenul plictiseală nu există. Nu poate fi tradus. Nu ai cum să te plictiseşti în Cape Town. Până şi turiştii cei mai comozi din fire au ce face.
Spre exemplu, pot vizita întinsele podgorii de pe valea Constantia, pot cerceta flora tipică regiunii Capului de-a lungul a opt zone naturale protejate prin lege, pot participa la degustări de vin, fie la ferme specializate (există peste 250 de astfel de ferme), fie în contextul vizitării unor regiuni istorice recunoscute pentru câteva dintre mărcile de vin renumite ale Africii de Sud.
Turiştii amatori de senzaţii tari nu sunt lăsaţi pe dinafară, în oraşul Cape Town. Ei au la dispoziţie mai multe modalităţi de a-şi petrece timpul. Pescuitul la mare adâncime ar fi una dintre propuneri, dar trebuie luată legătura cu cei care organizează acest gen de distracţie din timp şi rezervate locuri.
Scufundările printre rechini ar fi o altă propunere îndrăzneaţă. Africa de Sud este renumită pentru specia de rechin alb cu care se laudă, iar turiştii cei mai curajoşi pot avea ocazia de a coborî în adâncuri, pentru a înota alături de aceste creaturi înspăimântătoare. Evident, acest soi de distracţie are loc sub supraveghere strictă.
Scufundările reprezintă o a treia propunere pentru turiştii cu spirit de aventură. Cape Town se află în apropierea Capului Agulhas, adică linia de demarcaţie dintre cele două oceane, iar acesta este un avantaj extraordinar pentru cei pasionaţi de scufundări. Acest sport se poate practica şi într-un loc închis însă, în cadrul acvariului Două Oceane, unde turiştii au şansa de a se scufunda în bazinele rechinilor.
Viaţa sălbatică a Africii de Sud este şi ea extrem de bine reprezentată în Cape Town, prin prisma a două rezervaţii naturale micuţe, dar fascinante: parcul naţional al muntelui Table şi rezervaţia naturală Koeberg. O activitate tipică pentru Cape Town este urmărirea spectacolului oferit de balenele din golful False Bay. Turiştii au la dispoziţie nenumărate locuri ideale de unde pot admira balenele tipice ale Africii de Sud, balenele sudice.
Ar mai fi multe de spus despre acest oraş extraordinar, Cape Town, însă cuvintele nu pot întrece experienţele de la faţa locului.